Cześć, zająłem się już tą kwestią od dłuższego czasu.
Tego rodzaju dokumenty można otrzymać od swojego banku. Uważaj jednak na opłaty za dostarczenie w formie papierowej. Szczególnie korzystna jest Degussa Bank, gdzie za około 30
euro można to załatwić. Osobiście miałem z nimi dobre doświadczenia.
Jeśli chcesz to do celów dekoracyjnych lub jako prezent, istnieje także dobra alternatywa, aby nie udać się do banku. W Ameryce istnieją firmy takie jak Buy One Real Share of Stock. Gifts of Disney Stock and More! lub UniqueStockGift.com - Give One Share of Stock for a Cool and Unique Gift, które za niewielką opłatą dostarczą Ci fragment akcji. Możesz również wybrać piękna oprawę lub grawer. Nie potrzebujesz konta inwestycyjnego ani niczego innego, wystarczy zapłacić kartą kredytową lub przez PayPala. Dostawa może jednak potrwać kilka miesięcy. Efekt końcowy prezentuje się jak na zdjęciu.
Są to ważne akcje. Jest to również świetny prezent, który uważam za bardzo piękny.
Jest to bardziej element dekoracyjny, ale w przyszłości mogą być warte znacznie więcej (jeśli firma dalej istnieje). Po śmierci takich osób jak Warren Buffet, akcje podpisane przez nie mogą mieć duże wartości. Akcje Lehman Brothers lub z podpisem Rockefellera są bardzo cenione, nawet jeśli nie mają już wartości własnościowej.
Jednak dla większych ilości akcji konieczne jest odwiedzenie banku. Ogólna zasada jest taka, że większość dużych firm notowanych na giełdach w USA oferuje akcje w formie papierowej, ponieważ na przykład stan Delaware w USA wymaga, aby akcje były dostępne nie tylko w postaci cyfrowej, ale także w formie papierowej. Dlatego też wiele dużych międzynarodowych niemieckich firm jest zobligowanych do oferowania akcji w formie papierowej.
Dla mnie osobiście forma papierowa ma dużą zaletę. Ponieważ prawie codziennie muszę zajmować się papierami wartościowymi, zdarzało mi się podejmować pochopne decyzje o zakupie lub sprzedaży. W formie papierowej taka sytuacja nie ma miejsca, ponieważ akcje nie mogą być sprzedawane ani kupowane jednym kliknięciem. Jednak nadają się do tego tylko akcje, w których jestem pewny, że firma będzie w stanie generować zyski przez dekady.
Co do dywidendy, nie stanowi to żadnego problemu. Mogę zalogować się na stronie rejestracyjnej firmy za pomocą danych widocznych na akcji i zdecydować, czy dywidendę chcę otrzymać na wybrane
konto czy też zainwestować ponownie.
Może być problematyczne, jeśli rejestracyjny bank znajduje się za granicą, a ty nie masz konta w tym kraju. Jednak również można to rozwiązać, jeśli zachodzi taka potrzeba.