Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: PKV lub GKV

Napisany przez silvergirl
Cześć,
właśnie się zarejestrowałam, żeby zasięgnąć kilku porad.
Moja sytuacja:
Jestem ubezpieczona prywatnie w Central od ósmego roku życia. Teraz, mając 25 lat, zaczynam pracę (na czas nieokreślony) po ukończeniu studiów 01.03.2012 i wchodzę na rynek z wynagrodzeniem powyżej granicy składki. Więc, jeśli mam prawidłowe informacje, mogę pozostać prywatnie ubezpieczona...
Moje pytanie:
Czy PKV nadal ma sens? Ponieważ to mój pierwszy "prawdziwy" zawód, mam kilka obaw, co by się stało, gdy praca okaże się niewłaściwa, lub co jeśli zajdę w ciążę, czy coś w tym stylu? Jako kobieta zawsze trzeba o tym pamiętać, nawet jeśli dotychczas nie było to planowane.
I: Jeśli pozostanę w PKV, czy warto pozostać w Central, gdzie jestem już od dawna ubezpieczona? Niestety, ciągle czytam negatywne nagłówki na ten temat... Oczywiście, to byłoby najprostsze. Wystarczyłoby zadzwonić do mojego opiekuna w Central, aby zmienił mój plan z planu studenckiego na jakiś nowy (niestety, jeszcze nie wiedziałam dokładnie, ponieważ podpisałam umowę dopiero w zeszłym tygodniu).

Czy ktoś może mi pomóc? I skoro już przy tym jesteśmy, jakie inne ubezpieczenia potrzebuję na początek kariery zawodowej?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
silvergirl

Re: PKV lub GKV

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

po pierwsze: Nawet jeśli z powodu swojej historii należysz do systemu prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, masz teraz opcję pozostania w tym systemie lub zdecydowania się na ubezpieczenie publiczne, JEŚLI jest to Twoje pierwsze zatrudnienie po studiach (przypuszczam, że tak jest).

Oczywiście przy podejmowaniu tej decyzji należy wziąć pod uwagę wiele rzeczy - kilka punktów już sam poruszyłeś: zmiany w statusie, zmiany w życiu rodzinnym, ciąża, bezrobocie itp.

Zalecam (w Twoim własnym interesie!) bardzo dokładne skonsultowanie się w tej kwestii, zanim podejmiesz decyzję. Istotne są także kwestie takie jak ewentualnie gorszy stan zdrowia - wszystkie te rzeczy, których nie można ocenić z daleka.

Spróbuję opisać, jak ja bym to rozwiązał:
- czy chcę wrócić do ubezpieczenia publicznego? - jeśli TAK:
- czy mogę to zrobić teraz, podczas rozpoczęcia pierwszej pracy po studiach?
- czy mogę później wrócić do dowolnego ubezpieczenia prywatnego? Tak, jeśli zarobki przekraczają JAEG i zdrowie jest w porządku.
- czy mogę później, jeśli teraz pozostanę w ubezpieczeniu prywatnym, przejść do ubezpieczenia publicznego (tak i nie, zależy od dokładnych okoliczności - tendencja: raczej nie)

--> teraz ubezpieczenie publiczne
- Co się stanie z ubezpieczeniem prywatnym?
- Utrata rezerw wiekowych - nie będzie ich dużo, ponieważ dotychczasowa taryfa dla dzieci i studentów
- ewentualna utrata dobrego stanu zdrowia - można temu zapobiec poprzez ubezpieczenie aneksem lub opcją zamiany

Inne ubezpieczenia na początek kariery zawodowej:
1. Prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
2. ubezpieczenie od niezdolności do pracy
3. ewentualne małe ubezpieczenie dziennych zasiłków chorobowych, jeśli jesteś ubezpieczony/a w systemie publicznym
4. ewentualne ubezpieczenie podróżne za granicą (jeśli jest potrzebne)

...na początek powinno to wystarczyć.

Mam nadzieję, że to trochę pomogło.

Twój opiekun w Central podczas tego okresu będzie Strukki z DVAG! Rozumiem więc Twoje obawy co do Central.

Pozdrowienia z zimnej Hesji

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata