Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak zarobić pieniądze zaoszczędzone?

Napisany przez silfro
Dobry wieczór/rano
Czy mógłbym otrzymać wskazówki, jak zarobić dużo i BEZPIECZNIE z moich oszczędności?
Np. zainwestować 50000 € w banku i otrzymywać określone odsetki co miesiąc?

Z poważaniem

Napisany przez 2Bolitho

Dzień dobry/dobry wieczór
Czy mógłbym otrzymać wskazówki, jak mogę z moich oszczędności osiągnąć dużo i BEZPIECZNIE zarobić?
Na przykład, zainwestować 50000 € w banku i otrzymywać określone odsetki co miesiąc?

Z poważaniem

Niestety, dużo i bezpiecznie na końcu nie idzie w parze. Będziesz musiał podjąć decyzję. Spróbuj może z lokatą terminową. Obecnie powinno być możliwe uzyskanie 2,7% zysku. W takim przypadku otrzymasz 337,50 euro co kwartał przed opodatkowaniem. Jednakże warto ponownie zainwestować część kwoty, aby zachować siłę nabywczą. Przy inflacji wynoszącej 2% konieczna będzie ponowna inwestycja około 250 euro.

Napisany przez silfro
Czy istnieją inne sposoby zarabiania miesięcznie?
Kiedyś słyszałem coś o złocie/srebrze..

Albo kupowanie i sprzedawanie akcji

Napisany przez 2Bolitho
ja, ale wspomniałeś o tym wcześniej. Zarówno akcje, jak i złoto mogą prowadzić do realnych strat, aż do całkowitej utraty. Z kwotą 50 000 euro można rozważyć podział. Przykład: 34% na lokacie bankowej, 33% na akcje, fundusze akcyjne lub ETF-y na koszyki akcji i 33% w metale szlachetne. Podział ten należy dostosować do własnych preferencji. Ale uwaga: pod względem ryzyka jest to zupełnie inna sprawa. Zasada jest taka: żadnej inwestycji bez wcześniejszego intensywnego zdobycia odpowiedniej wiedzy.

Napisany przez silfro
I jak to właściwie wygląda z akcjami?
Jak się je kupuje/sprzedaje?

Napisany przez 2Bolitho
Przekazujesz swojemu bankowi depozytowemu zlecenie, a on je wykonuje za ciebie.
Możesz wybrać odpowiedni rynek. Warto zauważyć, że XETRA obsługuje większość transakcji.

Napisany przez silfro
Jakie jest prawdopodobieństwo osiągnięcia zysku i jakie jest ryzyko straty?

Napisany przez 2Bolitho
To zależy. Jeśli rozłożę swoje pieniądze na różne obszary, czyli regiony i branże, to będę miał dobre perspektywy na długoterminowy zysk, o ile gospodarka będzie nadal rosła w przyszłości. Oczywiście, jedna czy druga firma może upaść, ale za to inne firmy mogą rosnąć nadmiernie. To jest po prostu mieszanka różnych czynników.

Jeśli zainwestuję moje pieniądze w pojedyncze akcje i postawię wszystko na jedną kartę, będę narażony na ekstremalne ryzyko.

Napisany przez EuroPaule

Czy mogę dostać wskazówki, jak z moich oszczędności zrobić dużo i BEZPIECZNIE pieniędzy?

Cześć,

Związek między stopą zwrotu a ryzykiem to ważne prawo, które powinieneś zinternalizować. Ten artykuł bardziej to wyjaśnia.

Cytat od silfro

Czy istnieją inne sposoby na zarabianie pieniędzy miesięcznie?
Kiedyś coś słyszałem o złocie/srebrze...

Jest jeszcze miedź, platyna, rudy, rzadkie metale ziem rzadkich, ropa, gaz, boczki wieprzowe, koncentrat pomarańczowy, transakcje walutowe, obligacje, kontrakty terminowe, swap, opcje, certyfikaty, nieruchomości ...... . Ta lista może być dowolnie kontynuowana.
O którym z nich masz jakieś pojęcie?

Cytat od silfro

Jak to właściwie jest z akcjami?
Jak się je kupuje/sprzedaje?

Wyszperaj informacje na temat giełdy. Np. tutaj: giełda ? Wikipedia

Cytat od silfro

Jaka jest szansa na zysk i jaki jest ryzyko straty?

To jest naprawdę super! Można zarobić 100%, 200%, 500% lub więcej. I to wielokrotnie.
Ale można stracić maksymalnie tylko 100%. I to tylko raz!
A nieprawdziwie????

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez silfro
Mój największy problem to właściwie to, że mam dopiero 16 lat i za miesiąc będę mieć 17 x.x

Napisany przez 2Bolitho
Istnieją ludzie, którzy nie widzieliby tego jako problemu.
50 000 euro, czy to po prostu rzucane na wiatr, czy to jest mniej więcej ta wielkość? Porozmawiaj o tym z rodzicami, na pewno mogą też pomóc. Być może będziesz ich potrzebować do otworzenia konta bankowego i innych spraw. A może pieniądze pochodzą z pokera online lub czegoś podobnego i musisz je najpierw przetransferować z Gibraltaru albo skądś indziej do Niemiec? W takim przypadku znajdź dobrego doradcę podatkowego. Kilka setek euro dobrze zainwestować.

Napisany przez silfro
Nene dostała 50 000€ ok, będę kontynuować wyszukiwanie i szukać dalej informacji

Napisany przez EuroPaule

Moim największym problemem jest to, że mam dopiero 16 lat i za miesiąc skończę 17 x.x

Problem rozwiąże się sam.
W tym wieku na pewno jeszcze nie zdobyłeś doświadczenia ani wielkiej wiedzy na temat inwestycji kapitałowych.

Moja rada:
Na razie trzymaj proszę proszę suchy proch!
Cały świat finansowy szaleje od 2008 roku. I robi to coraz szybciej.
Zainwestuj maksymalnie w sensowne lokaty bankowe i inwestuj tylko w wiedzę. To inwestycja, która się najbardziej opłaca!

Gdy będzie jasne, jak rozwiązuje się kryzys zadłużenia, wówczas ponownie będą obowiązywały reguły z podręczników, i możesz -proszę, zacznij od bardzo małych kwot- powoli zaczynać zdobywać własne doświadczenia.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez silfro
Dziękuję bardzo za pomoc

Napisany przez petethefarmer
Moja rada oparta na własnym doświadczeniu: Handluj przez 1-2 lata z fikcyjnymi pieniędzmi (np. 20 000 EUR) na wirtualnym koncie (np. na Onvista: MyOnVista: Strona główna, ale istnieje wiele innych opcji) i śmiało eksperymentuj nawet z bardziej szalonymi produktami, takimi jak certyfikaty i opcje. Niestety, popełniłem wcześniej błąd, inwestując od razu swoje własne pieniądze i poniosłem z tego powodu poważne straty. Prawdopodobieństwo, że to samo przydarzy się Tobie, gdy będziesz handlować własnymi prawdziwymi pieniędzmi, jest również dość wysokie :-) Dlatego polecam praktykę, praktykę i nabranie wyczucia w handlu akcjami i innymi instrumentami. To bardzo dużo zależy od psychiki, która jest Twoim największym wrogiem ;-)

Podsumowując, jak już słusznie powiedzieli inni, Twoje 50 000 EUR powinieneś przenieść na konto oszczędnościowe, a jeśli nie będziesz ich potrzebować przez najbliższe 2-3 lata, zainwestuj część (np. 50%) na stałe. Obecnie NIBC Direct oferuje 2,85% na koncie oszczędnościowym (ale także Moneyou i Bank of Scotland mają dobre oferty). Co do lokat terminowych, nie mam teraz aktualnych danych, ale możesz po prostu wyszukać porównanie lokat terminowych w Google.

Napisany przez 2Bolitho
Psychika jest inna, w zależności od tego, czy handluję grami pieniężnymi czy prawdziwymi pieniędzmi. Niektórzy sugerują, że trzeba najpierw doświadczyć prawdziwej straty, zanim można nauczyć się skutecznie handlować.

Napisany przez silfro
Dziękuję za stronę. Sprawdzę to.

Jeśli teraz zdeponuję 50000€ na trzy lata w Banku Szkocji, ile zysku uzyskam?

Rzeczywiście myślałem o takiej opcji, jaką oferuje Sparkasse.
Na przykład od 50.000€ otrzymuje się comiesięczne oprocentowanie w wysokości 0,75%. I tutaj również jest 100% pewność, że nie poniesie się żadnych strat, czy się mylę?

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, otrzymasz swoje pieniądze z odsetkami z powrotem. To jest niemal pewne. Ale jeśli tak się nie stanie, to i tak mamy zupełnie inne problemy. Przy stopie procentowej 0,75% stracisz siłę nabywczą. Przy inflacji na poziomie 2% będziesz musiał zapłacić za produkty i usługi, które dziś kosztują 50 000 euro, 51 000 euro za rok. Na koncie w banku to osiągniesz tylko 50 375 euro. Dzięki efektowi procentów skumulowanych szybko stracisz dużo pieniędzy.

Napisany przez Dasdi1970

Właściwie też myślałem o czymś takim, jak oferuje to Kreissparkasse.
np. od 50.000€ otrzymuje się co miesiąc 0,75% odsetek. I tutaj też jest 100% pewne, że nie poniesie się straty, czy się mylę?

Chciałbym prosić o tę ofertę na piśmie! :eek:

0,75% rocznie na książeczce oszczędnościowej wydaje się bardziej realistyczne!

A co do bezpieczeństwa: Pieniądze same w sobie są bezpieczne w Sparkasse. To, co nie jest pewne, to wartość pieniądza w przyszłości (Temat: Inflacja, umorzenie długu, reforma walutowa itp.).

Napisany przez EuroPaule

Tak naprawdę myślałem o czymś takim, jak oferuje to Sparkasse.
np. powyżej 50.000€ otrzymuje się miesięcznie 0,75% oprocentowanie. I oczywiście jest to także w 100% pewne, że nie poniesie się strat, czy się mylę?

Cześć,

Pewne jest jedno, że to nie jest miesięczne 0,75% oprocentowanie! To oznaczałoby bowiem ponad 9% rocznie. A to byłoby bardzo ryzykowne.

Ile będziesz miał z tego w danym momencie, to kwestia procentów. Myślę, że to odpowiednie zadanie z matematyki dla osoby w Twoim wieku.

Pozdrowienia Paule

Napisany przez petethefarmer

Psyche jest inna w zależności od tego, czy handluję grą czy prawdziwymi pieniędzmi. Niektórzy uważają, że trzeba najpierw doświadczyć tego prawdziwego straty, zanim można nauczyć się skutecznie handlować.

To absolutnie prawda. Jednak uważam, że można i należy wiele się nauczyć już grając na wirtualne pieniądze. Najlepszą lekcją jest właśnie jednak spekulowanie swoimi własnymi pieniędzmi...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata