Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wyemigrować lub podróż długoterminowa

Napisany przez xyza
Cześć wszystkim,

Może ktoś z was ma pomysł!

Świetne forum! Niestety do tej pory nic nie znalazłem, nawet w internecie nie ma żadnych informacji. Urząd skarbowy i moja doradczyni podatkowa nie są zbyt pomocni w udzieleniu odpowiedzi!

Na pewno to nie będzie odpowiednia sekcja, ale spróbuję

Jestem samozatrudniony w branży rzemieślniczej od 7 lat. Mój urząd skarbowy znajduje się w Monachium/Bawarii.

Planuję podróż, która będzie trwała MINIMUM 2,5 roku. Ale jak to się mówi, rzadko wszystko idzie zgodnie z planem....

Najprawdopodobniej zamknę firmę lub zawieszę/ją na czas określony.

Moje zapasy sprzedam.

Teraz pytanie, co jest najlepszym rozwiązaniem? Zamknąć firmę, zawiesić ją (na czas nieokreślony)? Czy jest to możliwe przy tak długiej nieobecności? Czy to ma sens?

Będzie również musiała zostać zapłacona podatek dochodowy za 2011 I 2012 rok! Jednakże od najpóźniej 05.01.2013 nie będę już w Niemczech. I bez stałego adresu.

Myślę, że w tak długim czasie muszę także zrezygnować z zameldowania w Niemczech.?

Co się stanie, jeśli firma już nie istnieje lub została zawieszona. Nie będę już w Niemczech?

Jak mam postąpić wobec urzędu skarbowego? Określić termin (na przykład 01.12.12) i szybko ustalić wysokość podatku dochodowego? Czy jest to możliwe w ciągu 4 tygodni?

Urząd skarbowy zamknie moje konta w przypadku zaległości podatkowych? I jeśli przyjadę z powrotem do Niemiec, będę mieć problemy. Albo nawet zostanę poszukiwany w celu aresztowania.

Jakie są wasze doświadczenia na ten temat? Jaka jest podstawa prawna? Może ktoś ma dobre rady lub wie, jak postąpić.

Najlepsze pozdrowienia
Sebastian

Napisany przez Elke
Podsumowując, uważam, że Twoje myśli są dość chaotyczne i nierozważne. Tutaj znajdziesz informacje na temat zajęcia konta.

Wszystkiego najlepszego,
Elke

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

Nie ma możliwości szybkiego obliczenia, tak jak sobie to wyobrażasz.

Poza tym nie musisz być osobiście dostępny... Wystarczy, jeśli upoważnisz kogoś do tego, na przykład swojego doradcę podatkowego lub prawnika.

Jeśli nie zapłacisz podatków, cały aparat egzekucji zobowiązań finansowych zostanie uruchomiony, a zobowiązania będą obowiązywać do momentu powrotu do Niemiec. Nakaz aresztowania jest możliwością, którą Urząd Skarbowy może rozważyć w przypadku nieuchronych zaległości lub długotrwałego odmawiania płatności... oczywiście będą też zajęte konta, które są znane Urzędowi Skarbowemu.

Nakaz aresztowania ma charakter cywilny, nie jest więc widoczny w systemie policyjnym ani Straży Granicznej... dlatego po przylocie do Niemiec nie zostaniesz aresztowany. Jednak gdyby komornik cię dorwał, musiałbyś spłacić zadłużenie... czy zgodziłby się na raty w takim przypadku, jest kwestią wątpliwą.

Jeśli jednak Urząd Skarbowy oskarżyłby cię o oszustwo podatkowe lub ucieczkę przed opodatkowaniem, byłoby to traktowane jako przestępstwo... w takim przypadku, jeśli zostanie wydany nakaz aresztowania karnego, zostaniesz natychmiast aresztowany na lotnisku... Zazwyczaj jednak jest to stosowane jedynie w przypadku bardzo wysokich zaległości... Mimo to może się zdarzyć nawet przy niewielkich długach.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wskazanie Urzędowi Skarbowemu osoby, pod którą można przesłać pocztę, a ta osoba poinformowałaby cię o tym zaufaniu, dzięki czemu mogłbyś zaspokoić zobowiązania.

Jeśli chodzi o zawieszenie działalności, musisz porozmawiać ze swoim doradcą podatkowym... nie znam szczegółów twojej koncepcji firmy, struktury ani planów wdrożenia. Twój doradca podatkowy lub prawnik finansowy powinien jednak móc ci pomóc.

Pozdrowienia, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata