Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zabezpieczenie emerytalne finansowane przez pracodawcę z wynagrodzenia netto?

Napisany przez Board001
Cześć, napotkałem pewien problem.

Dostaję brutto podstawowe wynagrodzenie XXX
Z tego są teraz wszystkie podatki, więc teraz mam netto wynagrodzenie XXX, a z tego jest potrącenie 220 € na emeryturę.

Czy to jest poprawne?
Zawsze myślałem, że BAV jest potrącane od brutto.

Re: Zabezpieczenie emerytalne finansowane przez pracodawcę z wynagrodzenia netto?

Napisany przez 2Bolitho
Jaki to dokładnie rodzaj BAV?

Napisany przez Board001
To jest ubezpieczenie emerytalne w formie renty w ramach przeprowadzenia ubezpieczenia bezpośredniego - konwersja wynagrodzenia

Napisany przez 2Bolitho
Wtedy powinno to być od wynagrodzenia brutto. Sprawdź jeszcze raz dokładnie w rachunku wynagrodzenia, a jeśli nie, zapytaj w dziale kadr.

Napisany przez soulmate81
Proszę dokładnie przeliczyć.

Ostatnio widziałem też odcinek wypłaty, gdzie na pierwszy rzut oka wydawało się, że kwota została odjęta od kwoty netto.

Po dokładnym przeliczeniu okazało się jednak, że składki ZUS i podatek zostały obliczone od zmniejszonego wynagrodzenia brutto. To wyszło dopiero po dokładnym przeliczeniu.

Napisany przez Klaus DD
Również widziałam takie zaświadczenia o zarobkach, na których na pierwszy rzut oka wydaje się, że składki pochodzą z netto. Wystarczy przeliczyć lub zgłosić to pracodawcy.
Klaus

Napisany przez BAVFuchs
Cześć,

1. każdy rozliczenie wynagrodzenia, w którym uwzględniona jest konwersja wynagrodzenia, wygląda tak, jakby składka została odjęta od netto. Pod względem podatkowym nie jest to możliwe.

Przy skonwersji wynagrodzenia podatek i brutto składek ubezpieczeń społecznych są obniżane. Z tego względu powinno się zwiększyć Twoje netto, które powinno być wyższe od kwoty wypłaty ?! Z reguły od razu potem jest potrącana składka na ubezpieczenie emerytalne / rentowe.

Moja sugestia: porównaj po prostu stare i nowe rozliczenie wynagrodzenia (z konwersją wynagrodzenia). Wówczas zobaczysz, że Twoje netto nie zmniejszyło się o pełne 220,00 euro.

Napisany przez BAVFuchs
krótkie uzupełnienie: Jeśli pracujesz w służbie publicznej i otrzymujesz dodatkowe świadczenia zgodnie z §3.56, może się zdarzyć, że twoje wynagrodzenie netto znacznie spadnie w porównaniu do ustalonej kwoty. Może to być spowodowane interakcją między 3.56 a 3.63. Jeśli ma to miejsce, daj mi znać, a wyjaśnię Ci te powiązania...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata