Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy opłaca się jeszcze przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

wkrótce będę musiał odpowiedzieć na pytanie, czy powinienem zmienić swoje ubezpieczenie zdrowotne na prywatne. I w związku z tym pytanie: czy to naprawdę ma sens i czy wciąż jest dla mnie opłacalne?
Mam 45 lat i w przeszłości miałem często problemy psychiczne. Ponad 10 lat temu spędziłem trzy miesiące w szpitalu z tego powodu.
Jak oceni to prywatne ubezpieczenie zdrowotne? Czy w ogóle muszę teraz podawać te informacje?
Czy w moim przypadku zmiana ma sens?

Pozdrowienia, Robertino

Re: Czy opłaca się jeszcze przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

z mojego punktu widzenia kwestia opłacalności zawsze jest taką sprawą....

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie jest tańsze (przynajmniej jeśli zwraca się uwagę na rozsądną selekcję tarifów), nie jest również koniecznie lepsze (80% wszystkich tarifów ma w podstawowych kwestiach mniejszy zakres niż GKV) - Prywatne ubezpieczenie zdrowotne jest po prostu inne:
- To Ty decydujesz, CO i w jakim zakresie ma być ubezpieczone
- Ponosisz więc sam odpowiedzialność za znalezienie spółki, tarifu, który Ci odpowiada - także za 20, 30 lat!

Dlatego kwestia opłacalności często prowadzi donikąd i z mojego punktu widzenia nie jest dobrym podejściem do tego pytania.

Informuj się/Daj się doradzić na temat:
- Różnice systemowe GKV / PKV (np. planowanie rodziny i dochód odgrywają ważną rolę)
- Możliwości kształtowania w przypadku określonych wydarzeń (bezrobocie, przejście na emeryturę, pobyt za granicą itp.)
- Równocześnie można (w ramach wstępnych zapytań) sprawdzić, czy ogólnie możesz być ubezpieczony
- dopiero wtedy możesz znaleźć rozsądne odpowiedzi na Twoje pytanie.

Nie ufaj wszystkim pustym slogansom (PKV wszystko lepsze, wszystko tańsze) - każde oświadczenie powinno być udokumentowane na piśmie w warunkach umowy (niestety większość sprzedawców ma niewiele pojęcia o PKV i zbyt wiele ufają kolorowym broszurom swojej spółki)

Podsumowując:
Informować, informować, daj się doradzić, poświęć czas - następnie podejmij decyzję!
Podpisanie wniosku o PKV to jedna z najbardziej doniosłych decyzji, jakie możesz podjąć, dlatego nie pozostawiaj niczego przypadkowi.

Pozdrowienia z Hesji

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata