Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakończenie Wohnriester

Napisany przez juereju
Cześć Społeczności Forum,

Mam małe pytanie dotyczące Wohnriester. Jestem trochę zagubiony, ponieważ nie wiem już komu wierzyć.

Oto dane: Rodzina i jedno dziecko. Zakupiony w listopadzie 1998 roku własny mieszkanie. Finansowanie kontynuowane od 2008 do 2018. Finansowanie zostało zrealizowane poprzez umowę oszczędnościową/kredyt hipoteczny.

Teraz zostałem zwrócony do mojego agenta ubezpieczeniowego w sprawie Wohnriester. On promuje Wohnriester jako produkt. Mam jednak obawy, ponieważ inny agenct również chciał mi ten produkt zaoferować. Osobiście skonsultowałem się wtedy z centralą ubezpieczenia i dowiedziałem się, że Wohnriester nie jest dla mnie możliwy, ponieważ nasza nieruchomość została zakupiona przed 2008 rokiem. Informacja agenta nie była prawidłowa i niepraktyczna dla mnie.

Teraz to samo zostało mi zaproponowane przez moją kasę oszczędnościową. Jeśli teraz podpiszę umowę, po zakończeniu finansowania w 2018 roku, mógłbym wykorzystać umowę Riester do refinansowania umowy kredytowej. Zamiast obecnych 5,49%, mógłbym spłacić umowę i podpisać nową z niższym obciążeniem odsetkowym.

Prezentacja liczb wygląda dobrze, ale mam obawy, czy taka możliwość w ogóle istnieje. Kolejnym powodem do rozważenia jest aspekt podatkowy. Mam teraz 44 lata i, jeśli dobrze zrozumiałem, będę wpłacać do umowy Wohnriester do 62. roku życia. Następnie musiałbym płacić podatki od otrzymanych ulg aż do 85. roku życia. Do 62. roku życia mogę skorzystać z korzyści podatkowych. W naszym przypadku skorzystalibyśmy również z maksymalnej kwoty ulgi podatkowej.

Zastanawiam się, czy takie Wohnriester w ogóle mi się opłaca, biorąc pod uwagę już znane wady.

Dziękuję z góry

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata