Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytanie dotyczące Rürup lub innych produktów dla gospodyń domowych.

Napisany przez Gretel
Jestem „menedżerem rodzinnym” i „zarządcą nieruchomości” w naszej rodzinie. W związku z tym nie mam bezpośredniego dochodu, podatkowo uzyskuję go z „najmu i dzierżawy” wraz z mężem. Jesteśmy rozliczeni wspólnie.
Teraz chcę w porozumieniu z mężem zabezpieczyć się finansowo na starość i natrafiłam na Rürup. Czy jako połączeni w rozliczeniu podatkowym (mój mąż jest głównym żywicielem rodziny) otrzymamy ulgę podatkową, jeśli umowa jest na mnie?
Czy istnieją inne dobre historie, dzięki którym ja uzyskam jakieś prawa?

Napisany przez C. Andreas
Cześć Gretel,

ponieważ dzisiaj jesteście razem, możesz odliczyć 74% swojej składki jako kosztów zabezpieczenia w tym roku 2012.
Możesz wpłacić rocznie do 40 000 euro, pomniejszone o udział pracodawcy twojego męża.
Proszę pamiętać, że w przypadku planu Rürup istnieje istotna korzyść polegająca na tym, że wpłacasz czysto netto mniej, niż faktycznie brutto, które płynie do umowy. Ponadto możesz dokonywać także dodatkowych opłat.

Główne wady to:

a. niepodlegające obciążeniu b. niekapitalizujące c. niepodlegające dziedziczeniu d. niepozwalające na odsprzedanie e. opodatkowane w sposób odroczony

Przy długim okresie gwarancji można zabezpieczyć partnera. Oczywiście pod warunkiem, że zmarłeś w okresie gwarancji. Więcej informacji znajdziesz także w tym filmie o emeryturze Rürup.
Christian Andreas - emerytura Rürup

Napisany przez Gretel
Dziękuję!
Czy możesz mi coś jeszcze polecić? Czy ma sens wpłacanie większych kwot na mój kontrakt Riester, na który obecnie wpływa tylko państwowe wsparcie dla mnie i trzech dzieci (biorąc pod uwagę pośrednie korzyści)?
Czy istnieją inne odpowiednie produkty?

Napisany przez Klaus DD
Dlaczego to nie jest dziedziczalne? Znam produkty, w których suma wypłacana w razie śmierci lub wysokość kapitału może być wypłacana jako renta na niepełnoletnie dzieci lub małżonków.
I uważam, że fakt, iż nie można go kapitalizować ani zastawić, jest korzystny. Nazywam to ochroną przed ubóstwem w starości. Jest opodatkowany na końcu, co jest sprawiedliwe, ponieważ w fazie wpłat mogą je również odliczyć.
To, czy jako emeryt będą musieli płacić podatki, zależy od łącznych dochodów.
Nie ma sensu wpłacać na umowę Riester, ponieważ nie można tego odliczyć od podatku.
Klaus

Napisany przez Reibold
Cześć Gretel!

Wpłata na Twoje konto Riester ma sens. To zależy od dochodu i stawki podatku dochodowego Twojego męża.
Obecnie prawdopodobnie płacisz tylko te 60 € rocznie, które od 2012 roku są wymagane dla każdego pośrednio uprawnionego do zasiłków kontraktu, a otrzymujesz zasiłki od państwa. Możesz wpłacać dodatkowo do 2.160 € rocznie.

Chętnie możemy dla Ciebie to obliczyć, jeśli podasz dochód brutto swojego męża i lata urodzenia dzieci.

Oprócz państwowo dofinansowanych form oszczędzania na emeryturę, możesz oczywiście również oszczędzać na zabezpieczenie bez dofinansowania. Ponieważ wtedy nie oszczędzasz podatków, emerytura lub wypłata jednorazowa są zwolnione podatkowo.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
doradca finansowy
Ingolstadt i okolice
Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata