Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: MoneyYou - konto oszczędnościowe - czy to bezpieczne oprocentowanie?

Napisany przez nkb
Witaj,

obecnie zastanawiam się, gdzie otworzyć konto oszczędnościowe.

MoneyYou pojawiło się jako potencjalny kandydat, który mnie zainteresował.

Teraz zauważyłem, że oprocentowanie wynosi obecnie 2,75%, jednak podlega ono wahaniom.

Co stoi za tym wszystkim? Jak wielkie jest prawdopodobieństwo, że oprocentowanie za 10 lat będzie zupełnie inne (niższe?)? Czy konto oszczędnościowe Banku Szkocji z gwarantowanym oprocentowaniem nie jest lepszą ofertą?

Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Oprocentowanie rachunku oszczędnościowego jest zmienne. Za 10 lat prawie na pewno będzie obowiązywała inna stopa procentowa. Jestem nawet pewny, że zmieni się ona raczej w ciągu najbliższych 6 miesięcy. W końcu niedawno wzrosła z 2,70% na 2,75% (tylko kilka dni temu). Bank of Scotland oferuje dodatkowo 30 euro premii za założenie konta. Poza tym oferty są porównywalne.

Jeśli szukasz stałej stopy procentowej, zainteresuj się lokatą terminową. Wtedy jednak nie będziesz mógł/ła dysponować swoimi środkami codziennie.

Napisany przez nkb
Jaśnie się skłaniałbym raczej ku Moneyou, ponieważ mają oni wypłatę co kwartał

Jak to w ogóle wygląda z oprocentowaniem?

Załóżmy, że mam 2% oprocentowanie i salda 1000 euro na rachunku oszczędnościowym z codziennym oprocentowaniem.

Czy więc otrzymuję co miesiąc naliczone 2% oprocentowanie i wypłacane co kwartał? więc 6 euro po 1 kwartale?

Czy oprocentowanie jest odniesione do kwartału? czyli 2 euro za 3 miesiące?

Napisany przez 2Bolitho
za oprocentowaniem stoi p.a. = pro anno = na rok

Więc: 1000 euro przy 2% = 20 euro odsetek rocznie.
Jeśli zainwestujesz 1000 euro 1 stycznia, dostaniesz 5 euro dodane do konta 1 kwietnia. Następnie 1 lipca będzie to 5,02-5,03 euro (z powodu odsetek składanych).

Napisany przez Birgit
Bolitho był szybszy.

Napisany przez 2Bolitho
Na następnym razem poświęcę więcej czasu ;-)

Napisany przez nkb
A na jaki kwoty odnoszą się te 2%? Do kwoty, która znajdowała się na koncie 1.01? Co w takim razie, jeśli konto otworzyłem dopiero 1.02?

Napisany przez 2Bolitho
Wtedy otrzymasz odsetki tylko przez 2 miesiące. Czyli 20 podzielone przez 12 miesięcy razy 2 miesiące.

W Moneyou możesz codziennie śledzić, ile odsetek już się naliczyło. Można to również obliczyć samemu, ale jest to wygodniejsze.

Na rachunkach oszczędnościowych odsetki są naliczane codziennie. Jeśli Twoje pieniądze leżą na koncie 1 dzień, otrzymasz odsetki tylko za ten jeden dzień. Czyli 20 euro podzielone przez 364/5 dni.

Napisany przez Birgit
Moim zdaniem banki liczą 360 dni.
30 dni odsetkowych na miesiąc.

Napisany przez alpinist
Mimo że dokładnie przejrzałem warunki tego dostawcy, nie będę na to teraz wchodził, ponieważ MoneYou nie wchodzi w grę z innego powodu. Ten bank oferuje tylko metodę mTAN, podczas gdy inne dostawcy pozwalają również na iTAN. Przesyłanie TAN za pośrednictwem SMS jest uważane za nieskuteczne. Przynajmniej jeśli chodzi o coraz bardziej powszechne smartfony. Patrz też tutaj: Ryzyko smartfona: Jak bezpieczne jest płacenie telefonem? | Dossiers i więcej | report MÜNCHEN | Pierwszy | Telewizja | BR.de Artykuł znajduje się na stronie bawarskiego RF oraz również poniżej w formacie PDF. Większość banków, które ograniczyły się do mTAN, nakazuje również, aby TAN nie było przesyłane na urządzenie, z którego korzysta się aktywnie w Internecie, jak w przypadku smartfonów podczas bankowości internetowej (myślę, że tak jest w przypadku MoneyYou). W wielu sytuacjach, na przykład gdy ktoś jest w podróży, oznacza to, że klient banku musi mieć przy sobie dwa urządzenia. Nie wspominając już o tym, że niektórzy dostawcy zagraniczni nie są w stanie przekazać SMS-a w ciągu maksymalnie 10 minut, w których muszę go użyć. Nie poddaję się takiej niewygodnej metodzie, nawet z powodu MoneYou.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata