- pt lut 03, 2012 9:07 pm
Cześć drodzy eksperci finansowi.
Stoje przed raczej przyjemnym problemem, w którym mam nadzieję na Waszą pomoc.
Mam 3 kredyty ratalne. W zeszłym roku zbudowałem Dom.
KfW 153. 50.000 € 10 lat okresu wiązania oprocentowanie 2,88 efektywne każdego czasu możliwość wcześniejszej spłaty
KfW 124 100.000 € 15 lat okresu wiązania oprocentowanie 3,6 efektywne tylko 5% możliwość dodatkowej spłaty
Diba 64.000 € 15 lat okresu wiązania oprocentowanie 4,06 efektywne tylko 5% możliwość dodatkowej spłaty
Mam teraz możliwość spłaty około 100.000 €. Ale jaki byłby najbardziej przemyślany sposób?
Czy spłacić całkowicie KfW 153 i z pozostałą kwotą dokonywać dodatkowych spłat? czy
Zwiększyć maksymalną spłatę dla Diba i dokonywać dodatkowych spłat?
Chciałbym jak najszybciej spłacać długi, dlatego inwestowanie i spłacenie reszty długu po 15 latach odpada.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub przykład obliczeń?
Dziękuję, pozdrawiam, Piotr
Stoje przed raczej przyjemnym problemem, w którym mam nadzieję na Waszą pomoc.
Mam 3 kredyty ratalne. W zeszłym roku zbudowałem Dom.
KfW 153. 50.000 € 10 lat okresu wiązania oprocentowanie 2,88 efektywne każdego czasu możliwość wcześniejszej spłaty
KfW 124 100.000 € 15 lat okresu wiązania oprocentowanie 3,6 efektywne tylko 5% możliwość dodatkowej spłaty
Diba 64.000 € 15 lat okresu wiązania oprocentowanie 4,06 efektywne tylko 5% możliwość dodatkowej spłaty
Mam teraz możliwość spłaty około 100.000 €. Ale jaki byłby najbardziej przemyślany sposób?
Czy spłacić całkowicie KfW 153 i z pozostałą kwotą dokonywać dodatkowych spłat? czy
Zwiększyć maksymalną spłatę dla Diba i dokonywać dodatkowych spłat?
Chciałbym jak najszybciej spłacać długi, dlatego inwestowanie i spłacenie reszty długu po 15 latach odpada.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub przykład obliczeń?
Dziękuję, pozdrawiam, Piotr