Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jakie opłaty są zwalniane dla składek na przekształcenie wynagrodzenia?

Napisany przez ADMCI4
Kochani. Kilka dni temu odwiedził nas miły agent ubezpieczeniowy w pracy, który próbował nas przekonać do pewnego rodzaju oszczędzania na emeryturę. Pracuję w drukarni i nie mogę już zapytać nikogo na temat tego, ponieważ nikt nie ma pojęcia o tym. Według jego słów, opłaca się nam, czyli także mnie, wpłacić określoną kwotę ze swojej pensji brutto na umowę emerytalną. Podobno wtedy nie trzeba już płacić określonych składek. Nie do końca zrozumiałem, ale wydaje mi się, że nie muszę płacić składek na ubezpieczenie społeczne. Czy to wszystko, czy dla oszacowanej kwoty zostanie także odjęty podatek dochodowy?

Napisany przez Reibold
Witaj EgonC!

Składki na emeryturę zawodową są pobierane bezpośrednio z wynagrodzenia brutto. Dlatego nie płacisz od nich podatków ani składek na ubezpieczenia emerytalne, zdrowotne, pielęgnacyjne i dla bezrobotnych (za wyjątkiem, gdy jesteś ubezpieczony prywatnie).
W zamian za to emerytura, którą otrzymasz z BAV w przyszłości, będzie opodatkowana i objęta ubezpieczeniem. Dostaniesz trochę mniejszą rentę z tytułu ubezpieczenia społecznego, ponieważ oszczędziłeś na składkach.

Jeśli regularnie opłacasz taką umowę przez cały okres trwania, jak ustalono, jest to zazwyczaj sensowne rozwiązanie. W szczegółach oczywiście zależy to od twojej obecnej stawki podatkowej i tej w wieku emerytalnym.

Z poważaniem

Alexander Reibold
doradca finansowy
Ingolstadt i okolice
Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis

W zamian za to, renta, którą otrzymasz z BAV pewnego dnia, będzie opodatkowana i ubezpieczona.

Cześć EgonC,

Herr Reibold ma na myśli, że w momencie pobierania renty będziesz musiał płacić podatki dochodowe i składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Jednak od podatku dochodowego będą uwzględnione kwoty wolne od podatku.

Pozdrowienia N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata