Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: TecDAX - Dialog Semiconductor

Napisany przez 2Bolitho
Dzień dobry w niedzielny poranek,

dziś ponownie ocena Levermanna dla aktualnej akcji tygodnia z newslettera „Börse am Sonntag”. Artykuł znajdziesz tutaj:
BÖRSE am Sonntag - Dialog Semiconductor: Korzyści z boomu smartfonów

Dziś nie będę omawiał każdego punktu Levermanna, a skoncentruję się na najważniejszych kwestiach. Jeśli pozostaną jakieś pytania, proszę o kontakt. Postaram się na nie odpowiedzieć.
Redakcja „Börse am Sonntag” uważa tę akcję za spekulacyjny zakup. Według systemu Levermanna, ta akcja nie zasługuje na zakup. W przypadku TecDAX, z uwagi na większe ryzyko, wymagane jest więcej punktów niż w przypadku dużych akcji Blue-Chip. Ogólna ocena 1 punktu na TecDAX na pewno nie jest obecnie złą oceną. Jednak inwestorzy w tym obszarze mogą znaleźć firmy z lepszymi ocenami Levermanna.

Pierwszą rzeczą, która mi się rzuciła w oczy jest to, że bilans jest wyjątkowo dobrze zbilansowany. I według raportu z newslettera, nowe dane nie powinny tego pogorszyć.
Analitycy są bardzo pozytywnie nastawieni do tej firmy. To niesie ze sobą pewne ryzyko. Jak tu jeszcze dokonać dużych niespodzianek. Zamiast tego, łatwiej o rozczarowania, biorąc pod uwagę wysokie oczekiwania, co może prowadzić do spadku obrotów lub zysków. A to może wpłynąć na cenę akcji.

W zeszłym roku kurs akcji poruszał się raczej bokiem. Patrząc na obecną sytuację, przed 12 miesiącami kurs był wyższy, a przed 6 miesiącami niższy. Wydaje się, że najgorsze jest już za nami. Jednak wiele będzie zależało od dalszego rozwoju. I tutaj punkty mogą się w najbliższym czasie również zmieniać.

Oszacowanie wskaźnika KGV wynosi obecnie 20, a średnio 34. To odzwierciedla duże oczekiwania wobec firmy. Gdy patrzę na wartość księgową 3,32 euro na akcję, pojawia się pytanie o przewartościowanie.
Jak nerwowo reaguje się na wiadomości dotyczące firmy można zobaczyć po ostatnich wynikach kwartalnych. Wtedy kurs spadł o 4%. TecDax pozostał jednak tego dnia prawie stabilny. To co miałem na myśli wcześniej, mówiąc o możliwych skutkach złych informacji.

To by było na tyle na dzisiaj. Wielu moich czytelników zwraca się do mnie z feedbackiem i pytaniami. Chciałbym serdecznie za to podziękować. Być może chcielibyście podzielić się swoją opinią na temat ocen Levermanna lub mieć sugestie co do ulepszeń. Zachęcam do skorzystania z tego wątku albo napisania do mnie wiadomości prywatnej.

Proszę pamiętać: moje wpisy mają jedynie charakter informacyjny. Nie udzielam porad. Osoby zainteresowane uzyskaniem więcej informacji na temat oceny według systemu Levermanna, mogą śmiało się ze mną skontaktować. Mój projekt oceny akcji jest w fazie beta, ale już dziś obejmuje wiele firm, których oceny można uzyskać bezpłatnie.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych inwestycji,
Twój Bolitho
Zespół Invest-Evolution

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata