Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: SMI osiągnął nowy WSZECHCZASOWY SZCZYT!

Napisany przez Globalist
Nowy rekord wszechczasów SMI jest ciągle korygowany w górę. Wraz z indeksem większość wartości znów osiągnęła swój szczyt. Oczywiście cieszy mnie to także w moim portfelu. Obecnie, wbrew moim oczekiwaniom, akcje firmy Clariant zdają się być najgorętszym tytułem. :P

Napisany przez beat
Globalist pisze: Najwyższy wszechczasów SMI ciągle jest korygowany w górę.
ATH pozostaje niezagrożone od lat na poziomie 8489. Ale zbliżamy się coraz bardziej do tego. :wink:

Napisany przez kandinski
To, co działo się przez ostatni tydzień w przypadku Serono, Zurich lub Baloise, sprawia, że SMI skacze, podczas gdy na przykład ABB, CS lub Nobel wciąż nie osiągnęły tegorocznego maksimum. Nawet najwięksi optymiści zdają się tracić chęć... Wygląda na to, że Hans mógł mieć rację z jego prognozą 8500. Moja prognoza na koniec roku była 7900 :roll:

Napisany przez Simona
Byłoby miło, zwłaszcza dla inwestorów, którzy od trzech do sześciu lat czekają na otrzymanie swojego kapitału zainwestowanego w przeszłości.- Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Karat
Na razie nie rozdawaj skóry niedźwiedziowi! Wiele dobrych wieści (ceny ropy, obniżki stóp procentowych w 2007 roku), które mogą nadal nadejść, jest już uwzględnionych w kursach. Znaczące złe wieści mogą natychmiast skierować kursy w przeciwnym kierunku. Pojawia się również pytanie, czy kursy są pompowane, czy faktycznie są napędzane popytem. Karat

Napisany przez Globalist
Karat pisze: Nie dzieliłbym jeszcze skóry niedźwiedzia zbyt wcześnie! Wiele dobrych wiadomości (ceny ropy naftowej, cięcia stóp procentowych w 2007 roku), które być może jeszcze nadejdą, jest już uwzględnionych w cenach. Ważne złe wiadomości mogłyby natychmiast skłonić kursy do zmiany kierunku. Pojawia się pytanie, czy kursy są pompowane, czy faktycznie napędzane popytem. Karat
....cóż, jeśli nie teraz, to kiedy?

Napisany przez Karat
Cześć Globaliści, Jest fascynujące, jak ta sama sytuacja na rynkach giełdowych jest interpretowana inaczej przez uczestników forum. Zgodnie z statystykami, wrzesień jest zdecydowanie najgorszym miesiącem na giełdzie (patrz tutaj w dziale ANALIZY RYNKU; w przypadku Historycznego Indeksu! Co jednak wydarzyło się w tym roku? Wszystko szło w górę. Więc nawet na podstawie wieloletnich statystyk nie można polegać. Teraz zastanawiam się, czy w tym roku październik czy listopad będzie najgorszym miesiącem, czy może najgorszy miesiąc tego roku już minął? Obecna sytuacja prowadzi mnie do następujących rozważań. 1. Zgodnie z czasopismami branżowymi i prognozami różnych instytucji, można przewidywać, że w przyszłym roku sytuacja gospodarcza nadal będzie dobra. Jednakże wzrost ma zwolnić i w porównaniu z tym rokiem ma również maleć. 2. Zakładam, że wszystkie te prognozy i pozytywne zdarzenia są już uwzględnione w dzisiejszych cenach akcji. Dlatego w przyszłym roku nie spodziewajmy się już bardzo dynamicznego wzrostu na giełdzie. Z wyjątkiem sytuacji specjalnych. Ale o jakich sytuacjach mowa? Perspektywy na przyszły rok pozwalają jednak mieć nadzieję, że nie będzie istotnych korekt w dół. Będzie to raczej spokojny rok pod względem wyników firm. 3. Dużych ruchów cenowych w dół spodziewam się właściwie tylko w przypadku nagłych zdarzeń, takich jak wojny, terroryzm, wzrost cen ropy, itp.! Pozostaje nam pozostawić się zaskoczyć, albo nawet lepiej: miejcie czujne oko. Karat

Napisany przez Springer
Karat pisze: Cześć Karat Jest interesujące, że ta sama sytuacja na rynkach giełdowych jest interpretowana inaczej przez uczestników forum. Według statystyk, wrzesień jest zdecydowanie najgorszym miesiącem na giełdzie (patrz tutaj na Forum w dziale ANALIZY RYNKU; w Historycznym Indeksie! Ale co się stało w tym roku? Ceny rosły. Więc nawet na wieloletnich statystykach nie można polegać. Teraz zastanawiam się: czy w tym roku październik czy listopad będą najgorszym miesiącem, czy już mieliśmy najgorszy miesiąc w tym roku? Obecna sytuacja prowadzi mnie do następujących rozważań. 1. Zgodnie z czasopismami branżowymi i prognozami różnych instytucji nadal można spodziewać się dobrej sytuacji gospodarczej w przyszłym roku. Jednakże wzrost ma się zwolnić i w porównaniu do tego roku może zmniejszyć się. 2. Zakładam, że wszystkie te prognozy oraz pozytywne wydarzenia są już uwzględnione w dzisiejszych cenach akcji. Dlatego w przyszłym roku nie można spodziewać się już silnie rosnących giełd. No chyba że w przypadku specjalnych sytuacji. Ale jakich? Perspektywy na przyszły rok pozwalają jednak także mieć nadzieję, że w przyszłym roku nie będzie istotnych korekt w dół. Raczej będzie to spokojny rok pod względem wyników firm. 3. Mocniejsze spadki cen spodziewam się właściwie tylko w przypadku nieprzewidywalnych wydarzeń, takich jak wojny, terroryzm, wzrost cen ropy itp.! Pozostaje nam czekać z zaciekawieniem, lub lepiej być czujnym: Ostrożność jest matką mądrości. Karat
Cześć Karat Potwierdzasz też moje zdanie, że należy spodziewać się raczej spadków kursów w 2007 roku. Na przykład zwiększenie podatku od wartości dodanej, już zawarte w kursach?! Myślę, że jeszcze nie do końca, konsumenci prywatni zauważą takie rzeczy dopiero wtedy, gdy na końcu miesiąca rzeczywiście będą mieli mniej w portfelu. Masz całkowitą rację, dzisiaj wiele dobrych wieści jest już uwzględnionych w cenach. Dlatego chciałbym (oprócz inwestycji długoterminowych) sprzedać moje papiery za nadzieję na najwyższe ceny do grudnia, mam nadzieję, że jeszcze nie osiągnęliśmy szczytu :wink:

Napisany przez Globalist
Dzisiaj w radiu pojawiło się kilku analityków, m.in. z banków VonTobel i UBS, którzy skomentowali obecny ATHigh SMI. Są przekonani, że otoczenie na giełdzie będzie nadal rosło. W przyszłym roku można spodziewać się pewnego spowolnienia ogólnego wzrostu, ale według ekspertów giełda nadal będzie rosła. Według nich w najbliższym czasie nie ma na horyzoncie żadnego kryzysu.

Napisany przez 2cybercrash
Drogi globalisto, znowu piszesz bzdury. Jak długo grasz na giełdzie? Żaden crash jeszcze nigdy nie został prawidłowo przewidziany! Zwłaszcza nie przez banki i analityków. Robią to ezoteryczki i ezoterycy, ale zawsze dopiero po zaistnieniu crashu. Jest taki prorok crashu - Mark Faber, ale zawsze wieszczy crashy, chyba że akurat jest jakiś w toku, więc nie można na niego liczyć. Trzymam się mojej strategii bocznej na nieco podniesionym poziomie. Minęło 8 lat, zanim dawniejsze szczyty zostały teraz osiągnięte z niesamowitym trudem, dlatego będą występować wstrząsy w rytmie opcji/derywatów i nowatorskich konstrukcji bankowych.

Napisany przez beat
Do aktualnego SMI-ATHigh doszło... Zakładam, że nadal mówisz o kilkuletnim ATH... Cytat od Globalista Do dzisiejszego SMI-ATHigh w radiu wypowiedzieli się niektórzy analitycy, m.in. z VonTobel i UBS. Są pewni, że otoczenie na giełdzie nadal będzie rosło. W przyszłym roku można spodziewać się pewnego spadku ogólnego wzrostu, ale według ekspertów giełda nadal będzie rosnąć. Według nich w najbliższym czasie nie widać żadnego kryzysu. Co chcesz nam tym powiedzieć? Czy to jest istotne? Mamy się cieszyć? Czy możemy teraz kupować opcje? Czy wszystkie akcje rosną?

Napisany przez Globalist
No cóż... Po prostu myślę, że jeszcze trochę potrwa. Więc możemy się cieszyć. Może się mylę, ale znaki są dobre.

Napisany przez Dany1
Globalist pisze: No cóż... Po prostu sądzę, że jeszcze przez jakiś czas będzie się to tak toczyć. Więc możemy być zadowoleni. Może się mylę, ale znaki są jednak dobre.
Tak, Globaliście, czy naprawdę tak sądzisz, czy to może po prostu nadzieja? Następnym razem wyłącz radio, gdy takie prognozy pogody są prezentowane przez Vontubela i UBS. To trochę jak kilka lat temu, każda stacja, każda gazeta uważa, że musi jeszcze podać kilka wskazówek dotyczących giełdy... Dzisiaj spędziłem około 5 godzin w samochodzie i co pół godziny słyszałem, jak cudownie pracują nasze kasy chorych i że w 2007 roku musielibyśmy zapłacić średnio tylko 2,2% więcej. Co pół godziny słuchać takiej bzdury..., powinniśmy im odłączyć prąd. Ani słowa o tym, że inflacja jest tylko około połowy tak wysoka... ani słowa o tym, że kasy chorych muszą redukować rezerwy, aby nasi nieudolni politycy nie stali jeszcze bardziej w trzcinie... ani słowa o tym, że w ciągu ostatnich 10 lat świadczenia były redukowane... i ani słowa o tym, że w 2001 roku średnio płaciliśmy 223.-- Fr., a teraz około Fr. 303.--. Dlaczego ci to opowiadam? Abyś proszę nie wierzył we wszystko, co nadawane jest przez stacje!

Napisany przez kandinski
Dlaczego ci to opowiadam? Żebyś proszę nie wierzył we wszystko, co leci w eter!

Napisany przez Globalist
Wydaje się, że Dow Jones już to zrobił. https://www.diepresse.com/Artikel.asp...t=fn&id=588704

Napisany przez Dany1
W ciągu ostatnich dni SMI po raz pierwszy osiągnął poziom z 2000 roku, zbliżył się nawet bardzo blisko do wszechczasowego maksimum z 21.07.1998 r. Brakowało zaledwie około 60 punktów. Być może SMI jeszcze trochę podskoczy, ale należy zachować ostrożność. Trzeba się już przygotować na korektę, na około 8000 punktów. Kto ma gotówkę po stronie, może się zatem zrelaksować i czekać na lepsze kursy. Wydaje się, że w tym tygodniu sprzedam moje CS. EP wynosiło wtedy około 38 franków, zgodnie z Marcusem dużo za drogo, chciał kupić je za 15 franków...

W dziale akcji musiałem zaklasyfikować Marcusa do grupy przeciwwskazań, ale jeśli chodzi o metale szlachetne, jego opinia była i jest bardzo ceniona. Mam dla niego pełen szacunek. Byłbym wdzięczny, gdyby pracowity Marcus znalazł ponownie czas, aby napisać kilka zdań, tak gdzieś pod koniec października i skupiając się na złocie/srebrze/energii/metalach przemysłowych?

Napisany przez Globalist
Dzisiaj nadeszła ta chwila. Top marka została pobita. SMI na rekordowym poziomie 8511 punktów Serdeczne gratulacje.

Znowu udało mi się dzisiaj załatwić dwie rzeczy. Tylko ten jodłujący telewizor o najlepszych wynikach mnie lekko drażni. Czy często przekazujemy złe sygnały źle poinformowanej publiczności? Badacze koniunktury KOF mają dzisiaj wzrost zgodny z planem: 2006 - 2,6% wzrost gospodarczy 2007 - 2,1% 2008 - 1,8% Mnie bardziej interesują wahania kursów, prognozy przedsiębiorstw, aktywności funduszy i banków. Czy magicy z KOF potrafią też to przewidzieć?

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Na rynku akcji musiałem zakwalifikować Marcusa do grupy przeciwwskazań, ale jeśli chodzi o metale szlachetne, jego zdanie było i jest bardzo cenione. Mam pełen szacunek do niego. Byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby pracowity Marcus znalazł ponownie czas, aby napisać kilka wierszy, tak gdzieś w październiku, skupiając się na złocie/srebrze/energii/metalach przemysłowych?
Marcus w tej chwili nie ma czasu...ale jeśli kiedykolwiek otworzysz portal giełdowy i zobaczysz 5 wpisów od Marcusa..., no to będzie już za późno, Dow i SMI prawdopodobnie stracą około 5-10%... javascript:emoticon(:smiech:) Oto jego szybka odpowiedź na moje zapytanie: Cześć Dani, Nie, jeszcze nie wyemigrowałem. Ale jeśli wszystko pójdzie dobrze, to w tym roku powinno do tego dojść. Po prostu nie mam teraz czasu na giełdę. Znasz to u mnie: To idzie falami. Cześć Marcus

Napisany przez Globalist
Cześć, to naprawdę szybko idzie. Od szczytu wszech czasów do kolejnego szczytu, a żadnych przesad w zasięgu wzroku. Liczę przynajmniej kolejny rok na tego typu wzrost. Wtedy mielibyśmy około 12000 pod koniec 07. Całkiem realistyczne.

Napisany przez ADMCI4
Globalist pisze: Holla, to naprawdę szybkie tempo. Od historycznych szczytów do historycznych szczytów, a nie widać żadnego przesadnego przeszacowania na horyzoncie. Przewiduję co najmniej jeszcze rok takiej wydajności. Wtedy mielibyśmy około 12000 pod koniec 07. Całkiem realistyczne.
Gospodarka w USA jest w stagnacji, prognozy dotyczące wzrostu gospodarczego w Szwajcarii też stopniowo maleją, giełdy skaczą z rekordu na rekord, co jest entuzjastycznie komentowane przez media. Ale zachowajmy rozsądek, przecież nie jest to pierwszy raz, gdy giełdy rosną. Na pewno możemy się nauczyć z poprzednich szczytów, że jest to optymalny moment na wyjście. Już tylko moralnie byłoby nieco aroganckie wskazywanie dalszego trendu wzrostowego przy historycznym szczycie. Oczywiście, długoterminowo (20, 30 lat) indeksy zawsze idą w górę, ale w porównaniu krótko- i średnioterminowo występuje duża zmienność. Po każdym boomie następuje recesja, jak również historia tego dowodzi, więc lepiej wyjść nieco wcześniej niż za późno. Ponadto: Gdybyśmy mogli stwierdzić, że znajdujemy się w fazie przesadzonej, dlaczego wtedy wszyscy nie sprzedają od razu, albo nie zrobili tego w przeszłości? Co, Globalist, oczekujesz, że jutro w gazecie będzie napisane: Uwaga, przegrzanie! Prosimy wszystkich o wyjście! ? Nie twierdzę teraz, że obecnie znajdujemy się w pełnym boomie, raczej w bardzo dobrym, ale nadal zdrowym trendzie wzrostowym, jednak myślenie o zakupach przy historycznych szczytach nie jest zbyt korzystne dla konta.

Napisany przez richard100
Spójrzmy na to z tej perspektywy: Jesteśmy trochę wyżej niż byliśmy 6 lat temu. Jeśli więc SMI wzrośnie o przeciętnie 8% rocznie, to nadal mamy trochę potencjału wzrostu, bez wpadania w fazę przesadu. Ponadto przedsiębiorstwa osiągają obecnie rekordowe zyski. Wskaźnik P/E spada, akcje stają się tańsze. Niektóre akcje wciąż są daleko od swoich najwyższych wartości. Innym przykładem są akcje NOVN, które stoją tam, gdzie były 6 lat temu. Przesada? W ciągu ostatnich lat zarobiły one miliardy i rosły... :wink: Ale często bywa inaczej, niż się zakłada, i nie ryzykuję dokładnymi prognozami. Pozdrawiam, Rich

Napisany przez Dany1
Globalist pisze: Holla, to idzie jak burza. Od szczytu do szczytu, a daleko i szeroko NIE widać przesady. Liczę nadal na przynajmniej jeden rok tego wzrostu. Wtedy mielibyśmy około 12000 pod koniec 07. Zupełnie realistyczne.
więc więc, Ty liczyłeś więc na wzrost roczny wynoszący skromne 35%. To nie wiele dla SMI i dla gigantów takich jak UBS, Novartis, Nestle i Roche to nie problem. Zazwyczaj rosną one średnio między 30 a 50%. Czasem się zastanawiam, czy wszystko dobrze rozumiem...

Napisany przez Globalist
No cóż, już dobrze to rozumiesz, Dany. To było dopiero początek. Dopóki gospodarka się rozwija, rośnie też indeks SMI. Nawet jeśli trochę wolniej. Najważniejsze, że nadal rośnie. I uwierz mi, że w przyszłym roku będzie to jeszcze bardziej imponujące.

Napisany przez Globalist
Teraz świąteczna gorączka w pełni. 8) Nowe rekordy na kilometr. Nie zdziwię się, jeśli uda nam się jeszcze w tym roku przekroczyć 9000 punktów. :P :P :P

Jestem trochę opóźnionym globalistą? Myślałem, że była to spóźniona św. Mikołajowa hossa, czy teraz przyjdzie jeszcze Mikołaj i będzie miał czerwoną pelerynkę? Czy już był szczyt czy jestem w złym miejscu?

Napisany przez Globalist
O tak, Cybercrash, masz całkowitą rację. Kiedy to było? Przedwczoraj? Niemniej jednak zawsze możemy cieszyć się z nowego rekordowego poziomu. :P Teraz interesujące byłoby porównanie zaleceń dotyczących akcji na początku roku z obecnym stanem.

Napisany przez ADMCI4
Globalist pisze: Interessant wären jetzt die Aktienempfehlungen von anfang Jahr mit dem Istzustand zu vergleichen.
Jak to masz na myśli? Ironicznie? Ponieważ być może na początku roku nikt nie polecał zakupu, czy co?

Napisany przez Globalist
Wygląda na to, że niektóre instytucje finansowe zaczęły majstrować przy swoich portfelach. Zbierane są piękne zyski. Niektóre akcje zostały jednak sporo pompowane w grudniu. Takie jak ABB, Adecco itp. Wygląda na to, że liczy się na spadające kursy w przyszłym roku, aby móc ponownie wejść na rynek. No cóż, to logiczne, w przeciwnym razie coroczna premia dla najlepszych menedżerów byłaby zagrożona. :P

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata