Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy wszystkie dochody z różnych źródeł są uwzględniane w jednym zeznaniu podatkowym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

pracuję w swoim głównym zawodzie 28 godzin tygodniowo jako sekretarka, a dodatkowo jestem także samozatrudniona w biurze pisarskim. Tam przygotowuję faktury i inne korespondencje dla moich klientów. Dotychczas nie było tego warte, ale teraz praca dodatkowa nabiera rozpędu. Jak postępować, gdy w przyszłym roku będę musiała złożyć zeznanie podatkowe? Czy powinnam zsumować wszystkie dochody i wprowadzić je w jednym zeznaniu podatkowym, czy też muszę przygotować osobne zeznanie dla każdej działalności?

Pozdrowienia,
Mitzi

Re: Czy wszystkie dochody z różnych źródeł są uwzględniane w jednym zeznaniu podatkowym?

Napisany przez 2Bolitho
Nie jestem doradcą podatkowym i nie mogę udzielać porad. Ale może mogę udzielić informacji: 1 Deklaracja z podaniem różnych dochodów z działalności niezależnej i samodzielnej działalności gospodarczej.

Napisany przez Naseweis
Cześć Mitzi,

wszystkie dochody muszą być zgłoszone do urzędu skarbowego.
Jednak nie można określić, czy należy zapłacić jedynie podatek dochodowy, czy też podatek handlowy.

Dlatego najlepiej skontaktować się z doradcą podatkowym lub urzędem skarbowym (czasami również odpłatnie).

Pozdrawiam, N.

PS: Oczywiście mam nadzieję, że dla Twojego biura pisarskiego masz zarejestrowaną działalność gospodarczą.

Napisany przez Kapwerner
Oba dochody należy zgłosić oddzielnie w jednym oświadczeniu (samodzielne + nie samodzielne).

Dla biura pisarskiego konieczne jest zarejestrowanie działalności gospodarczej i sprawdzenie ewentualnego obowiązku podatku od obrotu i podatku handlowego.

Pozdrowienia
W.

Napisany przez Naseweis

Dla biura pisarskiego konieczne jest zarejestrowanie działalności gospodarczej oraz sprawdzenie ewentualnego obowiązku podatku od wartości dodanej i podatku handlowego.

Od kiedy usługi (biuro pisarskie) podlegają opodatkowaniu podatkiem od wartości dodanej?

zobacz: UStG - przepisy indywidualne

Napisany przez Neukundenakq
Ogólnie rzecz biorąc, musisz wypełnić różne formularze podatkowe lub różne załączniki, ale ostatecznie wszystko się składa. Należy podać zarówno dochody ze pracy samodzielnej, jak i z pracy niezależnej. Polecam znalezienie dobrego doradcy podatkowego. Często oszczędza on więcej, niż kosztuje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata