Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy spłacić kredyt czy też maksymalnie zwiększyć spłatę?

Napisany przez PeterW
Cześć drodzy eksperci finansowi.
Stoje przed raczej przyjemnym problemem, w którym mam nadzieję na Waszą pomoc.

Mam 3 kredyty ratalne. W zeszłym roku zbudowałem Dom.

KfW 153. 50.000 € 10 lat okresu wiązania oprocentowanie 2,88 efektywne każdego czasu możliwość wcześniejszej spłaty
KfW 124 100.000 € 15 lat okresu wiązania oprocentowanie 3,6 efektywne tylko 5% możliwość dodatkowej spłaty
Diba 64.000 € 15 lat okresu wiązania oprocentowanie 4,06 efektywne tylko 5% możliwość dodatkowej spłaty

Mam teraz możliwość spłaty około 100.000 €. Ale jaki byłby najbardziej przemyślany sposób?
Czy spłacić całkowicie KfW 153 i z pozostałą kwotą dokonywać dodatkowych spłat? czy
Zwiększyć maksymalną spłatę dla Diba i dokonywać dodatkowych spłat?

Chciałbym jak najszybciej spłacać długi, dlatego inwestowanie i spłacenie reszty długu po 15 latach odpada.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub przykład obliczeń?

Dziękuję, pozdrawiam, Piotr

Re: Czy spłacić kredyt czy też maksymalnie zwiększyć spłatę?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć PeterW,

Inwestuj pieniądze i uzgodnij plan wypłat dla zwiększenia stopy spłaty (czyli jej wysokości). W ten sposób równolegle zwiększ ratę spłaty w kredycie ratalnym DiBa o 5% i corocznie skorzystaj z opcji dodatkowej spłaty w wysokości 5% z corocznie powtarzającego się jednorazowego pobrania z inwestycji.

Nie zalecałbym spłaty kredytu o efektywnej stopie 2,88%, ponieważ możesz zainwestować pieniądze w sposób efektywnie bardziej oprocentowany.

Pozostałe saldo, jeśli jeszcze takie istnieje, można spłacić po 10 latach od pełnej wypłaty kredytu, z półrocznym okresem wypowiedzenia!

W ramach programu KfW 124 dotyczącego własności mieszkalnej nie są możliwe dodatkowe spłaty!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata