Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy wszystkie wypożyczalnie samochodów za granicą akceptują karty kredytowe?

Napisany przez ADMCI4
Na początku przyszłego roku żona i ja planujemy dwumiesięczną wycieczkę po Nowej Zelandii. Zamierzamy zarezerwować tylko lot z Niemiec i załatwić resztę na miejscu. Oczywiście będziemy musieli również wziąć wypożyczony samochód. Wydaje nam się, że najłatwiej będzie zapłacić większość rzeczy kartą kredytową na miejscu. Koszt wypożyczenia samochodu będzie wysoki, dlatego z pewnością będziemy go opłacać w ten sposób. Chcielibyśmy tylko wcześniej dowiedzieć się, czy wszystkie wypożyczalnie samochodów akceptują karty kredytowe. Może ktoś tutaj o tym wie. Sonymaxx

Re: Czy wszystkie wypożyczalnie samochodów za granicą akceptują karty kredytowe?

Napisany przez 2Bolitho
Nie mam pojęcia, czy wszyscy to robią. Na pewno istnieją małe firmy, które tego nie robią. W każdym razie powiedziałbym, że robi to przynajmniej prawie każdy. Po prostu dlatego, że karty kredytowe są znacznie powszechniej akceptowanym środkiem płatniczym za granicą niż w Niemczech.

Napisany przez 2Escorpio

Czy wszyscy to robią, nie mam pojęcia. Na pewno będą małe przedsiębiorstwa, które tego nie robią. W przeciwnym razie powiedziałbym, że zrobi to praktycznie każdy. Już tylko dlatego, że karty kredytowe są znacznie bardziej powszechnym środkiem płatniczym za granicą niż w Niemczech.

Mówiąc krótko... w Nowej Zelandii nie ma innych kart niż Visa/Mastercard... Oznacza to, że karta EC w Niemczech automatycznie staje się Visa/Mastercard... więc jeśli można płacić kartą, to z pewnością kartą kredytową, a jeśli nie, to tylko gotówką.

Ale ogólnie rzecz biorąc, Bolitho ma rację, prawie wszyscy wypożyczający samochody akceptują karty kredytowe, z wyjątkiem być może jakichś małych sklepów na uboczu.

Napisany przez petethefarmer
Wszyscy duzi wypożyczalnie samochodów akceptują tam karty kredytowe (oprócz małego wypożyczalni z podwórka). Musisz jednak uważać przy dłuższych okresach wynajmu i rozliczaniu w NZD. W zeszłym roku w Australii wynajęliśmy kamper na 3 tygodnie, co łącznie kosztowałoby sporo, za co płacąc kartą kredytową zapłacilibyśmy dodatkowe 150 EUR za transakcje zagraniczne. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na korzystanie z biura podróży tutaj w Niemczech, gdzie mogliśmy płacić w EUR i nawet wyszlibyśmy taniej. Tylko mała wskazówka ;-)

Napisany przez 2Escorpio

Wszyscy więksi wynajmujący samochodów akceptują tam karty kredytowe (oprócz ewentualnie małych wynajmujących z tylnego podwórka). Musisz jednak uważać przy dłuższych okresach wynajmu i rozliczeniach w NZD. W zeszłym roku w Australii wynajmowaliśmy kamper na 3 tygodnie, co sumowaloby się w imponujący łączny koszt wynajmu, za który płacąc kartą kredytową musielibyśmy dodatkowo zapłacić prawie 150 EUR za transakcje zagraniczne. W końcu zdecydowaliśmy się na biuro podróży tutaj w Niemczech, gdzie mogliśmy płacić w EUR i nawet wyszło nam taniej. Tylko jako mała wskazówka ;-)

Cóż... zazwyczaj opłata za transakcje w obcej walucie wynosi od 0,5 do 2% ... to znaczy, że aby osiągnąć koszt 150 euro, przy opłacie 1,5%, musiałoby się wydać łącznie 10 000 euro na wynajem samochodu... myślę, że przy takiej kwocie te 150 euro nie robią już takiej różnicy.

Napisany przez petethefarmer

No cóż... zazwyczaj marża przy obcych walutach wynosi od 0,5 do 2%... to oznacza, że aby osiągnąć koszt 150 euro, przy marży 1,5%, musiałoby się wydać dokładnie 10 000 euro na wynajem samochodu... myślę, że przy takiej kwocie te 150 euro już nie zrobią wielkiej różnicy.

Z jednej strony tak, z drugiej strony nie. Dla nas te 150 euro już zrobiły różnicę, zwłaszcza że oferta lokalnego biura podróży była nawet tańsza niż pierwotna cena online wynajmującego w Australii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata