Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Które banki pracują z TAN na papierze podczas bankowości internetowej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć rano kilka miesięcy temu moja kasa oszczędnościowa zmieniła swoją procedurę bankowości internetowej na SMS-TAN lub Chip-TAN. Dla mnie jest to bardzo uciążliwe, ponieważ często dokonuję przelewów będąc w drodze. Dotychczas wystarczyło mi zabrać tylko listę TAN-ów i odhaczyć numery. Teraz musiałbym nosić ze sobą to urządzenie, aby móc wygenerować TAN. Ponieważ uważam to za zbyt skomplikowane, zastanawiam się nad zmianą banku. Martwię się jednak, że wkrótce nie będzie już żadnych banków oferujących procedurę TAN na papierze. Ktoś może coś na ten temat powiedzieć?

Napisany przez 2Bolitho
Aktualnie Comdirect korzysta z metody Papier-Tan. Uważam, że SMS-Tan jest dobrą alternatywą. Moja Sparkasse oferuje to bezpłatnie.

Napisany przez Birgit
Myślę, że wkrótce nie będzie już papierowych TAN-ów. Coraz więcej banków przechodzi na TAN mobilny. To również znacznie bezpieczniejsze. Uważam, że jest to również o wiele wygodniejsze niż szukanie listy. Ponadto zawsze masz przy sobie telefon komórkowy, gdy jesteś w drodze. Birgit

Napisany przez 2Escorpio
Birgit pisze: Tak myślę, że wkrótce nie będzie już papierowych TAN. Coraz więcej banków przechodzi na TAN mobilne.
Masz rację, a właściwie na TAN z chipem... w wielu innych krajach od dawna nie ma już list TAN.

Napisany przez Theo-Retisch
Cześć, jestem w DKB i mają również formularz Papier-TAN. Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Theo-Retisch pisze: Cześć, jestem w DKB i mają także kartę TAN na papierze. Pozdrowienia
Niebawem

Napisany przez Neukundenakq
Mam także konta w dwóch różnych bankach, a oba z nich kończą teraz w marcu stosowanie metody Pin-Tan. Będę musiał zarejestrować się również do metody SMS-Tan. Będę bardzo tęsknił za tą starą, dobrą listą...

Napisany przez Theo-Retisch
@Escorpio Co dalej? :-)

Napisany przez Birgit
Zawsze uważałem za uciążliwe wyciąganie listy TAN. Telefon zawsze pod ręką. Birgit

Napisany przez Doso
Ing-Diba ma to również oprócz M-Tan.

Napisany przez 2Escorpio

@Escorpio
Co dalej? :-)

Nie mam pojęcia... to zależy od banku do banku.

Ten i przyszły rok to lata wielkich zmian... stare numery kont zostaną porzucone i zmienione na IBAN... nie będzie już numeru BLZ itd.

Napisany przez nkb

Niebawem

skąd masz te informacje? Czy możesz powiedzieć w jakim przedziale czasowym chcą dokonać zmiany?

w comdirect można wybrać między mtanem a listą papierową, ale moim zdaniem mtan jest o wiele lepszy.

Napisany przez 2Escorpio

skąd masz te informacje? Czy możesz powiedzieć, w jakim terminie planują przeprowadzić te zmiany?

w przypadku comdirect można wybrać między mtan a listą papierową, ja jednak uważam, że mtan jest znacznie lepszy.

Pracuję w banku i UE wprowadziła nowe przepisy, zgodnie z którymi od 1 stycznia 2014 roku w całej UE wszelkie przelewy muszą odbywać się tylko za pomocą IBAN... BIC i numeru banku (BLZ) zostaną zniesione, ponieważ są one w rzeczywistości zawarte w IBAN. W związku z tym w tym i przyszłym roku będą miały miejsce zmiany.

Niemcy jednak jak zwykle robią wyjątki i mogą zachować swój normalny numer konta i numer banku do 2016 roku... ale TYLKO równolegle, aby ułatwić to klientom... termin 2016 to jedynie wymaganie UE wobec Niemiec... zatem banki raczej nie poczekają do 2016 roku.

Celem jest dostosowanie europejskich operacji płatniczych między sobą, umożliwienie EU szerokiego stosowania polecenia zapłaty, transakcji kartami oraz przelewów tak jakby odbywały się one w kraju klienta. Dlatego wiele banków nie wydaje teraz kart Maestro, a zamiast nich wydaje karty VPay, ponieważ VPay ma być systemem kart płatniczych dla Europy, dzięki czemu będzie można płacić kartą niemiecką np. w Austrii przy kasach bankomatowych i odwrotnie... co obecnie nie jest możliwe.

Napisany przez petethefarmer

Pracuję w banku, a UE wprowadziła nowe przepisy, zgodnie z którymi od 1 stycznia 2014 r. przelewy w całej UE muszą być dokonywane wyłącznie za pomocą numeru IBAN... BIC i BLZ zostaną zniesione, ponieważ są one faktycznie zawarte w numerze IBAN (BLZ). W związku z tym będą konieczne zmiany w tym i w przyszłym roku.

Niemcy znowu robią swoje i mogą zachować swój normalny numer konta i BLZ do 2016 roku... ale TYLKO równolegle, aby ułatwić to klientom... termin 2016 to jednak tylko wymaganie UE... więc banki raczej nie poczekają do 2016 roku.

Celem tego jest dostosowanie europejskiego systemu płatności, umożliwienie EU-wide incass, płatności kartami oraz przelewów tak jak w kraju macierzystym. Dlatego wiele banków wydaje teraz karty VPay zamiast Maestro, ponieważ system płatności kartami VPay ma stać się dominujący w Europie, co pozwoli posługiwać się niemiecką kartą np. w Austrii na bankomatowych kasach i odwrotnie... co obecnie jest niemożliwe.

Jak to się ma do systemu TAN? Czy nie mówiłeś, że DKB niedługo nie będzie używać papierowych TAN?

Napisany przez nkb
Chciałem właśnie napisać to samo w treści. To naprawdę fajne wiedzieć, ale początkowo chodziło o procedurę papierową.

Napisany przez 2Escorpio
Karta papierowa to jedna z wielu rzeczy/ustaw, które zostaną zmienione ze względów bezpieczeństwa.

Wkrótce również dla kart kredytowych pojawi się coś w rodzaju mtan lub podobnego do dokonywania płatności internetowych... niektóre banki już rozpoczęły proces aktualizacji.

Napisany przez Anton B.
Mogę polecić Postbank - możliwe jest wprowadzanie TAN również przez telefon komórkowy.

Napisany przez 2Escorpio

mogę polecić Postbank - oni również mają wprowadzanie TAN za pomocą telefonu komórkowego.

Jeśli nie zależy ci na obsłudze, z pewnością dobry pomysł ^-^

Masz złe doświadczenia z obsługą w Banku Pocztowym?

Napisany przez 2Escorpio

Miałeś złe doświadczenia z obsługą w Postbanku?

Enorm... to było już kilka lat temu. Gdy skończyłem 18 lat, otworzyłem tam konto i było bardzo wiele negatywnych sytuacji... I ponieważ mając 18 lat dopiero zaczynasz orientować się w świecie finansów, oczywiście miałem tylko jedno konto i całą gotówkę od razu wpłaciłem na konto w Postbanku.

1. Otrzymałem kartę EC, ale nie otrzymałem numeru PIN.

Zadzwoniłem na tę infolinię 0180 i ponownie zamówiłem PIN... w końcu go dostałem i wszystko działało... dwa dni później poleciałem z przyjaciółką na Majorkę i chciałem wypłacić tam gotówkę, ale dostałem piękną informację Transakcja niemożliwa.

Wtedy infolinia 0180 nie była dostępna za granicą i nie było żadnego alternatywnego numeru telefonu. Na szczęście mogłem pożyczyć pieniądze od przyjaciółki, które były mi potrzebne!

Po powrocie do Niemiec włożyłem kartę do bankomatu z wyciągami z konta, żeby zobaczyć, co się stało... Karta zablokowana i została zatrzymana. Chciałem wtedy wypłacić gotówkę na okienku w banku, ale można to zrobić tylko za pomocą karty EC lub wyciągu z konta, a skąd miałbym je wziąć? ... Więc nie dostałem ani centa... nie mogli mi też powiedzieć, dlaczego zablokowano kartę.

Ponownie zadzwoniłem na infolinię... powiedzieli mi wtedy, że TO ja zamówiłem nową kartę EC, bo nie dotarł numer PIN... Absurd... zamówiłem tylko nowy PIN, który dotarł, ale ktoś z tej (ironiaON) wysoce wykwalifikowanej infolinii (ironiaOFF) musiał zamówić nową kartę i w rezultacie stara została zablokowana.

Oczywiście ta nowa karta jeszcze nie dotarła i musiała zostać ponownie zamówiona... w końcu się pojawiła i działała.

I nie, nigdy wcześniej nie miałem problemów z niewłaściwie dostarczonymi listami...

2. Podobna sytuacja była z listą TAN / PIN... PIN nie dotarł i po kilku telefonach miałem 3 listy TAN, ale nadal brakowało mi PIN-u.

3. Było tam coś jeszcze, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć, dopiszę później.

W rezultacie, dzięki tej głupiej infolinii 0180, musiałem ponieść ponad 100 euro kosztów, a jako rekompensatę dostałem od Postbanku 20 euro. Wtedy zrezygnowałem i zmieniłem bank... nie tylko z powodu kosztów połączeń telefonicznych, ale przede wszystkim dlatego, że czara się przebrała. Nawiasem mówiąc: Aby otrzymać 20 euro zwrotu, musiałem ponownie zadzwonić na tę infolinię

Tak w skrócie wyglądały moje doświadczenia z Postbankiem i ponieważ nie była to jednorazowa pomyłka (co może zdarzyć się każdemu), jednoznacznie odradzam ten bank.

pozdr esco

Brzmi, jak prawdziwie dobre doświadczenia ;-) Moja dziewczyna również jest w Postbank i jest zadowolona. Jednak płatna infolinia faktycznie nie jest najlepsza. No cóż, ja dalej stawiam na DKB :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata