Kupiliśmy mieszkanie około 10 lat temu, którego
pożyczka właśnie się kończy.
Cześć Tania,
Teraz podejrzewam, że nie kończy się
pożyczka, tylko okres wiązania stopy procentowej.
Jak wysoka jest pozostała
pożyczka?
Dla dalszego finansowania pracownik banku proponuje nam dwa różne modele:
- Finansowanie budowy z oprocentowaniem nominalnym 3,24% w skali roku. Okres wiązania stopy procentowej 15 lat, a następnie około 1,5 roku z nową stopą procentową.
Jak wysoka jest stopa spłaty kapitału? Proszę również o podanie oprocentowania rzeczywistego.
- Umowa oszczędnościowo-budowlana z oprocentowaniem nominalnym 2,99% w skali roku. Okres wiązania stopy procentowej 10 lat i 10 miesięcy. W fazie kredytowej (czas trwania około 6,5 roku) oprocentowanie nominalne 1,0% w skali roku.
Podejrzewam, że mamy tutaj następujące dane:
Umowa oszczędnościowo-budowlana do przydziału = 6,5 roku -
w tym czasie 1% oprocentowania kapitału.
Całkowity okres trwania 10 lat 10 miesięcy = ciągłe oprocentowanie
kredytu 2,99%
Proszę również o podanie opłaty za rozpoczęcie umowy oszczędnościowo-budowlanej oraz oprocentowania rzeczywistego, a także o podanie planu oszczędzania budowlanego.
[quote]Jeśli jako laik porównuję obie alternatywy, mam wrażenie, że druga jest o wiele lepsza, aż tak, że może coś źle zrozumiałem. Czy to możliwe, że w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej w ciągu ostatnich 6,5 lat płacę tylko 1% odsetek? To jest znacznie mniej niż obecne około 3%, które płaciłbym bezpośrednio, zawierając umowę pożyczkową. Gdzie jest haczyk?
[quote]
Proszę przeczytać powyższe uwagi i odpowiedzieć na pytania.
Zgodnie z tą propozycją, nikt nie zawierałby umowy pożyczki, wszyscy zawieraliby umowę oszczędnościowo-budowlaną.
Czy możesz mi pomóc dalej? Dziękuję!
Pozdrowienia N.