Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Jak bank zarabia na kredytach?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry. Kilka tygodni temu spłaciłem kredyt w jednym z tych krwiożerczych banków poprzez moją główną instytucję finansową. Wydaje mi się, że to dobra decyzja. Ale mojemu bankowi zależy na zarobku, więc zastanawiam się, jak dokładnie na tym zarabia.
Na przykład poprosiłem o przedłużenie okresu kredytowania do 120 miesięcy, aby raty były nieco mniejsze. Czy jest to dla mnie czy dla banku korzystne?
Słyszałem kiedyś, że dla kredytobiorcy korzystniej jest finansować na dłuższy czas, ponieważ wtedy bank otrzymuje odsetki przez dłuższy okres i dlatego oferuje korzystniejszą stopę procentową. Czy to prawda?

Napisany przez 2Bolitho
Znajdź kalkulator kredytowy w Internecie i wypróbuj różne okresy kredytowania. Możesz zacząć od tego samego oprocentowania. Podziel się tym, co odkryjesz.

Podejrzewam, że oprocentowanie jest wyższe przy dłuższym okresie kredytowania. Ponieważ 1. pieniądze są związane na dłużej, co wiąże się z większym ryzykiem, i 2. koszty refinansowania są wyższe, ponieważ jeśli (jako bank) pożyczam komuś pieniądze na długi okres, ta osoba oczekuje wyższego oprocentowania.

Napisany przez Trading24
Zasada jest chyba jasna, myślę.

Bank A pożycza ewentualnie od Państwa A pewne ilości pieniędzy w wysokości X przy oprocentowaniu AA

Klient A idzie do banku i bierze kredyt w Banku A, płacąc Bankowi A odsetki w wysokości AA+.

Różnica między AA+ a AA to dochód dla Banku A

Długi okres kredytowania? Płacisz zazwyczaj więcej odsetek, co oznacza korzyści dla banku, a niekorzyści dla Ciebie.

Napisany przez soundjunk
Istnieją banki, które warunkują kredyty według okresu trwania albo według majątku vs. dochodów i wydatków, jak również kwoty. Ostatecznie klienci, którzy otrzymują najlepszy oprocentowanie, zwykle nie są zainteresowani pożyczkami, ponieważ sami mają wystarczająco dużo pieniędzy. Co mnie z kolei zdziwiło, to to, że bank daje im 10 lat na spłatę prywatnej pożyczki. Zazwyczaj maksymalny okres kredytowania wynosi 72-84 miesiące.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata