Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy przeniesienie pracownika może zakończyć się w sądzie pracy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć.
Jak zauważyłem, większość pracowników nie zna swoich praw, tak samo ja. Jedna z moich najbliższych koleżanek została nagle przeniesiona przez naszą szefową i otrzymała więcej godzin pracy.
Jednakże nie chciała ona tych dodatkowych godzin, ponieważ nadal może kontynuować swoje studia przy 21 godzinach pracy.
W zasadzie nie zgadza się ona, ja jako kolega również nie, a jeszcze mniej zgadza się z tym związek zawodowy.
Szefowa stanowczo odmawia przeniesienia koleżanki z powrotem na jej stare stanowisko, twierdząc, że jako pracodawca ma prawo decydować, gdzie koleżanka ma być zatrudniona, tam gdzie jest potrzebna.
Czy jako pracownik można tutaj uzyskać swoje prawa tylko poprzez skierowanie sprawy przed sąd pracy?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

co dokładnie jest napisane w umowie o pracę ?

Czy istnieje do tego odpowiedni układ zbiorowy pracy ?

Pozdrowienia, N.

Napisany przez 2Bolitho
Wo, jeśli nie przed sądem pracy. Ale nie idziecie tam sami, tylko bierzecie prawnika, a konkretnie prawnika specjalizującego się w prawie pracy. W tym przypadku sprawa wygląda jeszcze elegancko: Rada Zakładowa składa pozew przeciwko przeniesieniu, ponieważ wydaje się, że nie zostało zachowane jej prawo do współdecydowania. Ostatecznie jest to jednak tylko formalność, którą pracodawca może łatwo naprawić. Rada Zakładowa będzie trudno znaleźć podstawy do sprzeciwu przeciwko przeniesieniu (patrz BetrVG §99).

Aby dokładnie wyjaśnić tę sytuację, potrzebne są więcej szczegółów:
Co jest napisane w umowie o pracę? Jaki jest opis stanowiska i co mówi umowa o pracy na temat czasu pracy? (Ustawa zbiorowa nie jest istotna) Jak dotychczas zatrudniana była koleżanka i czym się teraz zajmuje?

Tylko na podstawie tych danych będzie można ocenić, czy w ogóle doszło do przeniesienia w sensie prawa pracy. Jeśli chodzi o liczbę godzin, jest to prostsze. Jeśli coś na ten temat jest napisane w umowie, a jestem tego dość pewien, to wymaga to zgody obu stron umowy, jeśli ma dojść do zmiany liczby godzin. Jeśli koleżanka podpisała taką umowę, to wyraziła zgodę. Niektórzy pracodawcy grożą zwolnieniem w przypadku odmowy podpisania, ale zazwyczaj nie mają szans.

Jeśli wasza Rada Zakładowa nie jest w stanie dochodzić swoich największych praw, wyślijcie ją na szkolenie albo odwołajcie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata