Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie majątkowe w budynku mieszkalnym.

Napisany przez Plutos
Witaj drodzy użytkownicy forum,

obecnie rozważam wykupienie ubezpieczenia mienia lub po prostu chcę uzyskać więcej informacji na ten temat.

Moja sytuacja jest taka:
Mieszkam w 70 metrowym mieszkaniu w większym bloku.
Jestem właścicielem tego mieszkania.

Mam następujące pytania i bardzo bym się ucieszył, gdyby ktoś mógł udzielić mi odpowiedzi, porad lub wskazówek na ten temat:

1. Czy warto w ogóle ubezpieczyć się od szkód na szkle, jeśli okna są wspólnym mieniem?
Pomijając te okna i drzwi balkonowe, nie ma chyba praktycznej potrzeby:
Dwa dość stare drzwi z przeszkleniem
Tani kuchenka z płytą ceramiczną
100 euro przeszklenie prysznicowe
Ramki na obrazy, waza, szklanki
Kiedy wprowadzam swoje dane do Check24, to robi to zauważalną różnicę. Bez ubezpieczenia od szkód na szkle najlepsza stawka wynosi 27,52 €, a z tym ubezpieczeniem 64,62.

2. Jak to wygląda w przypadku podłóg układanych na pływająco?
Czy należą one do ubezpieczenia mienia lub ubezpieczenia budynku, czy też do żadnego z nich?
Co się dzieje w przypadku zalania, którego nie spowodowało wspólne mienie, na przykład uszkodzony kran, zmywarka, pralka itp.?
(Miałem już zalanie w trakcie remontu. Wtedy ubezpieczenie budynku weszło do akcji, gdyż wykonawca uszkodził zawór montażowy. Według mnie powinien to być przypadek dla ich odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w trakcie działalności.)
Co się dzieje na przykład w przypadku spadnięcia puszki z lakierem czy podobnych przedmiotów?

3. Jak to wygląda z kafelkami i innymi nieruchomymi przedmiotami?
O ile mi wiadomo, ubezpieczenie mienia obejmuje tylko ruchomości.
Co się dzieje, jeśli ciężki przedmiot spadnie i uszkodzi wannę, umywalkę lub kafelki?

4. Co w przypadku pożaru?
Wtedy poza mieniem dotknięte są również podłoga, ściany i wiele elementów wspólnego majątku. ubezpieczenie mienia i budynku pokrywają swoje części i ponoszą wszystkie wynikające koszty?

Bardzo bym się ucieszył, gdyby ktoś rozjaśnił mi nieco te kwestie. Jestem oczywiście wdzięczny za konkretne zalecenia lub sugestie, o które należy pamiętać.

Serdeczne pozdrowienia i z góry dziękuję!

Napisany przez Luke
1. Zalecam zabezpieczenie przed zbiciem szkła tylko w przypadku istnienia rzeczywistej frontu ze szkła lub podobnej struktury.

2. Jeśli chodzi o podłogi, obowiązują bardzo specjalne regulacje. Koniecznie należy przejrzeć warunki, ponieważ dla klienta może to być często mylące.

3. Jak można się było spodziewać, nieruchomości absolutnie nie mają nic wspólnego z ubezpieczeniem domowym.

4. Tak to wygląda. ubezpieczenie domowe obejmuje ruchomości, a polisa budowlana obejmuje elementy konstrukcyjne budynku.

Konieczne jest zauważenie, że w takiej sytuacji ubezpieczenie domowe jest faktycznie niezbędne. Jeśli mieszkanie znajduje się nad innym i u sąsiada z góry wylała się pralka, to ubezpieczenie domowe musi pokryć szkody na Twojej ruchomości.

Często dochodzi do nieporozumień w tej kwestii.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis

Cześć drodzy użytkownicy forum,

obecnie rozważam zakup ubezpieczenia majątkowego lub przynajmniej poszukuję informacji na ten temat.

Moja sytuacja wygląda następująco:
Mieszkam w 70-metrowym mieszkaniu w większym bloku.
Jestem właścicielem tego mieszkania.

Mam kilka pytań i bardzo serdecznie będę wdzięczny za odpowiedzi, porady lub wskazówki:

1. Czy opłaca się w ogóle ubezpieczać na wypadek stłuczenia szkło, jeśli okna są wspólnym mieniem?

Cześć,

W takiej sytuacji warto zapytać się zarządcy budynku, czy istnieje pełne ubezpieczenie szkła dla budynku mieszkalnego!

Poza tymi oknami i drzwiami balkonowymi, prawdopodobnie nie ma potrzeby ubezpieczenia:
Dwóch dość starych drzwi z przeszkleniem
tanią płytą ceramiczną
przeszkloną w całości za 100 euro
ramki do obrazów, wazon, kieliszki
Jeśli wprowadzę swoje dane na Check24, to robi znaczącą różnicę. Bez ubezpieczenia na szkło najlepsza stawka to 27,52 euro, a z ubezpieczeniem na szkło 64,62 euro.

Proszę przeczytać powyższą odpowiedź!

Możesz też skonsultować się z Check24!

2. Jak się ma sprawa z podłogami układanymi pływająco?
Czy one podlegają ubezpieczeniu majątkowemu czy ubezpieczeniu budynku, czy też ani jednemu ani drugiemu?!

= ubezpieczenie budynku!

Co się stanie w przypadku zalania wody, które nie zostało spowodowane wspólnym mieniem, na przykład popsutym kranem, zmywarką, pralką itp.? !

Tutaj rozróżnia się - co zostało uszkodzone
mienie ruchome czy elementy budynku

(Miałem już zalanie wody podczas remontu. Wtedy ubezpieczenie budynku pomogło, ponieważ niedopuszczona zawór witrażowy został uszkodzony przez fachowca. Według mojego rozumienia, to faktycznie powinien być przypadek dla ich ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej.)!

ubezpieczenie budynku może też wziąć na siebie koszty związane z tym fachowcem.

Co się dzieje na przykład z puszką farby, która spadnie? !

W takim przypadku właściciel mieszkania lub najemca musi sięgnąć do portfela.

3. Co się dzieje z kafelkami i innymi nieruchomymi przedmiotami?
O ile się orientuję, ubezpieczenie majątkowe obejmuje tylko mienie ruchome.
Co się stanie, jeśli ciężki przedmiot spadnie i uszkodzi wannę, umywalkę lub kafelki?!

To zależy od tego, przez co przedmiot spada.
Może być wtedy ubezpieczenie budynku, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej lub własny portfel.

4. Co w przypadku pożaru?
Wtedy poza mieniem również dotknięty jest podłoga, ściany i wiele elementów wspólnego mienia. ubezpieczenie majątkowe i ubezpieczenie budynku pokrywają każdy swój udział i pokrywają wszystkie wynikające z tego koszty? !

To zależy - czy był to z premedytacją czy z niedbalstwa ?
Kto spowodował szkodę ?

Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś rzuci nieco światła na tę sprawę. Oczywiście będę wdzięczny za konkretne rekomendacje lub sugestie dotyczące tego, na co należy zwrócić uwagę.

Serdeczne pozdrowienia i wielkie dzięki!

Polecam wizytę u specjalisty od ubezpieczeń,
który wyjaśni Ci różnice.

Do zawarcia umów na Check24 brakuje Ci niezbędnej wiedzy podstawowej.

Pozdrowienia Naseweis

Napisany przez Plutos
Dziękuję bardzo obu z Was!

Napisany przez Gerd
Przy okazji, ubezpieczenie szklane kosztuje od 3 do 4 € miesięcznie w zależności od wielkości mieszkania. A składka na ubezpieczenie mienia wynosi 27 € miesięcznie?

Napisany przez dirk_s
Cześć!

Jeśli to ja, jeszcze raz spokojnie się nad tym zastanów.

Mam oczywiście ubezpieczenie od stłuczenia szkła, ale tylko dlatego, że mam w domu 2 dzieci bawiące się.

Ogólnie rzecz biorąc, warto spisać sobie punkty za i przeciw na kartce. Na przykład:

Czy mam płytę ceramiczną? (w przypadku stłuczenia działa tylko ubezpieczenie od stłuczenia szkła)
Czy mam okna w drzwiach?
Czy jestem niezgrabny/a, a może moja druga połowa? (Znam to z doświadczenia)

Oprócz Huk, warto też zapytać brokera lub poszukać w internecie, na przykład, czy mój sąsiad nie kupił tu ubezpieczenia w grudniu (uważał, że jest tanie i solidne).

glasbruchversicherung-vergleich.de

Jest to typowy system porównywania, podobny do tego w biurze brokera. Jednak ja jestem bardziej typem brokera, który w razie wątpliwości ponosi odpowiedzialność.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata