Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak zmienić umowę oszczędnościową mieszkaniową?

Napisany przez Regina
Cześć,

Mam następujący problem:

W roku 2007 zawarłam umowę oszczędnościową u Schwäbisch Hall w ramach standardowego programu Fuchs Standard poprzez moją bank. Teraz uważam, że nie były to najlepsze warunki. Niestety nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat.

Budżet oszczędnościowy wynosi 20 000 €, a ja wpłacam 50 € miesięcznie. W ten sposób nie zbliżę się do sumy oszczędnościowej przez długi czas. Kiedyś doradczyni mówiła, że mogę zmniejszyć kwotę do 10 000 € w dowolnym momencie i dostosować moje wpłaty.

Obecnie nie jestem w stanie wpłacić 50 € miesięcznie. Stopa oprocentowania oszczędności wynosi tylko 1%, więc opłacalność dla mnie wynika tylko z premii na mieszkanie, jeśli dobrze rozumiem. Wpłaciłam zaledwie 12,7% sumy oszczędnościowej. Opłata za zakończenie umowy wynosiła 200 € (czy można ją w jakiś sposób odzyskać?).

Zastanawiam się, co teraz mogę zrobić. Czy mogę po prostu zmienić miesięczną kwotę wpłat, czy powinnam również zmienić sumę oszczędnościową?

Z poważaniem,
Regina

Re: Jak zmienić umowę oszczędnościową mieszkaniową?

Napisany przez C. Andreas
Cześć Regina,

niestety w przypadku Schwäbisch Hall nie otrzymujesz zwrotu opłaty za zamknięcie konta.

Chciałbym Ci zaproponować następujące kroki.

1. Zadzwoń do Schwäbisch Hall
2. Podziel umowę na 2 równe kwoty budżetu w wysokości 10 000 euro każda
3. Na jednym koncie 10 000 euro otrzymasz 1 euro nadwyżki
4. Na drugim koncie 10 000 euro otrzymasz pozostałą kwotę nadwyżki

5. Wymagaj przydziału 25% dla konta z pozostałością
czyli jeśli wskaźnik wyceny zostanie osiągnięty, musi być obecne tylko 2500 euro nadwyżki z 10 000 euro, aby konto mogło zostać przydzielone.

6. Obniż comiesięczną ratę oszczędności według własnego uznania
7. Zapytaj, kiedy zostaną przekazane 2500 euro na konto
8. Koniecznie pozostań w taryfie Fuchs Standard, ponieważ w porównaniu do innych taryf ta taryfa ma szybsze przydziały.

Możesz załatwić wszystko telefonicznie, powodzenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata