Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie?

Napisany przez Baumi
Cześć wszystkim, jestem nowy na forum i obecnie zajmuję się finansowaniem budowy. Oto sytuacja: 2 x 50t oszczędności budowlane, każde po 20t € -> przydział 2016,17 2 x 50t oszczędności budowlane w ramach Riester obecnie 10% oszczędności -> przydział 2021,22 Kapitał własny 26t € Jesteśmy już w stanie zapłacić około 12t € za notariusza itp. z własnych środków. Miesięczna rata wynosiłaby 1600 € do czasu narodzin dziecka (około 3 lata), a następnie możliwe byłaby dodatkowa spłata w wysokości 1200 €. Musielibyśmy wziąć kredyt w wysokości 260t € na Dom, natomiast na działkę mamy już kredyt w wysokości 80t €. Oznacza to, że mielibyśmy 340t € minus oszczędności budowlane i kapitał własny, co daje nam 274t €. Teraz myślałem o połączeniu KFW 153 i 124 oraz pozostała część finansowania do czasu uzyskania przydziału oszczędności budowlanych. Czy jest to możliwe, czy nie poradziłbym sobie z taką miesięczną ratą?!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baumi,Czy finansować pomiędzy czasem do czasu, aż osiągniesz gotowość do przydziału oszczędności budowlanych?- Czy znasz warunki przydziału?- Jaka byłaby wysokość oprocentowania kredytu pośredniego?- Gdzie znajdują się oszczędności budowlane?- Czy chcesz również wykorzystać umowę riesterowską do finansowania pośredniego?Dlaczego przez lata chcesz płacić odsetki od swoich oszczędności (co jest częścią finansowania pośredniego), jeśli to, co zdobędziesz za nie (oprocentowanie kredytu budowlanego), nie musi być korzystniejsze niż aktualne stopy procentowe na rynku kapitałowym?

Napisany przez Baumi
Finansowanie pośrednie aż oszczędności budowlane będą gotowe do alokacji?

Tak czy może wcześniej wypłacić, ponieważ płacę odsetki od swoich oszczędności!

- Czy znasz warunki przy alokacji?

Mogę odpowiedzieć wieczorem, ale chyba to był stawka FU

- Jak wysokie byłby oprocentowanie kredytu pośredniego?

174 tys. € po odliczeniu wcześniej obu pożyczek Kfw po 50 tys. € każda.

- W jakim banku oszczędnościowym są te konta?

W LBS.

- Czy chcesz także wykorzystać kontrakt Riester, aby sfinansować pośrednio?

Kontrakt Riester chciałbym normalnie dalej kapitalizować, a następnie spłacić istniejącą pożyczkę bankową.

Kontrakt Riester był wcześniej produktem z zakresu Rentenriester, ale nasz doradca bankowy powiedział, że bardziej sensowne jest stosowanie go do budowy.

W piątek mam spotkanie w naszym banku. Zostaną nam zaproponowane rozwiązania.

Jakie byłoby najkorzystniejsze rozwiązanie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata