Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomoc w związku z dawną umową BHW

Napisany przez OlliB
Cześć wszystkim,

Mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc i z góry dziękuję za starania. Nie znam się zbyt dobrze na tej materii i jestem kompletnie zagubiony:

Moja żona w 1997 roku podpisała umowę oszczędnościową Bausparvertrag w firmie BHW - Tarif D - na kwotę 100 000 marek niemieckich, z oprocentowaniem oszczędności w wysokości 3%.

W 2004 roku kupiliśmy nieruchomość, w tym czasie umowa nie była jeszcze gotowa do alokacji i została podzielona. Część zgromadzonej kwoty została wypłacona, a niewielka część kontynuowała zgodnie z nowymi warunkami umowy (patrz poniżej).

Od tego czasu tylko odsetki od oszczędności mojej żony były wpłacane na to konto. Wówczas skontaktował się z nami pracownik BHW i umówił spotkanie.
Po przedstawieniu naszej sytuacji (że nie potrzebujemy już umowy oszczędnościowej i zgodnie z naszym podejściem umowa ta jest obecnie traktowana wyłącznie jako inwestycja) zgodził się, że nowe zawarcie umowy lub zmiana taryfy są także bezcelowe z jego punktu widzenia.

Wtedy zalecił nam wpłacenie dodatkowo 30-50 euro oprócz korzyści z inwestycji, co spowoduje osiągnięcie przydziału w 2024 roku, a następnie będziemy mogli korzystać z zgromadzonej kwoty bez opłat.

Zrobiliśmy to, obecny stan:

Stopa procentowa 4%, Taryfa D, Kwota umowy około 33 000 euro, Składka taryfowa 99,39 euro, Przewidywany przydział 2. kwartał 2024 roku, Aktualny stan konta prawie 7 000 euro

Teraz moje pierwsze pytanie: łącznie wpłacane są 40 euro (korzyści z inwestycji) + 50 euro i jest to kwota poniżej składki taryfowej. Co to konkretnie oznacza dla nas?

Powiedziano nam, że gdybyśmy zdecydowali się wcześniej zrezygnować z umowy, korzyści z inwestycji zostaną odliczone. Ale możemy wypłacić zgromadzoną kwotę w 2024 roku, bez konieczności ponoszenia dodatkowych opłat. Czy wszystko jest zrozumiane? Czy oszacowany termin przydziału jest prawidłowy?

Po tej konsultacji, w której zalecono nam pozostawienie wszystkiego jak jest, oczywiście nie było spokoju. W ciągu ostatnich 6 lat otrzymaliśmy prawie 50 telefonów od 10-15 różnych osób, które nalegają na umówienie wizyty dla konsultacji w sprawie zmiany. Doszło do tego, że ktoś powiedział mojej żonie, że narazimy się na karę za obecne zamówienie zwolnienia. Jednak kwota ta jest znacznie wyższa niż kapitałowe dochody, co sprawia, że jestem dezorientowany co do postępowania... Nowe taryfy mają znacznie niższe oprocentowanie i wydaje się, że przynoszą korzyści tylko wtedy, gdy skorzystamy z właściwego kredytu.

Teraz znowu jest tak, że naciskają na nas w sprawie umówienia wizyty. Mojej żonie powiedziano przez telefon, że wymagane jest nawet umówienie wizyty.

Wszelkie moje próby otrzymania odpowiedzi na moje zapytania w formie pisemnej w ciągu ostatnich 6 lat zostały zignorowane...

Tutaj stoję i mam nadzieję na pomoc, pozostawiając ostatnie pytanie: Jeśli wszystko jest tak, jak przedstawiłem: Czy można nas zmusić do rezygnacji z tej umowy?

Dziękuję bardzo!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć OlliB,

to, co opisujesz, odzwierciedla niestety codzienne doświadczenia związanego z budowaniem oszczędności na cele mieszkaniowe. Wygląda na to, że chcą przenieść Cię z wysoko oprocentowanego pakietu (oprocentowanie od salda wraz z bonusem) do mniej korzystnego pakietu lub chodzi o nowe pakietów z argumentem, że nowe stawki kredytowe są korzystniejsze! Warto wiedzieć, że można również zmienić pakiet, ale większość kas uzyskuje z tego tytułu koszty, ponieważ nowe stawki gwarantują niższe oprocentowanie od salda. Dlatego może się zdarzyć, że umowa będzie odtąd gorzej oprocentowana, co wiąże się z kosztami salda - jest to więc ustawione tak, jakby od samego początku obowiązywało niższe oprocentowanie od salda. Być może mają Państwo również opcję bonusową, która obowiązuje w przypadku rezygnacji z kredytu, te pakiety muszą i chcą się Bausparkassen pozbyć, a najprościej robią to poprzez rozwiązanie pakietu lub zmianę warunków, gdyż w drugim przypadku tracą bonus. Korzystniejsze oprocentowanie od kredytu nie opłaca się jednak, ponieważ może prowadzić do utraty co najmniej bonusu, ale także salda! W przypadku nowego pakietu opłata za opłacenie byłaby ponownie pobrana.

Rada, którą mogę Państwu dać, to sprawdzenie, czy mają Państwo prawo do uzyskania bonusu i czy poprzez zmianę umowy, jak obniżenie czy podział, można przyspieszyć przyznanie kredytu (co nie jest możliwe w przypadku niektórych kas).

Zastanawiam się jednak, dlaczego chcą Państwo w ogóle zaciągnąć drogi kredyt mieszkaniowy (kapitał spłaty, czyli opłata oszczędnościowa jest znacznie gorzej oprocentowana niż odsetki, które płacą Państwo od hipoteki).

Dlaczego nie spłacają Państwo w 2014 roku, czyli 10 lat po rozpoczęciu kredytu, pozostałego długu z nowej hipoteki na okres 10 lat z oprocentowaniem nominalnie poniżej 3% lub na okres 20 lat z 3,5% oraz ustaleniem możliwości zmiany stawki spłaty i dodatkowych spłat???

Dlaczego lokować dodatkową opłatę oszczędnościową, która jest gorzej oprocentowana w ramach umowy oszczędnościowej (oprocentowanie od oszczędności znacznie niższe niż odsetki od hipoteki, co prowadzi do efektu negatywnej spłaty), aby następnie nabyć oprocentowanie kredytu, które jest efektywnie znacznie droższe niż odsetki hipoteczne i tym samym spowalnia spłatę zadłużenia?

Napisany przez OlliB
Cześć noelmaxim,

Dziękuję za odpowiedź.

W skrócie: nie chcemy nowej umowy oszczędnościowej, a tak naprawdę nie chcemy już korzystać z obecnej umowy budowlanej i chcielibyśmy użyć pieniędzy do spłaty pożyczki.
Jednak powiedziano mi, że jeśli teraz (przed osiągnięciem terminu przydziału) zrezygnuję z umowy oszczędnościowej, stracę wszystkie wpłaty z tytułu świadczeń pracowniczych...
Wcześniej złożono wniosek o przyspieszenie przydziału i został on odrzucony. Dlatego chcieliśmy jak najlepiej wykorzystać odsetki do momentu przydzielenia w 2024 roku...

W przypadku obecnego rozwiązania widzę same wady, podobnie jak w przypadku nowej umowy.

Problemem jest całkowita utrata zaufania do doradztwa BHW, nie wiemy, jak teraz postąpić...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć OlliB,

Niech nasze rozmowy nie prowadzą do nieporozumień, uważam, że wypowiedzenie umowy i natychmiastowe spłacenie oszczędności budowlanych poprzez hipotekę na pewno jest godne rozważenia i możliwe nawet bardziej sensowne, niż pozwolenie im poufanieć w BSV do 2024 roku!

Składki na oszczędności życiowe nie zostaną w żadnym przypadku utracone (nawet w przypadku wypowiedzenia), premia mieszkaniowa również nie, jeśli przekształcisz umowę poprzez podział lub zmniejszenie udziału (z rezygnacją z pożyczki)! Ktoś opowiada im bajki, dlatego ich obawy są uzasadnione!

Zalecam zmianę umowy prowadzącą do przydzielenia, to przy wypłacie z rezygnacją z pożyczki, jeśli potrzebują tych oszczędności.

Mimo to, dlaczego nie spłacą panowie swojej hipoteki z 2004 roku w 2014 roku poprzez korzystniejszą i dzisiaj już dostępną zabezpieczoną z góry pożyczkę (nowa pożyczka z ratami równymi)??

Napisany przez OlliB

nie ma nieporozumień, uważam zwolnienie i natychmiastowe spłacenie środków ze wspólnej kasy na kredyt hipoteczny zdecydowanie za wartość rozważenia, a być może nawet bardziej sensowne niż pozostawienie ich w BSV do 2024 roku!

Zrozumiałem dokładnie tak samo, uważam to również za rozsądne.

Cytat noelmaxim

Przychody kapitałowe i premie budowlane nie zostaną utracone (nawet w przypadku zwolnienia), a także premia mieszkaniowa nie, jeśli przekształcą umowę poprzez częściową wypłatę lub umiarkowaną redukcję na cele przydziału (z rezygnacją z kredytu)!! Ktoś opowiada im bajki, dlatego ich obawy są uzasadnione!

Dziękuję za ocenę. Już się tak domyślałem, ale zbyt łatwo zniechęcam się swoją półwiedzą, dlatego teraz też uczucie niepewności.

Cytat noelmaxim

Zalecam zmianę umowy prowadzącą do przydziału, to podczas wypłaty z rezygnacją z kredytu, jeśli potrzebują środków.

Spróbuję ponownie. Dotychczas tłumaczono mi, że jest to trudne ze znaczącymi potrąceniami. kredyt tutaj nie jest potrzebny.

Cytat noelmaxim

Mimo to, dlaczego nie spłacają kredytu hipotecznego z 2004 roku za pomocą tańszego, już dzisiaj zabezpieczonego zaliczki (nowa pożyczka ratalna)??

Dziękuję za inspirację. Oznacza to, że zamiast czekać na zakończenie okresu obowiązywania oprocentowania i związanej z tym oferty od banku domowego, należy teraz poszukać odpowiedniej oferty z korzystną stopą procentową. Muszę się dokształcić na ten temat...

Dziękuję do tej pory.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata