Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytanie dotyczące renty Riester i pełnego opodatkowania

Napisany przez docdawson
Cześć,

w międzyczasie przeczytałem dużo rzeczy i mam problemy z następującym zagadnieniem:
Na stronie Ministerstwa Finansów federalnej stoi, że od 2040 roku emerytura będzie opodatkowana w 100% (3. akapit).

Potem, pod wykresami, jest punkt Kto musi płacić podatki?.
Tam jest napisane:

To czy seniorzy muszą składać deklaracje podatkowe zależy od wysokości ich dochodów podlegających opodatkowaniu. Należą do nich nie tylko dochody z emerytury, ale także inne przychody, na przykład z wynajmu i dzierżawy lub świadczenia z zabezpieczenia emerytalnego z systemu pracowniczego.

Deklaracja zawsze jest wymagana, gdy emeryt przekroczy roczną kwotę wolną od podatku wraz z całym dochodem podlegającym opodatkowaniu.

Kwota wolna od podatku została zwiększona przez rząd federalny w 2009 roku dla singli do 7 834 euro, dla małżeństw do 15 668 euro. Od 2010 roku kwota wolna od podatku wyniesie 8004 euro dla singla i 16 008 euro dla małżeństwa...

Nie rozumiem kwestii kwoty wolnej od podatku. Czy jest ona ogólnie obowiązująca dla wszystkich obywateli, a ja płacę (także teraz) automatycznie o 8004 euro mniej podatków rocznie, czy to tylko teoretycznie, jeśli mogę odliczyć tak dużą kwotę, i czy początkowo opodatkowane jest wszystko?
Prawdopodobnie emeryci nie mogą wiele odliczyć, prawda?

Mój agent ubezpieczeniowy mówi mi, że moja emerytura Riester będzie opodatkowana dopiero od miesięcznego dochodu przekraczającego 1500 euro. Nie wiem, skąd ma tę kwotę? To nie jest prawda, prawda?

Tak czy inaczej, jeśli mogę ufać następującemu kalkulatorowi emerytalnemu online, to moim zdaniem Riester nie ma sensu:
Opodatkowanie emerytury - Podatki od emerytur i emerytur z systemu pracowniczego
Z moich gwarantowanych 350 euro zostaje mi tylko 250. Obecnie płacę 110 euro miesięcznie, co daje około 40 000 euro do chwili przejścia na emeryturę, czyli musiałbym być emerytem przez 13 lat, aby odzyskać pieniądze. Do tej pory nie skorzystałem w żaden sposób z dopłat. Zupełnie już się w tym gubię.
Jak wysoko będzie opodatkowana jednorazowa wypłata na początku emerytury w wysokości około 15 000 euro? Czy istnieją jakieś tabele?

Jeśli macie jeszcze dobre źródła, podajcie mi po prostu linki.
Dzięki.

Napisany przez Dasdi1970
Więc trochę się tu pomieszało. Wolny dochód podstawowy oznacza, że do pewnej granicy nie musisz płacić podatków. Oznacza to, że przy miesięcznej emeryturze w wysokości 670 € (nie śmiej się, to często gorzka rzeczywistość) nie musisz płacić podatków. Osoby przechodzące na emeryturę po roku 2040 będą musiały opodatkować swoją emeryturę w całości stawką podatkową obowiązującą wtedy (z pominięciem kwot wolnych od podatku). To samo dotyczy również emerytur z Riester, jedyną różnicą jest to, że muszą być opodatkowane w całości niezależnie od momentu przejścia na emeryturę, ponieważ wcześniej można było odliczyć od podatku ich pełną kwotę. Sugerowałbym Twojemu agentowi ubezpieczeniowemu wewnętrzne szkolenie! A jeśli chodzi o emeryturę z Riester, chętnie udzielę Ci więcej informacji w prywatnej rozmowie... Jednakże na YouTube jest już kilka wyjaśniających filmów na ten temat...

Napisany przez Reibold
Witaj Docdawsonie! Masz całkowitą rację, gdy planujesz zapłacić podatki od Renty Riester dla pewności. Jednak nikt nie może obecnie przewidzieć, jaki będzie Twój podatek w owym czasie. To, że nie zapłacisz podatków przy dochodzie poniżej 1,500 € to czyste wymysły. Nie ma żadnych wskazań na taką zmianę prawa, wręcz przeciwnie! Wypłata zaliczka do 30% zgromadzonego majątku będzie opodatkowana w roku jej otrzymania. Dlatego może być mądre odkładać ją do właściwego czasu emerytury. Nie powinieneś polegać tylko na gwarantowanej Rentcie. Towarzystwo ubezpieczeniowe będzie się starać zarobić dla Ciebie znacznie więcej. W ostatnich dziesięcioleciach robili to całkiem skutecznie. Obecnie, w dobrych towarzystwach, otrzymujesz oprocentowanie na zainwestowany kapitał powyżej 4%. Jednak wartość gwarantowana jest obliczona na poziomie 1,75%, jeśli chodzi o nową ofertę z 2012 roku. Generalnie renta dożywotnia zawsze się opłaca, jeśli życie jest długie! Dotyczy to nie tylko Rent Riester. I ponieważ nie możemy przewidzieć tego punktu, przygotowujemy się na wypadek, gdybyśmy żyli bardzo długo. Jeśli ktoś tuż przed emeryturą dostaje bardzo negatywną prognozę od lekarzy, może zakończyć swoją Rentę Riester przedwcześnie. Otrzymuje wówczas zgromadzony majątek wraz z odsetkami, ale musi zwrócić tylko dopłaty i korzyści podatkowe bez odsetek. Powinieneś zadbać o to, aby pod koniec okresu oszczędzania było jak najwięcej pieniędzy do dyspozycji. Warto porównać różnych dostawców i formy inwestycji. Możesz to zrobić samemu, udając się do co najmniej 10 dostawców i prosząc o oferty z tymi samymi warunkami, lub skontaktować się od razu z doradcą finansowym / maklerem, który oferuje od razu kilka towarzystw. Pozdrowienia Alexander Reibold doradca Finansowy Ingolstadt i okolice Tel: 08431 901290

Napisany przez docdawson

Więc trochę się pomieszało.
Podstawowy wolny limit oznacza, że do granicy nie musisz płacić podatku. To oznacza, że przy emeryturze w wysokości 670 € miesięcznie (nie śmiej się, to częściej niż myślisz gorzka rzeczywistość) nie musisz płacić podatku.
Osoby przechodzące na emeryturę od 2040 roku muszą opodatkować swoją emeryturę w całości stawką podatkową obowiązującą wtedy (poza kwotami wolnymi).
To samo dotyczy również emerytury rządowej, z tym że ta musi być opodatkowana w całości niezależnie od daty rozpoczęcia emerytury, ponieważ wcześniej można było ją w całości odliczać od podatku.
Radziłbym swojemu agentowi ubezpieczeniowemu wykonanie wewnętrznej szkolenia zawodowego!
Chętnie podzielę się z Tobą dodatkowymi informacjami/linkami w prywatnej rozmowie... Ale jest też kilka edukacyjnych filmów na YouTube na ten temat...

Chętnie możesz mi przesłać więcej informacji/linków, chyba że jesteś z Berlina, wtedy chętnie przy piwie, które ja postawię

Więc czy Riester jest w pełni opodatkowana? Czy to, co linkowałem, dotyczy tylko emerytur państwowych?

Napisany przez docdawson

Witaj Docdawson!

Masz całkowitą rację, gdy planujesz płacić podatki od Riester-Rente w celach bezpieczeństwa. Jednak nikt nie może dzisiaj przewidzieć, jaki będzie Twój obecny podatek. To czysta fikcja, że nie będziesz płacił podatków od dochodów poniżej 1.500 €. Nie ma nic, co wskazywałoby na taką zmianę w przepisach, wręcz przeciwnie!

Wypłata z góry do 30% zgromadzonego kapitału będzie opodatkowana w roku, w którym ją otrzymasz. Dlatego może być sensowne opóźnienie jej do rzeczywistego czasu emerytury.

Nie powinieneś polegać tylko na gwarantowanej rentcie. Towarzystwo ubezpieczeniowe będzie dążyło do wygenerowania dla Ciebie znacznie większej kwoty. I w ostatnich dziesięcioleciach zazwyczaj osiągali to dość skutecznie. Obecnie, w dobrych towarzystwach, otrzymasz oprocentowanie za zainwestowany kapitał powyżej 4%. Wartość gwarantowana jest jednak obliczana na poziomie 1,75%, jeśli chodzi o nową ofertę z 2012 roku.

Generalnie renta dożywotnia zawsze się opłaca, o ile życie jest długie! Dotyczy to nie tylko Riester-Rente.
I ponieważ nie możemy tego przewidzieć, zapobiegamy sytuacji, w której żyjemy bardzo długo.

Jeśli ktoś tuż przed emeryturą otrzyma bardzo negatywną prognozę od lekarzy, może wcześnie zlikwidować swoją Riester-Rente. Otrzyma wtedy zgromadzony kapitał wraz z odsetkami, ale będzie musiał zwrócić jedynie dodatki i korzyści podatkowe bez odsetek.
Powinieneś zadbać o to, aby na końcu okresu oszczędzania było dostępne jak najwięcej pieniędzy. Warto porównać różnych dostawców i formy inwestycji. Możesz to zrobić sam, odwiedzając co najmniej 10 dostawców i uzyskując oferty z takimi samymi warunkami, lub od razu skontaktować się z doradcą finansowym/maklerem, który oferuje usługi kilku firm.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
doradca finansowy
Ingolstadt i okolice
Tel: 08431 901290

Wczoraj uświadomiłem sobie, że każdy musi sam wiedzieć, czego chce, a w zależności od podjętej decyzji można wszystko odpowiednio zaplanować:
a) chcę mieć trochę więcej jako emeryt, wtedy argumentacja wygląda tak: Płacę teraz, ponieważ sam nie mogę oszczędzać i być może osiągnę zysk. Czyli teraz płacę 110/miesiąc, a później otrzymuję 250/miesiąc, niezależnie od tego, jak długo. Państwo obdarowuje mnie więc kwotą 140/miesiąc.
b) jest mi obojętne, czy dostanę trochę więcej jako emeryt, ponieważ i tak nie ma gwarancji, nawet tego, co mi jest gwarantowane. Płacę teraz 110/miesiąc, w sumie więc 40.000 i nie jest pewne, czy kiedykolwiek to odzyskam. Jeszcze mniej prawdopodobne jest, że kiedykolwiek zobaczę coś od dodatków.

Czy możesz mi potwierdzić, że od 2040 roku Riester będzie opodatkowany w 100%, czyli że żadne kwoty wolne od podatku nie będą miały znaczenia (według obecnych przepisów, oczywiście nikt nie jest w stanie tak daleko patrzeć)?

Dziękuję z góry za szybkie odpowiedzi.

Napisany przez Dasdi1970

Ale czy możesz mi potwierdzić, że od 2040 roku cała kwota Riester będzie opodatkowana w 100%, czyli że żadne kwoty wolne od podatku nie będą miały znaczenia (według obecnego stanu prawnego, oczywiście nikt nie jest w stanie tak daleko spojrzeć w przyszłość)?

Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Nie, renta Riester zawsze będzie w pełni opodatkowana, jak już wcześniej wspomniałem.
Powód: Pełna zdolność do odliczenia podatkowego w trakcie płacenia składek.

Napisany przez docdawson
Super. Dzięki. Muszę jeszcze raz porozmawiać z moim agentem ubezpieczeniowym

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata