Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ile maksymalnie płacą ubezpieczyciele zdrowotni za protezy dentystyczne?

Napisany przez ADMCI4
Już od lat faktycznie pilnie potrzebuję nowych zębów. Nie należę ani do odbiorców zasiłku Hartz IV, ani nie otrzymuję żadnych innych dotacji. Mimo to nie mogę sobie pozwolić ani na dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne, ani na pokrycie kosztów protezy zębowej. Mam w pamięci, że moje ubezpieczenie zdrowotne pokrywa maksymalnie 55 lub 60% kosztów. Czy jest to takie samo dla wszystkich ubezpieczeń zdrowotnych, czy możliwa zmiana mogłaby rozwiązać mój problem? Co sądzicie o gabinetach dentystycznych, które gwarantują, że pacjent nie będzie musiał płacić dodatkowo za protezę zębową? Czy to jest alternatywa, czy jakość jest tu znacznie gorsza?

Napisany przez Reibold
Cześć Rolandzie! Kwoty, które otrzymuje się od ubezpieczenia zdrowotnego na protezy zębowe, zostały ustalone w 2005 roku. Dotyczą one wszystkich kas. Zmiana nie przynosi więc żadnych korzyści. Odpowiednie są stawki 55 lub 60%, jeśli stosowałeś się do profilaktyki i możesz to udowodnić. W przeciwnym razie jest to 50%. Jednak % stawki nie obowiązują od dzisiejszej ceny protezy zębowej, ale od tej z 2005 roku. Ze względu na inflację praktycznie mogą być one dzisiaj nawet poniżej 50% ceny rachunku. Biorąc pod uwagę, że wzrost cen będzie na pewno rosł, luka ta będzie się powiększać. Jeśli lekarz dentysta / technik dentystyczny proponuje wykorzystanie tej kwoty, musi produkować znacznie taniej niż średnio. Nie znam takich ofert, ale na pewno dokładnie bym zapytał, jak to możliwe. Być może technik dentystyczny pracuje w kraju o niskich kosztach pracy, ale używa równie dobrego materiału. Z poważaniem Alexander Reibold

Napisany przez Gerd
Kasa chorych pokrywa od 50 do 60% ustalonej kwoty ryczałtu zależnego od wyników badań. To magiczne słowo. Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistą ceną. Tutaj po prostu w tabeli ustala się, które świadczenia w ogóle będą opłacane i ile może kosztować dane świadczenie. Z tego wynika, że pokrywane jest 50 lub 60%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata