Ok, ale dlaczego zabezpieczony w
euro?
Mamy przecież
euro, i powinniśmy chronić się przed innymi walutami?
GB0002363447
Cześć,
W przypadku tego funduszu nie można znaleźć nic sensownego w standardowych źródłach.
Z ISIN wynika, że jest to fundusz pochodzący z Wielkiej Brytanii.
Zatem notowany jest w funtach szterlingach (GBP). Nie byłoby to istotne, gdyby inwestował wyłącznie w obligacje denominowane w
euro. Jednakże nie można tego zakładać, zwłaszcza że brytyjski rynek obligacji korporacyjnych jest bardzo duży.
Choć mamy
euro, jeśli fundusz inwestuje w funty lub inne
waluty, istnieje ryzyko walutowe, które jest zabezpieczone.
Dlaczego tak to jest nazwane po angielsku, nie potrafię Ci powiedzieć. Zawsze wystarczało mi zrozumieć, o co chodzi.
W zasadzie wiele rzeczy nie rozumiem, co oni tam na rafie na północnym zachodzie Europy robią (i jedzą)...
Cytat od 1cent
Już od dłuższego czasu mam ten fundusz, w ostatnim czasie obligacje (krajowe i korporacyjne) rozwijają się lepiej niż mój fundusz akcyjny i fundusz mieszany! Czy można przewidzieć zakończenie tego trendu?
Moje bank nie potrafił udzielić mi odpowiedzi na to pytanie, więc czekam na odpowiedź z innej bezpośredniej banku.........
Nikt nie może Ci udzielić odpowiedzi, ponieważ nikt nie wie. A ten, kto udaje, że wie, kłamie!
To czasami różne trendy są powodem, dla którego miesza się te formy inwestycji (klasy aktywów), aby nie stawiać wszystkiego na jedną kartę. Nazywa się to nisko skorelowanymi inwestycjami.
Nie da się przewidzieć, która inwestycja będzie w danym czasie lepsza lub gorsza, w przeciwnym razie nie miałoby sensu na to stawiać. A cały świat inwestycji kapitałowych to w gruncie rzeczy nic innego jak zakład...
Więc nie daj się zaniepokoić lub oszukać. Jest słuszne, że mieszasz różne rzeczy i nie masz szans z góry określić, co będzie lepsze w najbliższym czasie.
Zawsze są tylko opinie - żadnej wiedzy!!!!!!!!
Pozdrowienia Paule