Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Kiedy dokładnie występuje ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Napisany przez ADMCI4
Cześć tutaj na forum. Od wielu lat mam bardzo drogie ubezpieczenie od wypadków, na szczęście jeszcze nigdy nie musiałem z niego skorzystać. Jednakże po bliższym przyjrzeniu się zauważyłem, że w ogóle nie wiem dokładnie, co dokładnie jest definiowane jako wypadek w kontekście ubezpieczenia i kiedy on występuje. Na przykład kilka tygodni temu podczas przycinania lawendy mocno naciąłem sobie palec. Nie poszedłem do lekarza, tylko sam zająłem się raną. Czy w takim przypadku mógłbym skorzystać z ubezpieczenia od wypadków czy też je anulować? Przecież można to zrobić tylko w przypadku szkody. Pozdrowienia, Jumino

Re: Kiedy dokładnie występuje ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Napisany przez Naseweis

Witaj tutaj na forum. Od wielu lat mam bardzo drogie ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, na szczęście jeszcze nigdy nie musiałem z niego skorzystać. Ale gdy się im bliżej przyjrzałem, zauważyłem, że tak naprawdę nie wiem dokładnie, co dokładnie jest uznawane za wypadek w ramach tego ubezpieczenia i kiedy on występuje.

Witaj,

Nie można odpowiedzieć na to uogólnienie. To zależy od warunków twojej umowy.

Na przykład kilka tygodni temu, kiedy przycinając lawendę mocno ciąłem się w palec. Nie poszedłem do lekarza, tylko sam zaopiekowałem się raną. Czy taki przypadek mógłby być takim, w którym mogłem skorzystać z ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków lub je anulować? Takie decyzje można podejmować tylko w przypadku szkody.

Być może miałaby to sens, gdyby skutek był koniecznością pobytu w szpitalu, operacji ambulatoryjnej lub niepełnosprawności. Jak wspomniałem wcześniej, zależy to od warunków umowy.

Pozdrawiam N.

Napisany przez Reibold
Cześć Jumino!

Jak już zauważył Naseweis, istnieją bardzo różne ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków. Powinieneś przeczytać warunki albo omówić je z pośrednikiem!

Zazwyczaj ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków wypłaca jedynie w przypadku trwałej inwalidztwa wskutek wypadku. Wszystko inne jest dodatkiem.
W każdym razie nie otrzymasz odszkodowania za wypadek, który nie został leczony przez lekarza. Ponieważ potrzebujesz potwierdzenia dla ubezpieczyciela, że cokolwiek się wydarzyło.

Z poważaniem

Alexander Reibold
doradca finansowy
Ingolstadt i okolice
Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata