Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy chcesz przerwać kurs nauki jazdy?

Napisany przez PaulP
Cześć, obecnie uczęszczam do 11. klasy liceum i mam lepszą średnią ocen! Jeśli ukończę 11. klasę bez wad, uzyskam świadectwo dojrzałości zawodowej, dzięki któremu będę mógł robić licencjat na szkołach wyższych! Ojciec dobrego przyjaciela pracuje w dużej firmie i mógłby łatwo zorganizować dla mnie praktyki zawodowe! Dzięki tym praktykom mógłbym tanio wynająć GTI od ojca mojego przyjaciela (ponieważ mieszkam z rodzicami)! Ponieważ jego syn również wynajął sobie GTI dzięki praktykom, jestem pewien, że finansowo też się uda i to nie jest tylko wyjęte z dupy! Po ukończeniu praktyk mogę nadal ubiegać się o zrobienie licencjatu na szkole wyższej przy użyciu mojego świadectwa z 11. klasy (dobrego 2) + praktyki zawodowe! Co o tym myślicie? Alternatywą byłoby ukierunkowane studiowanie, w ramach którego również mógłbym wynająć GTI, jednak w przeciwieństwie do praktyk zawodowych, nie mam gwarancji, że zostanę przyjęty! Czy macie jakieś doświadczenia / porady dla mnie? Dziękuję!

Napisany przez 2Bolitho
Wiadomo, że w młodym wieku potrzebny jest fajny samochód. Z samochodem przyjdą też pewnie kobiety ;-)
Na poważnie: Zastanów się nad celami w swoim życiu. Osobiście nie połączyłbym mojego planowania życia z samochodem. Jeśli wielka firma i edukacja to droga, którą chcesz podążać, to do dzieła. W innym przypadku można iść w innym kierunku.
Poza tym samochód to dobro konsumpcyjne. Umowa Leasingowa to również produkt, który trzeba kupić. Który wiąże się z kosztami. Mądrzy ludzie oszczędzają na swoje życzenia konsumpcyjne, zbierając odsetki. podczas oszczędzania, a następnie uzyskując spory rabat podczas zakupu. Ale oszczędzać na samochód przez 5 lat to oczywiście bardzo długo, do tego czasu wszystkie dziewczyny na pewno już odejdą. ;-)

Napisany przez Moneyman22
Nie sądzę, żebyś znalazł kogoś, kto zgodzi się doradzić Ci przerwanie szkoły, przepraszam, ale nikt rozsądny raczej tego nie zrobi.

Napisany przez Lumo
Tak, mogę w pełni zgodzić się z obydwoma poprzednimi współautorami.
Jednak rozumiem te życzenia. Pamiętam jeszcze dość dobrze moje lata szkolne i pragnienie posiadania własnego samochodu oraz dyskusje z rodzicami.

Twoje życie trwa jednak dłużej niż żywotność auta i postawiłbyś złe warunki. Chociaż możesz później zdobyć maturę. Lepiej zrób to od razu za pierwszym podejściem.
W moim roczniku istniało kilka osób, które zaniżały swoje auto poprzez pracę. Oceny były już słabe, a potem nie wystarczało już na maturę lub oceny spadały z powodu pracy dorywczej. Pieniądze w całości szły na auto...

Jeśli mówisz Cześć, szkolenie xy to moja wymarzona praca i na pewno chcę to robić!, to przerwanie nauki w szkole byłoby zrozumiałe (choć i tak zalecałbym zdobycie matury), ale przerwanie nauki tylko dla auta nie powinno być brane pod uwagę.

Napisany przez Frankisar
Bolitho już wszystko powiedział.

Ponadto wątpię, że to jest poważne pytanie.
Jeśli tak, to chętnie wynająłbym samochód od razu (czyli praktycznie pożyczył, aż droga zabawa zostanie spłacona i samochód nie będzie nic wart). Najlepiej, jeśli dokupisz dodatkowo ogrzewanie postojowe i lodówkę, która zmieści się w samochodzie, abyś mógł w nim zamieszkać, ponieważ niestety nie można wynająć mieszkania. Albo chciałbyś mieszkać całe życie w domu rodziców.

Napisany przez willpower110
To zależy od tego, co jest dla ciebie ważniejsze. Ogólnie rzecz biorąc, można powiedzieć, że edukacja jest ważniejsza, ponieważ pozwala ona w końcu na zakup eleganckich samochodów. Najpierw zbuduj swą przyszłość, niezależnie od drogi, którą wybierzesz, i zapewnij sobie wysoki i pewny dochód (co dziś jest trudne). Wtedy każdy piękny samochód stanie się osiągalny.

Napisany przez 2Bolitho
Z wykształcenia nie mogę kupić samochodów??? Wiem, co masz na myśli. Jednakże ogromnym błędem jest przekonanie, że posiadanie wykształcenia daje prawo do dobrego dochodu. Dochód ten uzyskuje się, gdy to, co się ma do zaoferowania, cieszy się dużym popytem na rynku pracy przy jednoczesnym niewielkim podaży. Zazwyczaj dzieje się tak w obszarze akademickim. To jednak nie jest automatyzm. Na rynku pracy czas/wiedza są wymieniane na pieniądze. Tylko jeśli mój czas lub moja wiedza są ważne dla innych i nie mam zbyt wielu konkurentów, otrzymam za nie odpowiednią cenę.

Napisany przez Naseweis

Nie sądzę, że znajdziesz kogoś, kto doradzi Ci przerwanie nauki, przepraszam, ale raczej nikt z odrobiną rozsądku nie zrobi tego.

Cześć Moneyman22,

dlaczego nie?

@ PaulP

Spróbuję podejść do tego trochę inaczej:

Ten, kto nie ma zamiaru osiągnąć wysokiego dochodu w przyszłości, może zrezygnować ze szkoły, matury i studiów.

Musi jednak nie szukać pracy, tylko powinien postępować jak bezdomni - po prostu spać pod mostem i żyć na dzień dzisiejszy.

W tym celu nie potrzebujesz również samochodu.

To super - leniuchować cały dzień, nic nie robić, pozwolić stopom odpocząć.

W tym duchu, pozdrowienia!
N.

Napisany przez 2Bolitho

Kto nie ma zainteresowania osiągnięciem wysokiego dochodu w przyszłości, może zrezygnować ze szkoły, matury i studiów.

Tutaj również: Edukacja pomaga, ale nawet bez niej możliwe są wysokie dochody. Zazwyczaj jednak wiąże się to z rosnącym ryzykiem i potrzebą większej kreatywności...

Napisany przez tnt

... ponieważ niestety nie można wynająć mieszkania

Nie, tylko wynająć. :wink:

Napisany przez delgado
Rozumiem, że teraz masz potrzebę cieszenia się życiem, po spędzeniu ostatnich dziesięciu lat tylko w szkole. Mimo wszystko radzę Ci się wstrzymać. Skończ teraz szkołę. Jesteś teraz w rytmie. Później będzie tylko trudniej. Masz jeszcze dużo czasu, aby jeździć ładnym samochodem.

Napisany przez pioli
Czy naprawdę chcesz poważnej odpowiedzi na swoje pytanie? Czy naprawdę myślisz poważnie o rzuceniu szkoły tylko po to, aby Leasingować GTI? Twój plan może być trochę zbyt krótkoterminowy...

Napisany przez AsburyPark
Chcę się nie wydawać niegrzeczny. Ale jesteś pewien, że masz ocenę 2?

Napisany przez 2Escorpio

Nie chcę wydawać się nieuprzejmy. Ale czy jesteś pewny, że masz ocenę 2?

Co mają oceny szkolne do doświadczenia życiowego?

Jak pięknie napisał Bolitho?

Rozumiem, że w młodym wieku potrzebne jest fajne auto. Wraz z autem przychodzą kobiety

i tak naprawdę, ma on w jakiś sposób rację... a jeśli jest się dość młodym mężczyzną, to właśnie tego się chce, a żeby to osiągnąć, trzeba mieć rodzinę lub ludzi z doświadczeniem życiowym, którzy będą Cię od tego odwiedzać i wskazywać przyczyny. Oczywiście, że to głupi pomysł, ale w tym wieku to całkowicie normalne.

I szczerze mówiąc? Gdy w tym wieku widziałem ładne, szybkie auto z atrakcyjną kobietą w środku, też myślałem też bym takie chciał... ale tego nie robiłem i podążyłem swoją drogą... teraz wiem, że na pewno nie chciałbym mieć takich kobiet i dzięki temu, że podążałem swoją drogą, mam teraz możliwość wymieniania auta na coraz lepsze po kilku latach.

Napisany przez tnt

Co mają oceny szkolne wspólnego z doświadczeniem życiowym?

W kolejności czasowej: Pewnego dnia nadmiernie ambitny uczestnik szkoły, który ją porzucił, będzie musiał zdobyć doświadczenie życiowe, że gdy przychodzi do pracy, nikogo nie obchodzi, jakim samochodem jeździ (lub jeździł), ale co najwyżej jego wykształcenie, nie jego zarozumiałość!

Napisany przez 2Escorpio

W kolejności chronologicznej: W pewnym momencie przemądrzały wyrzutek ze szkoły musi zyskać życiowe doświadczenie, że w kwestii pracy nie interesuje nikogo, jakim samochodem jeździ, ale co najwyżej jego wykształcenie, a nie wyobraźnia!

Aby uniknął takiego doświadczenia, zazwyczaj powinna być rodzina, która go od tego odwiedzie, podając uzasadnienie. Zgodnie z prawem nie bez powodu dopiero od 21 roku życia jest się pełnoletnim, aczkolwiek nawet wtedy nie wszystko układa się po myśli niektórych. On jest jednak w 11 klasie... więc teoretycznie ma 17 lat i w tej sytuacji można jeszcze mieć takie pomysły... po prostu nie powinno się ich realizować

Napisany przez tnt
No cóż, załóżmy, że ktoś mu już to wyperswadował (przynajmniej sprawę z gwarancją miejsca kształcenia, jeśli przerywa szkołę rok przed maturą - ha, ha) - dlaczego nie wydaje już słowa na ten temat? (Od końca stycznia, a teraz mamy maj)

Napisany przez 2Escorpio

No cóż, załóżmy, że ktoś już go odradził (przynajmniej to z gwarancją miejsca praktycznego, jeśli rzeczywiście przerwał szkołę rok przed maturą - ha, ha) - dlaczego więc już ani słowa na ten temat? (Od końca stycznia, a teraz mamy maj)

Może być wiele powodów... Na przykład, ponieważ odpowiedzi (które są wbrew jego planom) mu się nie podobały.

Napisany przez tnt
No cóż, po co jeszcze zawracać sobie nim głowę? Najwyżej warto by było zalecić jego starym panom, aby raz na jakiś czas go umyli.

Napisany przez 2Escorpio

No cóż, po co zawracamy sobie tym głowę? Warto byłoby jedynie zasugerować jego starym właścicielom, żeby raz go dobrze umylić.

Nie myć... wyjaśnić fundamentalnie!

Napisany przez tnt

Nie myć... zasadniczo wyjaśnić!

No dobrze, przyjmijmy, że poradzili sobie z tym, czego przez 17 lat zaniedbywali.

Napisany przez 2Escorpio

No dobrze, załóżmy, że udało im się nadrobić to, czego przez 17 lat zaniedbali.

Ale on za to nie odpowiada

Napisany przez tnt

Ale on nie może za to nic

Ja także nie mogę za durnoty moich starych panów, ale wciąż walczę z konsekwencjami. (Hasło: Ostatnia bitwa w mojej biurowej wojnie, wiesz. Nie żeby wczoraj czarny wkład w mojej drukarce odmówił posłuszeństwa, ale jeszcze udało mi się zrobić jedną pisaninę, która zaimpregnuje).

Napisany przez Karin2202
W Bawarii mówi się Młodzi jesteśmy, głupi jesteśmy, ale wygląda na to, że był wystarczająco mądry, aby najpierw zasięgnąć porady, zanim rzucił szkołę. Co taki GTI może wywołać u mężczyzn

Napisany przez tnt

W Bawarii również mówi się Jung sa ma, dumm san ma

Naprawdę? Ach tak, w takim razie pozdrowienia z Gilching, naszej najważniejszej dzielnicy (Monachium).

Cytat od Karin2202

Co potrafi wywołać GTI wśród mężczyzn

Ale również wśród kobiet.

Napisany przez Birgit K.
Tak ogólnie mówiąc:
Im wyższe masz kwalifikacje w życiu, tym więcej zarabiasz, tym więcej samochodów możesz sobie kupić. Więc co mam na myśli, weź jak najwięcej i nie porzucaj swoich możliwości.

Napisany przez tnt

Po prostu płasko powiedziane:
Im wyższe twoje kwalifikacje w życiu, tym więcej zarabiasz, tym więcej samochodów możesz kupić.

To naprawdę trochę płaskie. Poza tym, zwyczajnie nieprawdziwe.

Cytat autorstwa Birgit K.

Więc co chcę przez to powiedzieć, weź jak najwięcej z możliwego i nie przerywaj już przed swoimi możliwościami.

Czy zatem był to mój błąd, zakończyć moje wyższe kwalifikacje (na papierze) po ukończeniu dyplomu?

Napisany przez markus_86a
Na koniec dnia kwalifikacje nie mają znaczenia. Ale jeśli nie wiesz, co chciałbyś robić później, spróbowałbym trzymać wszystkie drzwi otwarte.

Jeśli jednak chcesz zdobyć wykształcenie zawodowe (bo praca, którą można potem wykonywać, jest tym, czego zawsze chciałeś), zrezygnuj z matury. W ten sposób będziesz miał dodatkowo GTI. Ale nie z powodu samego GTI bym tego nie robił.

Poza tym ten wynalazek i tak zbyt wiele pali ;-)

Napisany przez tnt

Na koniec dnia kwalifikacje nie mają znaczenia.

To zależy od tego, czyje kwalifikacje na końcu czyjegoś dnia.

To zależy od tego, czyja kwalifikacja w końcu należy do kogo.

Jeśli robisz to, co robisz z pasją, to nie ma znaczenia, czy jesteś laureatem Nagrody Nobla czy też nie skończyłeś szkoły.

Znajdziesz swoją drogę!!

Napisany przez tnt

Jeśli robisz to, co robisz z pasją, nie ma znaczenia, czy jesteś laureatem Nagrody Nobla czy osobą, która nie ukończyła szkoły.

To musi być wynikiem pasji (patrz załącznik).

Cytat markusa_86a

Będziesz szedł własną drogą!

W nawiasach: Marzenie.

Napisany przez 2Escorpio

Na koniec dnia, kwalifikacje są nieistotne. Ale jeśli nie wiesz, co chcesz robić w przyszłości, spróbowałbym trzymać sobie wszystkie drzwi otwarte.

Jeśli chcesz jednak zdobyć wykształcenie zawodowe (bo praca po nim jest dokładnie tym, czym zawsze chciałeś się zajmować), to przerwij zdawanie matury. Masz jeszcze GTI jako miły dodatek. Ale nie z powodu samego GTI bym tego robił.

Poza tym, ten samochód i tak za dużo pali ;-)

Rzadko widziałem tyle bzdur. Jak można komuś zalecać przerwanie zdawania matury? *Potrząsanie głową*

Przepraszam za słowo "bzdury", ale inaczej naprawdę nie da się nazwać takiej rady.

Napisany przez tnt
Do prawdy nie musisz się tłumaczyć.

Rzadko czytałem tyle bzdur. Jak można zalecać komuś przerwanie nauki dojrzałości szkolnej? *Potrząśnięcie głową*

Przepraszam za użycie słowa bzdury, ale inaczej nie sposób nazwać takiej rekomendacji.

Przepraszam, ale twierdzenie, które właśnie padło, jest po prostu wąskie.

Jeśli dokładnie wie, jaki zawód chce wykonywać w przyszłości i nie potrzebuje do tego matury, dlaczego miałby ją zdawać??

Mam wśród moich przyjaciół i znajomych kilka osób, które odniosły sukces pomimo braku matury. Zrobili to, podążając za swoimi zainteresowaniami.

Oto kilka przykładów:

Mój dobry znajomy po ukończeniu 10. klasy odbył praktyki jako informatyk i teraz jest odpowiedzialny za dział IT w dużym niemieckim przedsiębiorstwie.

Moja przyjaciółka jest pasjonatką gotowania. Ona również nie zdała matury (po co?? Realizuje swoje pasje).

A na koniec mój kuzyn. Od najmłodszych lat pasjonuje się nurkowaniem. Po ukończeniu 10. klasy dołączył do marynarki wojennej, zobowiązał się na kilka lat i przeszedł specjalistyczne szkolenie nurkowe. Za swoją stawkę dziennej opłaty muszę pracować miesiąc. Żebyś miała pojęcie.

Jak widzisz, nie trzeba koniecznie zdawać matury, aby odnieść sukces. Ja również nie zalecałem mu natychmiastowego porzucenia nauki dojrzałości szkolnej, ale raczej zastanowienie się najpierw, czy to szkolenie jest tym, co chce robić, a następnie zadecydowanie, czy do przyszłej ścieżki zawodowej potrzebuje matury.

Ale jeśli nie wiesz, co chcesz robić w przyszłości, wtedy na pewno powinieneś to zrobić!! I TO jest sedno sprawy!!3

Napisany przez tnt

Ale jeśli nie wiesz, co chcesz robić później, zdecydowanie powinieneś to zrobić!!

Aha. Tak, też zawsze trzymam się tego: Nie wiedzieć, czego się chce, ale robić to z całej mocy.

No tak. Tak właśnie ja zawsze postępuję: nie wiedzieć, czego się chce, ale robić to ze wszystkich sił.

Lepiej niż leniwe siedzenie. ;-)

Właściwie chciałem tylko powiedzieć, że należy zachować wszystkie opcje otwarte. Nie każdy wie w wieku 17/18 lat, co chciałby robić w przyszłości. Bo jeśli ktoś przedwcześnie rzuci szkołę średnią, to na pierwszy rzut oka studiowanie odpada. Wtedy trzeba (jeśli ma się co najmniej technikum) albo zrobić obejście przez wyższą szkołę zawodową (gdzie również nie wszystko można studiować) albo ponownie pójść do szkoły wieczorowej i zdać maturę.

Napisany przez tnt

Chciałem właściwie tylko powiedzieć, że powinno się zachować wszystkie opcje otwarte.

Naja, kto jest otwarty na wszystko, ten nie może być do końca zamknięty.

[cytat=tnt">
Naja, wer für alles offen ist, kann auch nicht ganz dicht sein.
[/cytat]
NIE KARMIĆ TROLLA

Napisany przez tnt

NIE KARMIĆ TROLLA

Proszę więc oszczędź mi PW, ok?

Napisany przez 2Escorpio

Przepraszam, ale Twoje stwierdzenie jest po prostu wąskie.

Jeśli dokładnie wie, jaki zawód chce wykonywać w przyszłości i nie potrzebuje do tego matury, dlaczego miałby ją zdawać??

Mam w gronie przyjaciół i znajomych kilka osób, które odniosły sukces pomimo braku matury. A dokładniej mówiąc, robią to, co kochają.

Oto kilka przykładów:

Dobry przyjaciel po ukończeniu 10. klasy odbył szkolenie na kierunku IT i obecnie odpowiada za sekcję IT w dużej niemieckiej firmie.

Moja przyjaciółka jest pasjonatką gotowania. Ona również nie zdawała matury (po co?? Realizuje swoje pasje).

I na koniec mój kuzyn. Od małego był zapalonym nurkiem. Po ukończeniu 10. klasy wstąpił do marynarki wojennej, zobowiązał się na kilka lat i przeszedł szkolenie na specjalnego nurka. Za jego dzienną stawkę musiałbym pracować miesiąc. Żebyś sobie wyobraził/a.

Jak widzisz, nie zawsze potrzebujesz matury, aby odnieść sukces. Nie zalecałem mu od razu rzucania matury, ale najpierw przemyślenia, czy to szkolenie jest tym, co chce robić, a następnie podjęcia decyzji, czy potrzebuje matury na swojej przyszłej drodze zawodowej.

Ale jeśli nie wiesz, czego chcesz robić w przyszłości, zdecydowanie powinieneś zdawać maturę!! I O TO chodzi!!3

Oczywiście, wierzę Ci i wiem, że istnieją takie ścieżki.

Jednak nigdy nie można zakładać, że ta ścieżka, którą chcesz obrać, będzie działać. Co by się stało, gdyby wszystko według wizji Twoich przyjaciół nie zakończyło się pomyślnie?

Z maturą zawsze jesteś w lepszej sytuacji, nawet jeśli wybierzesz później inną drogę. Zdobyta wiedza nikomu nie zaszkodzi i jest ważna na wszystkich etapach życia w postaci wiedzy ogólnej. Dodatkowo, z maturą masz całe życie możliwość bez ograniczeń zmiany.

Matura jest także dobrą polisą na przypadek bezrobocia... jeśli jakaś droga nie wypali czy później zostaniesz bez pracy, zawsze masz możliwość studiowania, dalszego uczenia się zamiast żebrać o pieniądze w urzędzie pracy i po prostu siedzieć bezczynnie w domu.

Napisany przez Andi25
Najpierw pomyśl, co jest ważniejsze. Najpierw ukończ swoje liceum, a potem zawsze możesz podjąć naukę zawodu i kupić lub wydzierżawić samochód. Nie przerywaj teraz po prostu szkoły.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata