Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Kopalnie złota..XAU/HUI

Napisany przez ADMCI4
Jak daleko jeszcze wzrosną akcje złota? Zastanawiam się, czy nie powinienem zrealizować zysków ze sprzedaży akcji złota, aby ponownie wejść na rynek po ewentualnej korekcie po korzystniejszych cenach? 18.11.2005 - 11:18 Wzrost ceny złota do 500 USD może skutkować realizacją zysków LONDYN (Dow Jones)--Według analityka z Barclays, zmienność cen złota może utrzymać się. Średniookresowo fundusze mogą skierować swoją uwagę na poziom 500 USD/uncję. Na tym poziomie można spodziewać się realizacji zysków. Fundusze przyspieszały wzrost cen złota, pomimo silniejszego kursu dolara do euro, stwierdził analityk. Wsiadając na ich wóz, unikali oni budowania pozycji krótkich na rynku złota z uwagi na obecne ryzyko. Maleje fizyczne zapotrzebowanie. Popyt ze strony sektora wytwórczego przewiduje powrót do stabilnych cen na poziomie 450 do 460 USD/uncja. Cena złota wynosi 487,50 USD/uncja, a więc aż o 1,35 USD więcej niż podczas popołudniowych ustaleń w Londynie w czwartek.

Napisany przez Karat
Cześć Pascal, Osobiście uważam, że cena złota może spaść nawet do 500. Dalej rozwój będzie zależał głównie od sytuacji z poziomem stóp procentowych oraz oczekiwanej inflacji. Jeśli akcje będą osiągać nowe szczyty, cena złota raczej spadnie, ponieważ inwestorzy będą przeprowadzać rotację z powrotem na rynek akcji. Jednakże, długoterminowo, również wierzę, jak już wielokrotnie argumentował marcusfabian, że cena złota będzie dalej rosła. Trudno jednak przewidzieć kiedy ta tendencja zacznie się kształtować. Nie wiem, czy już zajrzałeś na stronę Dr. Schulz. Zobacz tutaj na portalu giełdowym w zakładce Analizy Rynku, a potem wybierz Dr. Schulza. Tam znajdziesz strategię dotyczącą złota. Być może znajdziesz także więcej informacji na stronie www.goldseiten.de. Pozdrawiam, Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat! Sprawdź na https://www.goldseiten-forum.de/thread.php?threadid=435&sid=e55373c28fcb77f95ce5e1545fab5b24&threadview=0&hilight=&hilightuser=0&page=4 - to trochę ostrożności we mnie wzbudza. Na pewno mając hossa na giełdach w latach 90-tych, złoto uchodziło za dość nudną inwestycję. Ta sytuacja się diametralnie zmieniła: od 2001 roku cena złota zaczęła rosnąć, trend ten trwa nadal i ostatnio nawet zyskuje na dynamice. Jeszcze wczoraj złoto notowało 18-letnie maksimum w wysokości około 487 dolarów za uncję. Przeliczając na euro, po raz pierwszy przekroczyło granicę 400 euro. Powodów do złotej gorączki jest wiele: popyt na ten metal jako surowiec, szczególnie z Bliskiego Wschodu i Azji, a także z Turcji jako producenta biżuterii, znacząco rośnie. Według danych World Gold Council tylko w pierwszym półroczu 2005 roku popyt chiński wzrósł o ponad 50 procent. Ponadto zakupy funduszy inwestycyjnych i dużych inwestorów zainteresowanych zabezpieczeniem przed inflacją w ostatnich latach wzrosły do rekordowych poziomów. Brakuje kopalń złota To wszystko dzieje się w czasie, gdy złoto staje się coraz bardziej deficytowe. W 2004 roku produkcja w głównych złożach złota w RPA, Ghanie, Alasce, Syberii, Uralu i na Wschodnim Wybrzeżu Australii spadła o cztery procent. Nigdy wcześniej nie odkryto tak mało nowych złóż jak w 2005 roku. Wydatki na poszukiwania złóż w ciągu ostatnich siedmiu lat spadły o 75 procent. Budowa nowych kopalń złota staje się coraz bardziej czasochłonna i z powodu wysokich cen energii oraz surowszych przepisów dotyczących ochrony środowiska coraz bardziej kosztowna. Średnio, aby zdobyć od trzech do pięciu gramów złota, trzeba przetransportować 1000 ton skały. Sprzedaż przez banki centralne i likwidacja rezerw ledwo mogą zrekompensować nadmiar popytu - nawet jeśli złamano by Waszyngtońskie porozumienie, zobowiązujące banki centralne do nie sprzedania więcej niż 500 ton złota rocznie. Inne banki centralne, takie jak Argentyna, Rosja i niektóre azjatyckie kraje, które obecnie zwiększają swój złoty stan kosztem dolara, już wprowadzają przeciwne skutki cenowe. Zyski bez obciążeń walutowych Jednak nie tylko cena złota, ale także akcje spółek górniczych rosną dynamicznie. Fuzje są jednym z ważnych czynników napędzających. Ostatnio Barrick Gold, trzeci co do wielkości producent złota na świecie, ogłosił zamiar przejęcia konkurenta Placer Dome za kwotę 9,2 miliarda dolarów, i to wrogie przejęcie. To wyraźny sygnał dla branży, twierdzą eksperci. Inwestorzy w złocie mogą cieszyć się dużymi zyskami bez obciążeń walutowych. W ciągu ostatnich miesięcy cena złota nawet odczepiła się od dolara. Zazwyczaj zmiany cen złota i dolara zachodzą przeciwnie proporcjonalnie. Gdy dolar traci wartość, cena złota rośnie, i odwrotnie. Teraz dolar zyskuje na wartości w porównaniu z euro, ale cena złota również wzrasta. Wkrótce złoto może zyskać na popularności również z powodów psychologicznych i potwierdzić swój status metalu kryzysowego: kwestie związane z koniunkturą w USA, inflacją i zadłużeniem państwa stają się coraz bardziej palące, szczególnie przekonają się o tym w styczniu 2006 roku, gdy po 18 latach na stanowisku przewodniczącego Fedu odchodzi Alan Greenspan, a jego miejsce zajmuje Ben Bernanke. Jakby jutra nie było Profesor z Princetonu, Bernanke, w pierwszych miesiącach urzędowania, nie cofnie się przed niepopularnymi działaniami. Być może pod jego przywództwem stopy procentowe wzrosną szybciej, niż podczas rządów Greenspana. Jeśli wierzyć analizom Marca Fabera, Bernanke w przypadku negatywnych reakcji rynków papierów wartościowych na podwyżki stóp procentowych od razu włączy maszynę drukarską. Wtedy będzie drukował pieniądze, jakby nie było jutra. Skutkiem tego nie będzie tylko wzrost inflacji, osłabienie dolara i spadki obligacji, ale także dalszy wzrost ceny złota. Podsumowanie: w roku 2006 należy się spodziewać kursu znacznie powyżej 500 dolarów za uncję, nawet po uwzględnieniu dyskonta spekulacyjnego. Z odrębno początkowego poziomu około 250 dolarów sprzed niespełna pięciu lat, kurs wzrósłby ponad dwukrotnie. Jednak możliwe, że to nie jest jeszcze szczyt. Zwolennicy złota spekulują, że do końca 2010 roku cena złota wzrośnie znacząco ponad rekordowy poziom z 1980 roku, kiedy złoto kosztowało 835 dolarów.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Pascal Mam dla Ciebie dwie scenariusze dotyczące złota i akcji spółek górniczych zajmujących się wydobyciem złota. giełda porusza się bokiem lub nadal rośnie: (~60%) Cena złota wkrótce (w tym tygodniu lub w przyszłym) osiągnie 500, ale następnie wyraźnie ustabilizuje się - gwałtowne ruchy mogą również wystąpić w akcjach spółek górniczych! giełda doświadcza gwałtownej korekty: (~40%) Złoto z łatwością przeskoczy 500 z dalszym potencjałem wzrostu. Należy wziąć pod uwagę, że akcje spółek górniczych na chwilę będą porwane w wir zdarzeń - potencjalne punkty wejścia! Ogólnie zgadzam się z opinią Karata, że złoto znajduje się w długoterminowym trendzie wzrostowym. Pozdrowienia Gerri

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj kursy nadal rosną. Zaczyna być nieco przerażające, HUI powyżej 251. Dziś ustawiłem stop loss na poziomie 5% poniżej dzisiejszego kursu zamknięcia

Napisany przez 2cybercrash
Nie spodziewałem się samej prognozy, zwłaszcza nie najwyższych formacji w różnych akcjach spółek górniczych. Indeks spółek górniczych HUI wykazuje wybicie, jak zostało to właściwie zauważone przez Costę (Forum Borsalino), z dobrym czasowaniem. Dzisiaj kurs wynosi 292 USD. Gold Fields zbliża się do szczytu z 2002 roku w wysokości 24,5 CHF. Na UBS Quotes podaje się akceptowalne PE na poziomie 35, jeśli to prawda. Zauważa się, że zwłaszcza spółki górnicze w HUI są mocno pchane. Gold Fields +6%, może być również napędzane pochodnymi, czyżby krótkosprzedający musieli się zabezpieczyć? Cała ta sytuacja jest bardzo spekulatywna, dla mnie zbyt niebezpieczna. Często akcje spółek górniczych nie reagują nawet na wzrost cen złota!

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Shortseller müssen eindecken? Das ganze ist hochspekulativ, ist mir zu gefährlich. Oft haben ja Minen-Aktien auf den Goldpreisanstieg gar nicht reagiert!
Spekulacyjne to właściwie nie jest, ponieważ kopalnie produkują złoto, co jest substancją. Problem polega po prostu na tym, że rynek kopalń jest jeszcze zbyt mały. Całkowita kapitalizacja rynkowa wszystkich 15 kopalń notowanych na HUI wynosi zaledwie 25% kapitalizacji Microsoftu. Albo inny przykład: Obecnie tylko około 3% inwestorów ma inwestycje w złocie. W okresie boomu w 1982 roku było to 30%. Oznacza to, że rynek złota jest obecnie dość volatilny i czasami frustrujący. Ale ma to sens, budowanie pozycji teraz, ponieważ gdy ten rynek zostanie odkryty przez fundusze emerytalne, ceny szybko wzrosną.

Nie jestem zaangażowany. Jednak od wybicia na 240 śledzę teraz HUI (indeks kopalń złota) (co zostało poprawnie zidentyfikowane przez użytkownika Costę). Po gwałtownym wzroście, który osiągnął 294$ w piątek, w poniedziałek nie było handlu, ponieważ giełda amerykańska (ASE) była zamknięta, dzisiaj osiągnął 314$. Według informacji od Costy ceny mogą osiągnąć około 350. Aby to osiągnąć, cena złota musiałaby zostać szybko podbita, aby wartości górnicze wyglądały na niedoszacowane i były ostro gromadzone.

Napisany przez ADMCI4
cybercrash, Wiele razy pisałeś, że HUI nie podąża za ceną złota. Z tym stwierdzeniem się nie zgadzam: Jak widzisz, HUI i złoto bardzo ładnie poruszają się równolegle na tym wykresie 6-letnim. Dokładnie tak, jak się tego można było spodziewać. Jednak jeśli spojrzymy tylko na ostatnie dwa lata (od grudnia 2003 roku), to potwierdza się Twoje zdanie: HUI stoi dzisiaj tak samo jak wtedy, około 250, podczas gdy cena złota od tego czasu wzrosła o około jedną trzecią (z 425 do 550). Tylko że wtedy, pod koniec 2003 roku, HUI wystrzelił z górnego kanału trendu i oderwał się od ceny złota. Wtedy odpowiednia cena powinna być być może 200. W takim przypadku HUI dzisiaj ponownie mieści się w ramach tego, czego można było się spodziewać.

W zasadzie, Twoja uwaga i obserwacja są słuszne mfabian. Mam trochę inny punkt widzenia, obserwuję cenę złota i oczekuję, że HUI będzie podążał za ceną złota, co oczywiście nie jest prawdą, ponieważ HUI opiera się na kilku wartościach akcji spółek górniczych, które mają własną dynamikę cenową i reagują z opóźnieniem lub w ogóle nie reagują. Korelacja jest dość dobra przez tygodnie/miesiące, ale ten, kto wierzy, że zobaczy reakcję cenową co sekundę (daytraderzy), czeka na darmo.

Napisany przez ADMCI4
@Karat, Dlaczego dzisiaj otworzyłeś dwa nowe wątki na temat HUI? Czy to było konieczne? Szczerze mówiąc, wolałbym śledzić jak najmniej wątków. W ten sposób wszystko na temat tego tematu byłoby w jednym miejscu. Zgoda?

Napisany przez ADMCI4
@cybercrash, Załóżmy, że HUI dokładnie podąża za ceną złota (oczywiście przesunięte przez dźwignię), to stosunek HUI/do złota (czyli HUI podzielone przez cenę złota) powinien dawać prostą linię. Jednak tak się nie dzieje: Spójrzmy na poniższy wykres: Średnio HUI wynosi około połowy ceny złota (52%). W maju 2005 r. kopalnie nie nadążały za wzrostem ceny złota. Aktualnie jednak znacząco to nadrobiły i obecnie są już na górnym krańcu. Dlatego uważam, że konsolidacja na poziomie 275 w HUI jest możliwa. Chyba że cena złota złamie poziom 560 dolarów z impetem. --- Ups, jak mogę dołączyć grafikę tutaj??? Link: https://stockcharts.com/def/servlet/S...2,26,9]&pref=G

Fakty pokazują wzrost w HUI, cena złota powyżej 560 została osiągnięta, co oznacza, że HUI faktycznie pierwszy raz osiągnął 330. Nie był to jednak pech, ale dobrze zauważony fakt. Nie można być wszędzie jednocześnie, a co by było, gdyby poszło inaczej? Czy teraz miałbym narzekać?

Napisany przez ADMCI4
pisze: Nit debei, ale dobrze zauważone. Nie można być wszędzie, a gdyby poszło inaczej? Czy teraz bym narzekał?
Nun, w wątku Peitschis Day-Trading napisałeś: Bardzo interesujące, cenię sobie teoretyczne posty mfabiana, ale muszę zauważyć, że nigdy nie mogłem użyć ani zrozumieć żadnej praktycznej wskazówki. Tak, praktyczne (czyli konkretne) wskazówki były ode mnie wystarczające. Złoto, srebro, pszenica, kawa, sok pomarańczowy, soja... Wszystko zachowało się w przybliżeniu zgodnie z prognozą. Trzeba jednak na końcu zauważyć, czy i jak wykorzystujesz odpowiednie wskazówki z mojej strony. 8)

Oczywiście, masz rację mfabian. Poprzez nieufność i sceptycyzm przegapiam niektóre szanse. Szczególnie ceny metali szlachetnych mają dla mnie charakter losowy, a dodatkowo pytanie, czy akcje górnicze również pójdą w górę i czy zainwestowane pieniądze zwrócą się w HUI? Brakuje mi luzu finansowego, który mógłbym stracić z zimną krwią w przypadku porażki. To naprawdę ekscytujące, zupełnie nie nudne. Mogę po prostu obserwować bez irytacji i gratulować odważnym udanego handlu. Dzięki Twoim solidnym wpisom mfabian, zdałem sobie sprawę, że surowce i kopalnie są obecnie ważnym segmentem. Zawsze szanuję Twoje mądre rozważania i niesamowite informacje internetowe. Wskazówka, że HUI poziom 290 przekroczy z celem około 350, została mi przekazana przez Costę w odpowiednim momencie, teraz zweryfikowałem tę wskazówkę. HUI wczoraj 340.

Napisany przez Karat
@mfabian Czyli nie miałeś takiego szczęścia z pszenicą. Od tamtej pory (K:9.3.2005) nadal trzymam kilka worków pszenicy w piwnicy z 18,97% straty. Ale trzymam się tego certyfikatu. Chleb zawsze jest spożywany, a jeśli trzeba, potrafię samemu piec. Niestety nie skorzystałem z Twojej rekomendacji dotyczącej złota. Mam jednak nadzieję, że będę miał jeszcze okazję wejść z okolic 480 / 500 Kara

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata