Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: umowa oszczędnościowo-kredytowa stopa procentowa

Napisany przez Spessartraeuber
Cześć, mam krótkie i proste pytanie Czy określone oprocentowanie nominalne w umowie oszczędnościowo-kredytowej dotyczy kwoty kredytu czy całej sumy oszczędnościowej? Z poważaniem Rusznikarz ze Spessart

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Spessarträuber, oczywiście oprocentowanie nominalne będzie naliczane tylko od kredytu budowlanego po przyznaniu go, ponieważ różnica pomiędzy sumą oszczędności a sumą oszczędności budowlanych stanowi oszczędności budowlane, których nie muszą zwracać, ponieważ jest to ich własne pieniądze, swoisty kapitał własny. W przypadku kredytu mostowego jest inaczej, ponieważ wtedy umowa oszczędnościowa nie została jeszcze przyznana, wtedy też muszą płacić odsetki od swoich oszczędności aż do momentu przyznania ich!

Dziękuję za szybką odpowiedź Tak też myślałem, chciałem się tylko upewnić.

Napisany przez NaTwoim13
Jaka jest wysokość pożyczki hipotecznej, jaki jest jej oprocentowanie i u której kasy oszczędnościowo-kredytowej?

LBS Aktualna suma oszczędności mieszkaniowych 10000€ 1% oprocentowanie 1,95% oprocentowanie kredytu przy 8% o spłacie w miesiącu z około 1000€ oszczędności. 7 lat okres kredytowania minimalna suma 40% Chociaż nie jest to zbyt atrakcyjne, to będę go trzymać jako podstawę dla ewentualnej budowy domu, kupna działki itp. Jestem świadomy, że ta kasa oszczędnościowa ma sens tylko wtedy, gdy korzysta się z kredytu. Ponieważ przy oprocentowaniu 1% mogę równie dobrze trzymać pieniądze pod materacem. Zadałem pytanie o oprocentowanie nominalne, bo chciałem przeliczyć, która forma budowania majątku jest dla mnie najbardziej sensowna, jeśli chcę zbudować lub kupić Dom w ciągu 5-10 lat. Przygotuję zestawienie kosztów i korzyści. Jakie oprocentowanie uzyskam, jeśli bezpiecznie ulokuję pieniądze w innej formie i jak wysokie powinny być wtedy oprocentowanie kredytu za 5-10 lat, aby opłacało się korzystać z kasy oszczędnościowej mieszkaniowej. Innymi słowy, chcę sobie odpowiedzieć na pytanie: czy opłaca mi się kupienie korzystnego oprocentowania kredytu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata