- ndz paź 08, 2006 3:24 pm
Coś tu nie gra... Kiedy umowa wygasa, Sepp może jednak zawrzeć nową... z kim chce! O co więc chodzi?
Co mnie bardziej martwi, to że firmy kartowe mogą rzucać milionami. Kto w końcu to płaci?? My... ale teraz to się powoli zmienia... najpierw dostaję kartę za darmo, teraz zdecydowałem się na kartę Jelmoli. Migros i Coop po prostu nie są w moim stylu, a niestety nie ma jeszcze karty Vögele...
Zaczynam znowu płacić gotówką, zwłaszcza wtedy, gdy jestem szczególnie zadowolony. W małych sklepach specjalistycznych, restauracjach, gdy obsługa jest dobra itp.
Tam, gdzie jestem niezadowolony, od teraz dostają kartę żółtą... tę od Jelmoli...
Teraz trochę specjalny raport FIFA...
Długoletni sponsor Mastercard oskarża Światową Federację Piłki Nożnej o naruszenie umowy
OD JEAN-FRANa€¡OIS TANDA
ZURYCH/NEW YORK Wezwanie do Josepha Seppa Blattera: Prezydent Światowej Federacji Piłki Nożnej FIFA został wezwany do Nowego Jorku pod groźbą poważnych konsekwencji w przypadku nieobecności. Do podróży do miasta zmusiły Blattera adwokaci nowojorskiej kancelarii Golenbock, Eiseman, Assor, Bell & Peskoe. Blatter musiał osobiście odpowiedzieć na pytania.
Kancelaria reprezentuje firmę kart kredytowych Mastercard, jednego z głównych sponsorów Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej 2006 w Niemczech. Mastercard pozwał FIFA do sądu dystryktowego w Nowym Jorku. Według pozwu, którego egzemplarz posiada czasopismo SonntagZeitung,Mastercard obawia się nieodwracalnej szkody z powodu FIFA; nawet kilka set milionów dolarów nie mógłby tego odpowiednio zrekompensować.
Prawie 70 milionów franków sponsoringu na MŚ 2006
Przez 16 lat Mastercard był jednym z głównych sponsorów FIFA. Sam sponsoring Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej 2006 kosztował niemal 70 milionow franków. Mastercard chciał przedłużyć współpracę o dwie kolejne Mistrzostwa Świata i skorzystać z preferencyjnego prawa pierwszeństwa.
Do tego nie doszło. FIFA wysłała ofertę umowy do USA 3 marca 2006 r. 30 marca światowa federacja piłkarska poinformowała, że z zadowoleniem przyjmie informacje od Mastercard. Jednak już sześc dni później, 5 kwietnia, FIFA ogłosiła: nowym głównym sponsorem MŚ 2010 i 2014 będzie firma kart kredytowych Visa, która wydała na sponsoring między 150 a 200 milionów dolarów. Dwa tygodnie później Mastercard złożył pozew w Nowym Jorku.
Mastercard chce sądowo wymusić na FIFA utrzymanie umowy sponsorskiej z Visa i pozostanie sponsorem.
Wymuszony przesłuchanie Seppa Blattera 18 września w biurach adwokatów Mastercard - niezwykłość amerykańskiego systemu prawnego - miało charakter przesłuchania, mówi informator z procesu. Pytania były graniczące z naruszeniem prywatności. FIFA nie będzie wypowiadać się na temat bieżącego postępowania sądowego z przyczyn zasadniczych - mówi rzecznik prasowy Andreas Herren.
Wygląda na to, że dla niespodziewanej zmiany podejścia FIFA i odstąpienia od Mastercard nie były decydujące racjonalne powody. Przedstawiciel FIFA napisał do Mastercard, że umowa sponsorska stała się niestety tematem emocjonalnym. Teraz może to być droga sprawa. Kolejny termin w sądzie w Nowym Jorku zaplanowany jest na 10 października.