Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: doradztwo w zakresie inwestycji finansowych?

Napisany przez 1cent
Cześć! Moja bank i doradca inwestycyjny odradzili mi obligacje. Dzisiaj widzę, że zarobiłem dodatnią sumę z Templeton Global Bond acc (około 4% w ciągu 6 miesięcy), sprzedałem je także, by ponownie wejść na rynek przy niskim poziomie (około 17 euro)! Z bankowym funduszem akcyjnym znajdowałbym się teraz głęboko na minusie! Inwestycje doradcy finansowego również nie były lepsze. Oczywiście, to zbieg okoliczności. Ale ile jeszcze można zaufać swojemu bankowi? Moje obawy: Bank daje mi parasol gdy świeci słońce, ale zabiera go gdy pada deszcz. Czy powinno się omijać bank szerokim łukiem, jeśli chodzi o doradztwo? Samemu się informować i mieć subskrypcję magazynu ekonomicznego (Gewinn). Proszę o pomoc, jestem bardzo wstrząśnięty, zawsze raczej ślepo ufałem bankowi...

Napisany przez 2Bolitho
Bank nie doradza, ona sprzedaje. Oczywiście sprzedaje w ten sposób swoje produkty. Ten, kto oczekuje niezależnej porady, powinien odpowiednio zapłacić za nią i nie powinien pozostawiać płatności za poradę w rękach tych, których produkty są kupowane.

Napisany przez chancengeber
Obecnie nie chciałbym przechowywać niczego w banku. Gdy masz pecha, twoje pieniądze powoli się topią, a jeśli masz ogromnego pecha, mogą zniknąć za jednym zamachem.Z mojego punktu widzenia okresy kryzysu, takie jak obecny, są momentami, w których ludzie o szerokim horyzoncie i odwadze mogą zarabiać dużo pieniędzy poprzez inwestycje. Ale społeczne normy mówią, że tego nie wolno robić, więc wszyscy podążają w tę samą stronę. Ja zainwestowałem swoje pieniądze w biznes i jestem pewien, że wyjdę na tym świetnie. W obecnej sytuacji udało mi się odzyskać moje pieniądze pod koniec roku. Lepsze niż kilkadziesiąt czy kilkaset euro na koniec roku. Ale większości ludzi brakuje odwagi!

Napisany przez Naseweis
Zainwestowałem swoje pieniądze w biznes i jestem pewien, że uda mi się z tego bardzo dobrze wyjść. Tak jak obecnie idzie, mam pewność, że na koniec roku odzyskam swoje pieniądze.

Uważam ten pomysł za genialny - po prostu zainwestować swoje pieniądze w biznes. Zastanawiam się tylko, o jaki biznes chodzi.

Lepsze niż kilkadziesiąt lub nawet kilkaset euro na koniec roku. Ale większości brakuje odwagi!

Ohhhh - poruszamy się tu w przedziale kieszonkowego pieniądza.

Napisany przez EuroPaule

Oczywiście, to jest przypadek. Ale jak bardzo jeszcze można ufać swojemu bankowi?

Moje obawy: Bank daje mi parasol przy słonecznej pogodzie, a zabiera go przy deszczu

Cześć,

Jeśli chodzi o doradztwo bankowe, istnieje artykuł na blogu, który doskonale odzwierciedla moje doświadczenia.

Mimo wszystko wskazówka dotycząca obligacji nie była zła. Ryzyko związane z obligacjami jest obecnie trudne do przewidzenia, a potencjał dalszego obniżenia stóp procentowych (=zyski na kursach) jest najniższy w historii.
Krótkoterminowo może to oczywiście potoczyć się w innym kierunku. Ale tego nie jest w stanie przewidzieć nikt (szklana kula itd.).

Jeśli słuchasz jakichkolwiek magazynów ekonomicznych, to pewna droga w kierunku nędzy. Przecież oni nie żyją z sukcesu inwestycyjnego swoich czytelników, ale z liczby sprzedanych egzemplarzy.
I raczej kupujemy gazetę, która potwierdza nasze aktualne uczucia, niż tę, która przeczywa trendowi.
Zbadaj, co było pisane na początku 2000 roku, na początku 2003 roku i latem 2008.... .
Takie rzeczy można czytać, ale trzeba samemu myśleć.

Pozdrowienia, Paule

@ Naseweis: Większość ludzi nie oszczędza więcej niż kilka tysięcy lub inwestuje, więc na końcu roku na koncie oszczędnościowym zostaje tylko kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych.
W zasadzie możesz zainwestować w dowolny biznes, musi po prostu mieć sens dla ciebie osobiście (wtedy ponosisz także odpowiedzialność). Ale sądzę, że to jest właśnie powód, dlaczego ludzie nie chcą brać odpowiedzialności za siebie. Ładnie jest robić to samo co wszyscy inni, wtedy nie może być mi gorzej niż innym. Ale niestety też NIGDY lepiej ;-)
Jeśli nie teraz zainwestujesz w pomysły i biznesy, to kiedy? Aktualnie stopy procentowe w bankach są niskie, a ryzyko związane z bankami jest obecnie bardzo wysokie.
Sam zajmuję się branżą e-commerce i prognozy oraz informacje, które posiadam, sprawiają, że jestem bardzo optymistycznie nastawiony.

Napisany przez 2Bolitho
Zgadzam się z tobą w wielu obszarach. I nawet cieszę się, że są tacy ludzie. Każdy powinien lub raczej powinien robić to, co sprawia mu szczęście. Co prawda mogłoby być o wiele więcej osób podejmujących własne działania, ale potrzebni są również ludzie, którzy po prostu chcą pracować w jakimś miejscu i otrzymać wypłatę na koniec miesiąca. A jeśli przeniosą to do banku, niech tak zrobią. Także w ten sposób pieniądze wracają do gospodarki.

Jeśli chodzi o przejęcie odpowiedzialności za siebie i swoje decyzje, wtedy i tak jestem po twojej stronie.

Napisany przez Naseweis
Cześć Darczyńco szans,

przestań trzymać nas w niepewności i powiedz nam dokładnie o jakich interesach mówisz.

Na razie przypominasz mi starego profesora, który dużo mówi, ale w gruncie rzeczy nic nie mówi.

Pozdrowienia, N.

To ktoś jest bardzo ciekawy ;-)

Serio teraz. Jestem tutaj pierwszy dzień i nie chcę od razu reklamować czegokolwiek, bo właśnie taki byłoby odbiór, gdybym po prostu wrzucił to tutaj na forum.

Jeśli kogoś to interesuje, to chętnie poświęcę czas, ale forum i inni użytkownicy nie powinni cierpieć.

Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
Cześć Osobo Szerząca Szanse,

nie mogę sobie wyobrazić, że inni użytkownicy ucierpią przez to.
Większość z nich jest bardzo ciekawa i interesuje się różnymi rzeczami.

Pozdrowienia N.

Och tak. Obecnie prowadzę franczyzę e-commerce. Dodatkowo zabezpieczyłem sobie dodatkową opcję i wziąłem udział w kampanii telewizyjnej firmy. Ta z kolei przyciąga płacących klientów do mojego sklepu i generuje miesięczne przychody.

Prawdopodobnie nie jest to dla każdego, ale jeśli ktoś jest zainteresowany internetem i przygląda się danych dotyczących e-commerce z ostatnich lat oraz prognozom na przyszłość, może dostrzec w tym potencjał. Dla mnie jest to również bardziej satysfakcjonujące niż oszczędzanie, ponieważ widzę, jak coś rośnie i się rozwija. A dochody zaczynają powoli napływać.

Osobiście również pochodzę z branży e-commerce, dlatego to dla mnie idealne dopasowanie.

Napisany przez 1cent
jeszcze jedno pytanie na temat: Zabezpieczone przed euro

co to oznacza?

dziękuję

Napisany przez EuroPaule
Cześć, to oznacza, że inwestycja jest zabezpieczona przed stratami walutowymi. Przykład: Ktoś kupuje akcje USA. Ich wartość (lub ich kursy) zawsze są wyrażane w USD. Może się zdarzyć, że akcje zyskują na wartości np. o 6%, ale USD traci 8% w stosunku do euro. W rezultacie całkowita strata wynosiłaby 2%. Takie zjawisko można było dobrze zaobserwować w przypadku akcji amerykańskich przed rokiem 2008. Zabezpieczenie przed kursem euro oznacza, że potencjalne straty USD w stosunku do euro są wyłączone za pomocą instrumentów pochodnych. Wynika z tego poniesienie kosztów, co obciąża wynik inwestycji. Jeśli ktoś to dobrze wykonuje, inwestor zarabia nie 8%, ale tylko 6 lub 7%. Niestety niewielu potrafi to robić dobrze, dlatego wyniki zabezpieczenia walutowego często są dość słabe. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez 1cent
Dzięki EuroPaule!

Z finansowym słownictwem nadal mam problemy!

Ok, ale dlaczego zabezpieczony w euro?

Mamy euro, więc dlaczego powinniśmy zabezpieczać się przed innymi walutami?

GB0002363447

Mam ten fundusz od dłuższego czasu, ostatnio obligacje (państwowe i korporacyjne) rozwijają się lepiej niż mój fundusz akcyjny i fundusz mieszany! Czy można przewidzieć koniec tego trendu?

Na to pytanie mojego banku nie był w stanie odpowiedzieć, więc wciąż czekam na odpowiedź innego banku internetowego.........

Napisany przez EuroPaule

Ok, ale dlaczego zabezpieczony w euro?
Mamy przecież euro, i powinniśmy chronić się przed innymi walutami?
GB0002363447

Cześć,

W przypadku tego funduszu nie można znaleźć nic sensownego w standardowych źródłach.
Z ISIN wynika, że jest to fundusz pochodzący z Wielkiej Brytanii.
Zatem notowany jest w funtach szterlingach (GBP). Nie byłoby to istotne, gdyby inwestował wyłącznie w obligacje denominowane w euro. Jednakże nie można tego zakładać, zwłaszcza że brytyjski rynek obligacji korporacyjnych jest bardzo duży.
Choć mamy euro, jeśli fundusz inwestuje w funty lub inne waluty, istnieje ryzyko walutowe, które jest zabezpieczone.
Dlaczego tak to jest nazwane po angielsku, nie potrafię Ci powiedzieć. Zawsze wystarczało mi zrozumieć, o co chodzi.
W zasadzie wiele rzeczy nie rozumiem, co oni tam na rafie na północnym zachodzie Europy robią (i jedzą)...

Cytat od 1cent

Już od dłuższego czasu mam ten fundusz, w ostatnim czasie obligacje (krajowe i korporacyjne) rozwijają się lepiej niż mój fundusz akcyjny i fundusz mieszany! Czy można przewidzieć zakończenie tego trendu?
Moje bank nie potrafił udzielić mi odpowiedzi na to pytanie, więc czekam na odpowiedź z innej bezpośredniej banku.........

Nikt nie może Ci udzielić odpowiedzi, ponieważ nikt nie wie. A ten, kto udaje, że wie, kłamie!
To czasami różne trendy są powodem, dla którego miesza się te formy inwestycji (klasy aktywów), aby nie stawiać wszystkiego na jedną kartę. Nazywa się to nisko skorelowanymi inwestycjami.
Nie da się przewidzieć, która inwestycja będzie w danym czasie lepsza lub gorsza, w przeciwnym razie nie miałoby sensu na to stawiać. A cały świat inwestycji kapitałowych to w gruncie rzeczy nic innego jak zakład...

Więc nie daj się zaniepokoić lub oszukać. Jest słuszne, że mieszasz różne rzeczy i nie masz szans z góry określić, co będzie lepsze w najbliższym czasie.
Zawsze są tylko opinie - żadnej wiedzy!!!!!!!!

Pozdrowienia Paule

Napisany przez alpinist
Tej fundus jest mi nieznany. Ogólnie rzecz biorąc, numer ISIN GB... nie oznacza koniecznie, że fundusz inwestuje wyłącznie lub przeważnie w tytuły denominowane w funtach szterlingach [£]. W tym przypadku firma zarządzająca funduszem (KAG; tutaj: Threadneedle) założyła ten fundusz obligacji z roku 2000 o dokładnej nazwie THREADNEEDLE euro HI YLD-EUR-3, która wyraźnie ma siedzibę w Londynie. Stąd oznaczenie GB. W informacjach dotyczących profilu można przeczytać: Fundusz inwestuje głównie w europejskie obligacje wysokiego ryzyka. Ponadto inwestuje również w obligacje korporacyjne. Papierami wartościowymi mogą więc być notowane w € lub £.
Zauważam, że od swojego dotychczasowego szczytu w wysokości 1,59 € w marcu 2011 r. spadł do 1,28 € (dziś). Nie znam przyczyny tego nieco znacznego spadku. Należy zasięgnąć informacji na ten temat u towarzystwa i przede wszystkim uważnie obserwować fundusz. Jeśli trend się utrzyma, rozważyłbym sprzedaż.

Napisany przez EuroPaule

THREADNEEDLE euro HI YLD-EUR-3 wydaje się być zlokalizowany w Londynie. Stąd GB. W informacjach dotyczących profilu znajdujemy: Fundusz inwestuje głównie w europejskie obligacje o wysokim oprocentowaniu. Ponadto inwestuje w obligacje korporacyjne. Z tego wynika, że papiery mogą być wyceniane w € lub również w £.

Cześć,

Jeśli chcemy być dokładni, fundusz może inwestować w dowolną walutę Europy (lub odpowiadające obligacje). Jednak ta definicja Europy nie ogranicza się tylko do UE, ale obejmuje całą Europę geograficzną.

Jednak opisy strategii inwestycyjnej znacznie się różnią. Strona morningstarfonds.de pisze:

Fundusz inwestuje głównie w obligacje korporacyjne z zwiększonym ryzykiem z Europy i Ameryki Północnej, może również inwestować w obligacje korporacyjne o statusie inwestycyjnym oraz obligacje państwowe, ale nie z rynków wschodzących. Obligacje nie notowane w euro, są zabezpieczane walutowo. Czytają prospekt emisyjny i informują, co fundusz może robić.

Cytat autorstwa alpinist

Zauważam, że od swojego dotychczasowego maksimum na poziomie 1,59 € w marcu 2011 roku, spadł do 1,28 € (dzisiaj). Nie znam przyczyny tego dość znaczącego spadku. Należy skonsultować się z firmą w tej sprawie i obserwować fundusz krytycznie. Jeśli trend się utrzymuje, rozważyłbym sprzedaż.

Uważam, że bardzo trudno jest wyciągnąć z informacji przekazywanych przez firmy inwestycyjne treści, które pomagałyby w podejmowaniu takich decyzji. Po pierwsze, ponieważ firmy inwestycyjne zarabiają tylko na pieniądzach zgromadzonych w funduszu. Dlatego byłoby sprzeczne z ich własnymi interesami dostarczanie argumentów za sprzedażą.
Dochodzi do tego jeszcze problem prawny. Firmy inwestycyjne unikają wszystkiego, co mogłoby zostać zinterpretowane jako doradztwo, aby nie tworzyć problemów z odpowiedzialnością.
Nie wiem, z jakiego źródła pochodzą kursy, którymi się sugerujesz. Na stronie Morningstar fundusz jest obecnie nieco poniżej wszechczasowego maksimum z 2011 roku.
Threadneedle Eurp Hi-Yld Bd Ret Grs EUR (GBP)|ISIN:GB00B42R2118|Barrie Whitman|Threadneedle Investment Services Ltd.|Obligacje europejskie o wysokim oprocentowaniu

W gruncie rzeczy obligacje o wysokim oprocentowaniu to bardzo skomplikowany temat i przerosną wiele osób prywatnych. W czasach kryzysu zadłużeniowego dzieje się to jeszcze bardziej.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez alpinist
Z powodu kursów masz rację. Coś było nie tak. Sprawdziłem to na wallstreet-online podając numer ISIN GB >> https://www.wallstreet-online.de/fonds/14843#t:3y||s:lines||a:abs||v:week||l:vol
Nie zauważyłem, że dotyczy tego kurs z dnia 8.11.2011. Następnie spróbowałem na Comdirect.de. Nawet tam, podając numer ISIN, wyszukiwanie kursu zakończyło się 8.11.2011. Dopiero gdy podałem WKN A1H74E, pojawił się wczorajszy kurs około 1,59 €. Nazwa funduszu: THREADNEEDLE EUROPEAN HIGH YIELD BOND FUND EUR. Historia sięga początku 2011 roku. Mam nadzieję, że nadal chodzi o ten sam fundusz, który od dawna masz w portfelu.

Napisany przez 1cent
Cześć!

On wzrósł o 9,24%!

Drugim najlepszym jest Temoleton z prawie 5% zysku, a Carminac z 1,2% zysku....

Fundusze Templeton Global Bonds, hy Threadneedle oraz Carminac pomagają mi utrzymać wyniki, fundusz akcji jest beznadziejnie na minusie (Dws Top), łącznie z zyskiem wynoszącym 4%. No cóż, co można zrobić?

Napisany przez Finance_2ME
Zgadzam się z pełną odpowiedzialnością. Powinno się to zdecydować samodzielnie. Ale zdecydowanie warto skorzystać z dobrej porady.

Napisany przez Begeld

Zgadzam się w pełni z tym, że to dawca szans. Powinno się to zdecydować samemu. Ale na pewno nie zaszkodzi dobrze się poradzić

Czy takie doradztwo nie jest drogie?

Napisany przez Naseweis
Cześć ludzie,

zawsze fascynują mnie sytuacje, gdy użytkownik o nicku Finance_2ME
po prostu wrzuca tekst na forum i bez żadnego związku podaje stronę internetową.

Co chyba ma na celu?

Pozdrowienia, N.

Napisany przez roland
Dziękuję za wpisy. Jestem pewien, że nikt nie ucierpi z powodu dobrych i wyczerpujących porad. ;-)

Napisany przez Polarstern
Cześć 1cent,

inwestycje w bankach nie zawsze są najlepsze, ponieważ starają się osiągnąć jak najlepszy zysk dla siebie, jeśli jesteś zainteresowany, mogę pokazać Ci, które inwestycje naprawdę przynoszą zyski.

Napisany przez 1cent
Proszę o to..............

Czy słyszałeś kiedyś o inwestycjach w złoto? Można ulokować pieniądze w najbezpieczniejszą walutę na świecie, która nigdy nie straciła na wartości. Czy chciałbyś się o tym dowiedzieć więcej?

Napisany przez 1cent
Cześć!

Masz na myśli fundusze górnicze?

Tak, wartość pozostaje, ale wyniki są raczej mizerne jeśli chodzi o złoto....
Chodzi mi tylko o to, że złoto nie płaci mi odsetek ani dywidendy.

Mam takie złe przeczucie, że zostałeś trochę źle poinformowany, mogę ci dokładniej pokazać, o co chodzi z tym złotem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata