Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Bariera RC 7% na Nestle/Roche/CS/Novartis.

Napisany przez Karat
Dziś (termin subskrypcji 29.09.06) zapisano wartość 2.708.361 Barrier RC 7 % na Nestle/Roche/CS/Novartis z barierą na poziomie 69%. Okres trwania 1 rok. Oznacza to, że tytuły nie mogą spaść o więcej niż 31% lub muszą być ponownie powyżej ceny wykonania po upływie okresu, aby cały kapitał został zwrócony. W przeciwnym razie dostanę odpowiednią liczbę akcji. Jednak z jedną z tych najlepszych pozycji mogę równie dobrze żyć. Płatność odsetek następuje co pół roku. No cóż, 7 % p.a. to nie dużo, ale też nie mało. Mogę spać spokojnie i nie muszę już tak bardzo przejmować się wzlotami i upadkami na giełdzie. Oczywiście nadal interesuję się tym, bo po prostu mnie to fascynuje, ale znacznie spokojniej. Karat

Napisany przez 2cybercrash
Rozważ te konstrukcje inwestycyjne jako bardzo wątpliwe. Ceny akcji tych papierów są powolne i notują historyczne szczyty. Banki posiadają duże portfele akcji i są w stanie generować kursy z korzyścią dla siebie i z niekorzyścią dla inwestorów. Pozostaję przy mojej ekscytującej działalności inwestycji w akcje i jednoczesnego tradingu. W ten sposób ryzykuję mniejsze związanie kapitału na długo terminowe inwestycje. Możliwy jest zysk w wysokości 7% dzięki aktywnemu tradingowi. Obecnie Nestle, Roche, Novartis i CS są u mnie wszystkie wykupione, szczyty cenowe nie zostały optymalnie obrócone. Nowe cele zakupowe, na wypadek poważnego spadku kursów z powodu recesji w USA lub kryzysu politycznego: Nestle 350, Roche poniżej 200, Novartis 65, a CS zastąpione przez UBS.

Napisany przez speedskater
Karat pisze: W przeciwnym razie otrzymuję odpowiednią liczbę akcji.
Przeczytałam to już kilka razy. Odpowiednia liczba akcji wartej zainwestowanego kapitału, czy proporcjonalnie do ceny akcji?

Napisany przez richard100
speedskater pisze: [quote. Czy odpowiednia liczba akcji jest równa wartości zainwestowanego kapitału, czy proporcjonalna do ceny akcji?
Odpowiednia liczba akcji jest równa wartości zainwestowanego kapitału. Na przykład przy 5000: 5000: cena akcji= liczba akcji w portfelu. Różnica zostaje wypłacona jeszcze w gotówce. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Cześć Karat Popatrzmy na to w następujący sposób: Skasowujesz tutaj 7% i zrzekasz się w zamian dywidend oraz ewentualnych zysków z kursu. Z tych 7% musisz zapłacić również podatek oraz prawdopodobnie ponieść także opłaty prowizji. To ostatnie to tylko przypuszczenie... Za to bank wrzuca do Twojego koszyka 4 okazy, które są zapewne jednymi z najpotężniejszych tytułów SMI. Jeśli przydarzy się najgorszy scenariusz, otrzymasz dostarczoną jedynie najgorszą akcję, czyli dziedziczysz kawałek. Myśląc o Pfizierze, trzeba też przygotować się na większe straty w branży farmaceutycznej. Jeśli przejmiesz te akcje po roku, to raczej nie będziesz zadowolony z 7% kuponu brutto. Byłoby może ciekawe prowadzić jednocześnie portfel próbny z poszczególnymi tytułami, oczywiście także z dywidendami.

Te Barierki, czyli CELY, jakkolwiek je nazwiemy. Każdy emitent ma dla nich inną nazwę, stają się coraz mniej interesujące wraz z rosnącymi cenami, a nawet na historycznych szczytach. Mówiąc krótko, grozi im upadek. Były dobrym instrumentem kilka lat temu, gdy giełda była w dole. (Chociaż można było również inwestować w akcje. W ciągu ostatnich lat również zamieściłem kilka CELÓW i miałem z nimi dobre doświadczenia. Ale teraz bardzo dobrze się zastanowię, zanim zdecyduję się wrócić do inwestowania, a jeśli tak, to tylko w akcje, które do tej pory nie osiągnęły wysokich wyników i prawdopodobnie będą to robić w przyszłości. CELY na tytuły SMI z historią na poziomie UBS, NOVN, ROG, CSGN wolę trzymać się od nich z daleka.

Napisany przez Karat
Do Richa i Dany1 Wasze argumenty przeciwko zakupowi Barrier w obecnym momencie należy z pewnością uwzględnić. Szczególnie biorąc pod uwagę obecne kursy (częściowo na najwyższych poziomach). Moje przemyślenia dotyczące zakupu BRC obejmowały: 1. Dalszy lekki spadek do końca września/początku października. 2. Następnie raczej boczny ruch z lekką tendencją wzrostową. 3. W zależności od rozwoju sytuacji związanej z oprocentowaniem i cenami ropy, 2007 będzie też dobre, ale raczej boczne, z lekkimi wzlotami i spadkami. 4. Kupiony BRC ma rezerwę wynoszącą 31%, na którą akcje mogą spaść. Jeśli ponownie wzrosną do ceny emisyjnej, nie muszę ich odebrać. 5. Jeśli musiałbym przejąć jedną z tych akcji, długoterminowo nie miałbym się co martwić. Ponadto te 7% zmniejszą zbyt wysoką cenę nabycia tych akcji. 6. Zgodnie z umową z moim bankiem nie muszę płacić prowizji. 7. Jeśli powyższy scenariusz się sprawdzi, prawdopodobnie nie miałbym lepszych wyników inwestując bezpośrednio w jedną z tych akcji. Jednak w takim przypadku pojawiłyby się prowizje, itd. (nawet jeśli mam rabat). 8. Faktem jest, że przez lata inwestowanie w akcje nie daje wyższej stopki zwrotu niż 7% - 9% rocznie. Nawet jeśli czasami można osiągnąć zysk z pojedynczych transakcji na poziomie 30% lub 50%. Czytając forum, widzę, że są osoby, które czasami odnoszą zyski, ale jednocześnie są w posiadaniu pozycji, które tkwią głęboko w czerwonych liczbach. 9. Z BRC można spokojnie spać. Jeśli nie chcę przejąć akcji z BRC, mogę je sprzedać przed wypłatą. Oczywiście w zależności od kursu, z większą lub mniejszą stratą. 10. Kto mi powie na przykład, że będę miał akcje w portfelu w chwili dywidendy? Jeśli ceny akcji znowu spadną, najprawdopodobniej kupię również ETF-y na indeksy akcyjne. Które indeksy zostaną wybrane, zdecyduję w odpowiednim momencie. Po prostu wiem, że na giełdzie muszę robić to, co giełda wymaga lub co na giełdzie się dzieje, a nie to, co chciałbym. To, co często i coraz częściej się zdarza (manipulacje), po prostu mi nie pasuje. W rzeczywistości, to nie ma sensu znać się na giełdzie. Dziś ważniejsze jest wiedzieć, co znowu jest planowane, aby podnieść lub obniżyć ceny akcji. Uczestnictwo przestaje sprawiać przyjemność. Zbyt wiele staje się tu grą losową. Pozdrawiam

Cześć Karat, Jeszcze jedna mała wskazówka. W moim doświadczeniu często można kupić GOALS na rynku o kilka % taniej, jeśli nie skorzystasz natychmiast z emisji w 100%. W okresach słabości giełdowej ceny GOALS również spadają. Mam w tej kwestii doświadczenie :wink: Pozdrowienia Rich

Napisany przez beat
Te produkty mają w sobie coś atrakcyjnego. Rozważam je do zarządzania portfelem giełdowym mojego ojca. Osobiście uważam, że stosunek szans do ryzyka nie jest tak prosty. W przypadku produktu z czterema akcjami ryzyko jest oczywiście czterokrotnie większe niż w przypadku jednej akcji. To przecież przeciwieństwo dywersyfikacji! Może pójdzie około dwóch procent w formie dywidendy. Pozostaje więc pięć procent na ryzyko spadków i utraconych potencjalnych zysków. Zawsze zdarzają się sytuacje, gdy coś idzie źle. Gdyby nadal istniała Swissair, ile razy jej akcje znalazłyby się w takich produktach? To naprawdę produkty dla emerytów. (Aby nie zostać źle zrozumianym: nie mówię tego z ironią ani pejoratywnie. Po prostu nie jest się codziennie narażonym na stresy i można odetchnąć. Niektórzy decydują się na to jeszcze przed emeryturą.) Przychód jest większy niż w przypadku dywidendy, ryzyko wydaje się akceptowalne, a nie trzeba się tym zbytnio martwić. Teraz konkretnie: Mój ojciec ma swoje wymagania: Zysk od 5 do 10% Brak upadku portfela o 30% jak kilka lat temu. Pewna (bezpieczeństwo) ochrona kapitału. Sam nie jest inwestorem giełdowym i ufa doradcy inwestycyjnemu. Jednak nie chce mi przekazać opieki nad portfelem, a ja również tego nie chcę. Mój pomysł: Aby nie dawać bankowi całkowicie wolnej ręki, przedstawiam mu wybór pięciu takich produktów, z którymi ma zamiar spotkać się ze swoim doradcą co kilka miesięcy. Wydaje mi się, że takie produkty są rozwiązaniem. A jak wy - którzy częściowo podzielacie moje zdanie - zrealizowalibyście oczekiwania takiego klienta?

Napisany przez Karat
Cześć Rich, Tak, zrobiłem to już z Barrier RC. Na przykład w październiku kotwica do Noble Biocare stanie się wymagalna do zwrotu. W tym przypadku przynosi to: Zysk kursowy wynoszący 8,8% oraz Oprocentowanie 7,0% Jest to więc ładna stopa zwrotu za zaangażowanie w tym przypadku przez 8,5 miesiąca. Jednak przy zakupie pojawiły się pewne opłaty. Pozdrowienia, Karat

Napisany przez Karat
W tej chwili nie da się osiągnąć 5% -10% rentowności netto bez ryzyka. Także przy tego rodzaju produktach strukturyzowanych jak Goals Defender Vontis, Barrier Reverse Convertibles, itp. Trzeba też zastanowić się, jaka będzie sytuacja na giełdzie w trakcie trwania produktu. Jeśli panuje hossa, lepiej jest inwestować bezpośrednio w akcje. W przypadku dużego spadku raczej nie. Wtedy też nie kupuje się akcji, dopóki sytuacja się nie odwróci. Najlepsze dla Setek jest jednak scenariusz boczny, bez dużych fluktuacji powyżej 20% - 25%! Ale pewne ryzyko pozostaje. Więc pewnie będę musiał zrealizować Zürich FS w maju 2007 roku, chyba że kurs wzrośnie do kwietnia 2007 roku powyżej 315,25 franka. Co nie jest niemożliwe. Ale jakoś sobie poradzę z tymi akcjami. Ponadto kupiłem te Setki Barrier z rabatem 92,8% i dostaję jeszcze 7,5% odsetek. Tak więc praktycznie nie ma strat, ale oczywiście też nie ma zysków. Jednak mogę sobie wyobrazić, że później będę zadowolony z Zürich FS. Więc poczekam spokojnie. Teraz muszę znów zająć się tym, co przynosi najbezpieczniejsze zyski, czyli pracować. Karat

Karat pisze: . Więc prawdopodobnie będę musiał odebrać Zürich FS w maju 2007 roku, chyba że kurs wzrośnie do kwietnia 2007 roku powyżej 315,25 franków. Co nie jest niemożliwe. Ale mogę żyć z tymi akcjami. Karat
Cześć Karat, To właśnie sedno. Kupuj cele oparte na akcjach, z którymi później będziesz mógł żyć. Na pewno do tego należy ZURN. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
beat pisze: Teraz konkretnie: Mój ojciec ma swoje wyobrażenia: Stopa zwrotu około 5 - 10% Brak upadku portfela o 30% jak kilka lat temu. Prawie zachowanie kapitału. Sam nie jest inwestorem giełdowym i wierzy doradcy finansowemu. Nie chce jednak przekazać mi zarządzania portfelem, a ja też tego nie chcę. W przypadku wspomnianego przez Karata scenariusza, kupuje się 4 gigantyczne spółki giełdowe, z czego niektóre są prawie na szczycie kursu. Jeśli 3 tytuły idą dobrze, a czwarty słabnie, po roku pozostaje się z tymi akcjami, a z 3 liderów nie ma zysków. Jeśli już, warto kupować opcje Barriers na poszczególne tytuły, np. bank, ubezpieczyciel, farmację i opcję Barrier na chemię. Jednakże wolałbym inwestować w akcje, gdyż mogę skorzystać z dywidendy, a być może także z wykupu nominalnego itp. Czasem sprzedaje się pozycję, jeśli zauważy się, że nie działa. Jako Twój ojciec, oddałbym połowę doradcy finansowemu, a połowę Tobie do zarządzania. Jako przyszły spadkobierca z pewnością zrobiłbyś wszystko, aby uzyskać maksymalny zwrot z inwestycji. Prawdopodobnie nie zainwestowałbyś wszystkiego w akcje ze SMI, ale uwzględniłbyś także niektóre akcje z rynku wtórnego. Szczególnie ważne: nie inwestować całości jednocześnie. Jakikolwiek będziecie wybór; życzę powodzenia, dużych zysków i przede wszystkim: DOBREGO ZDROWIA!

Napisany przez Karat
Jak Rich już wspomniał, po emisji można kupić tzw. okazjonalną barierę. W zależności od rozwoju akcji, na których bazuje bariera, można je zdobyć znacznie taniej. Jak wspomniałem powyżej na przykładzie. Jednakże, w przypadku spadku kursu bariery znajdujemy się bliżej granicy bariery. Jeśli jednak jesteśmy przekonani, że kursy nie będą już dalej spadać lub będą tylko lekko spadać, a następnie znowu rosnąć, można wejść na rynek i zyskać pewny zysk kapitałowy na wygaśnięciu, otrzymując również dobrą stopę zwrotu z odsetek. Jednakże, przy zakupie okazjonalnej bariery trzeba zapłacić naliczone odsetki, co minimalnie obniża stopę zwrotu. Jest to jednak nieistotne. Pod koniec okresu otrzymuje się te odsetki z powrotem. Należy jednak opodatkować całą kwotę odsetek podlegających opodatkowaniu, także tę część, którą zapłaciło się przy zakupie. Należy więc rozważyć, czy mimo pozostałego okresu do wygaśnięcia nadal chce się dokonać zakupu. Zwłaszcza cena tuż przed wygaśnięciem bariery jest zwykle bliska 100%, jeśli bariera nadal jest w zielonej strefie, czyli bariera nigdy nie została osiągnięta. Co do BEAT W zależności od horyzontu inwestycyjnego Twojego ojca i zdolności do ryzyka, możesz również inwestować w indeksowe ETF-y. Nie stawiasz wszystkiego na jednym tytule, a w ciągu 10 lat zawsze można było osiągnąć średnią stopę zwrotu w wysokości 7% - 10%. Jednak trzeba uwzględnić odpowiedni moment inwestycji. Wydaje mi się nierozsądne wchodzić teraz, gdy wiele indeksów zbliża się do swoich wieloletnich szczytów. Lepiej poczekać na korektę, a następnie wybrać najbardziej obiecujące ETF-y indeksowe i stopniowo zbudować depozyt w 2-3 transzach. Jeśli Twój ojciec nie jest zdolny do ryzyka lub nie chce, można również rozważyć inwestycje w zagraniczne obligacje, obligacje zamienną. Tutaj jednak należy zwrócić szczególną uwagę na zdolność kredytową dłużnika. Równie istotne jest, w jakiej walucie zamierza się inwestować. Obecnie CHF jest nieco osłabiony w stosunku do głównych walut. Dla mnie najrozsądniejszy wydaje się euro. Z euro można również kupić coś w pobliżu. Oczywiście, zasada nie stawiania wszystkiego na jednej karcie również dotyczy tego przypadku. Karat

Napisany przez Dany1
Dzisiaj na stronie F&W strona 20; Bank Leu Barrier Reverse Convertible 20%!! na ropę/gaz/złoto ****** na żywo! Serio? Raczej wątpliwe... chyba że surowce będą kontynuować spadki do dnia ustalenia kursu 17 października. W takim przypadku można byłoby zedrzeć futro z Leu... jak gorący jesteś na to?

Napisany przez beat
Dany1 pisze: Dziś na stronie F&W strona 20; Bank Leu Barrier Reverse Convertible 20%!! na ropę/gaz/złoto ****** na żywo! Poważnie? Raczej wątpliwe... chyba że surowce będą nadal spadać na dużą skalę do dnia ustalenia, 17 października. Wtedy można by zdjąć Leu skórę z uszu... jak bardzo gorąco oceniacie to?
Barrier jest dość niski, wynosi 63.5%... A 20% na przestrzeni roku to przecież całkiem dobra wydajność. Złotu ufam w cenę powyżej bariery około 350.-. Ropa też powinna się utrzymać. Gazu nie ufam nic. Może się udać. Jeśli nie, to prawdopodobnie będzie maksymalne ryzyko netto wynoszące 20%. Szacowałbym szanse na powodzenie na 60 do 40. Z takim wskaźnikiem można próbować czegoś innego. Był też 14.2% na Phonak / Logi / Actelion z barierą 75%. Tam istnieje duże prawdopodobieństwo, że Actelion dotknie bariery, ale ostatecznie i tak wróci do dzisiejszego poziomu. Czasami to już trochę ******. N.B.: Już miałem te rzeczy wycięte jako przykłady pouczenia dla mojego ojca. Człowiek jest skłonny dostrzegać tylko pozytywne aspekty...

Przeczytałem to również szybko w FuW. Dla mnie to po prostu nie jest temat, który z miejsca przyszedłby mi do głowy. Może po 2-3 latach można by to rozważyć. ? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Jeśli złoto, gaz, ropa spadną o 36,5% w ciągu roku i nie powrócą po roku, jak w dniu ustalenia kursu, to również na innych rynkach dzieje się wiele. Dokładniej przyjrzę się takiemu warunkowi i prawdopodobnie kupię go (jeśli w ogóle) dopiero wtedy, gdy po emisji dostanę go po niższej cenie. Jednakże moim intuicyjnym odczuciem jest, że można go kupić. Należy jednak pamiętać o ukrytym ryzyku walutowym (ewentualnie szansie) związane z ropą, gazem i złotem. Jednakże, co wydaje mi się szczególnie ważne, to konieczność zadawania sobie pytań, dlaczego tak wysokie bariery mogą być ustalane. Wygląda na to, że w najbliższych miesiącach należy spodziewać się bardzo wysokich wahnięć kursowych (wolatylność). Karat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata