Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bezpieczna inwestycja w jakie fundusze?!?

Napisany przez Marc1973
Cześć, mam następujące portfolio. W zasadzie dobrze zróżnicowane. Jednakże podlegające wahaniom na rynku. Jak zainwestowałbyś 80 000 euro? Jeśli Grecja faktycznie zbankrutuje, chciałbym mieć stosunkowo pewne lokaty. Co myślicie o funduszach gwarancyjnych i jeśli tak, to o których? Jaką radę mielibyście?

FID.FDS-AMERICA A GL. 973280
FID.FDS-CHINA FOCUS A DL A0CA6V
FID.FDS-EM.E.,MID.EA.A EO A0MWZL
FID.FDS-EUR.SPEC.SIT.A EO A0M93W
FID.FDS-EUROP.GWTH A GL. 973270
FID.FDS-MUL.ASS.STR.A EUR A0LE0P
FID.FDS-PACIFIC FD A GL. 973285
FID.FDS-S.EAST ASIA A GL. 973276
BGF-GLOB.ALLOC .A2 EO HED A0D9QB
BGF-NEW ENERGY FD NAM. A2 630940
BGF-WORLD GOLD NAM.A2 974119
BGF-WORLD MINING NAM.A2986932
HSBC GIF-LAT.AMER.E Q.M1 C A0J3HT
INVESCO PAN EUR.STR.EQU.A 796421
JB MULTIP.-SAM SM.ENER.B 913257
JPM-JF INDIA A DIS DL974521
NORDEA 1-SEN.GEN.EQ.B P-DL 935934
PICTET-WATER NAM.P933349

Dziękuję serdecznie!

Pozdrawiam, Marc.

Napisany przez soundjunk
Cześć Marcin,

Nie jestem wielkim fanem funduszy gwarancyjnych.
Struktura z około 85% Zero Bonds + 15% udziałem w określonych indeksach sprawia, że ryzyko wydaje się znikome, ale jednocześnie eliminuje każdą szansę na zysk. Słyszałem, że istnieją już banki inwestycyjne, które w najgorszym przypadku gwarantują nawet prowizję emisyjną, co niestety znowu wpływa na wyniki.
Jeśli chcesz funduszu mieszane, który podstawowo oferuje mniejsze ryzyko, to na przykład ciekawym wyborem mógłby być Deka Deutschland Balance TF. Około 75% niemieckich obligacji (aktualnie niestety małe oprocentowanie, jednak są one bardzo krótkoterminowe, aby w razie wzrostu stóp procentowych móc znowu wejść do gry) oraz 25% udziału w H-DAX. Udział akcji może być w każdym momencie obniżony do maks. 30%. Uważam, że opowieść o Niemczech może być długa. Alternatywnie, mogą być interesujące otwarte fundusze nieruchomości od DWS, Union, Deka i Commerzbank (o ile okres inwestycji pasuje do wysokiego Agio i nie przekracza 30 tys. euro).

Mam nadzieję, że mogłem pomóc trochę.

Pozdrawiam
Patrick

Napisany przez Marc1973
Dziękuję Patrick. Bardzo dobrze się znasz.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, co sądzisz o następujących funduszach inwestycyjnych:

- Fidelity Global Dividend Fund A1JSY0

- FIDELITY FUNDS - STERLING BOND FUND GBP ACC A0LF09

- Fidelity Funds - Multi Asset Strat. Defens. Fd A Acc (EUR) A0RBYJ

Czy myślisz, że portfel powinien być tak szeroko rozproszony, czy lepiej skoncentrować się na jednym lub dwóch funduszach?

Dzięki za radę!

Pozdrowienia, Marc.

Napisany przez soundjunk
Cześć Marc, Fundusz Fidelity Global Dividend: Fundusz akcji z globalnym uczestnictwem i wysokim Agio (ponad 5%) Dla mnie to numer przeważnie dla hazardzistów. Jeśli masz skurcze żołądka z powodu Grecji, powinieneś trzy razy zastanowić się, czy nadal dobrze śpisz, patrząc na teoretyczny spadek wartości o -50% na wyciągu z portfela. Mimo to uważam, że teraz nadal jest dobry moment na wejście, ale zapytaj 20 osób, dostaniesz 20 różnych odpowiedzi. FIDELITY FUNDS - STERLING BOND FUND: Do tej pory osiągnął ładny wynik. Ocenienie brytyjskich obligacji jest dla mnie trudne, a do tego dochodzi ryzyko walutowe. Co się stanie, jeśli masz 6% zysku, ale Funt traci 12% w stosunku do euro!? Tutaj także warto zauważyć: Kto może ocenić ryzyka bez skurczów żołądka, niech to robi! Fidelity Funds - Multi Asset Strat. Defens. Fd A Acc: Jest to bardzo spokojny fundusz. Mogę sobie także wyobrazić go jako miły dodatek do mojego portfela. Pozdrowienia Patrick

Napisany przez Marc1973
Cześć Patrick,

Aktualnie nie jestem pewny, czy powinienem zachować moje fundusze. W ciągu ostatnich kilku miesięcy moje portfolio odnotowało stratę w wysokości 15000 euro, ale na szczęście teraz się to już zrównoważyło bez konieczności podejmowania żadnych działań. Nie jestem już tak odważny przy podejmowaniu ryzyka jak wcześniej. Najchętniej zainwestowałbym w coś pewnego, co jednak generuje zyski. Coś, co nie obciąży mojego zlecenia zwolnienia od podatku. Co jest jeszcze poza funduszami?
Mam nadzieję, że nie przeszkadzam Ci tym pytaniem. Ale wydajesz się bardziej zorientowany w tym temacie.

Pozdrowienia,
Marc.

Napisany przez soundjunk
Hej Marc,

zwolnione z podatku są otwarte fundusze nieruchomości, które również uzyskują dochody z najmu za granicą - tutaj fiskus nie sięga.
Jednak ze względu na ustawę o ochronie inwestora, nie powinieneś inwestować więcej niż 30 000 €, ponieważ w przeciwnym razie będziesz musiał czekać na swoje pieniądze przez 6 miesięcy.
Ta regulacja ma na celu zmniejszenie ryzyka nagromadzenia (gdy duże instytucje inwestycyjne chcą zlikwidować kwoty dwu- lub trzycyfrowe w ciągu 2 dni).
Wspomniane przeze mnie banki od lat odnotowują dobre wyniki powyżej wskaźnika inflacji. Oczywiście obecnie 3% to niewiele, ale jeśli stopy procentowe wzrosną, również tutaj można osiągnąć znacznie wyższe stopy zwrotu.

W przypadku nieruchomości używanych komercyjnie istnieją umowy najmu, które wymagają rekompensaty w wysokości wskaźnika inflacji.
Z mojego punktu widzenia, to jasne, że to konserwatywna forma inwestycji.

Kto obecnie nadzoruje Twoje konto?

Mam nadzieję, że mogłem pomóc.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Marc1973
Moje konto inwestycyjne zawsze samodzielnie zarządzałem. Dwadzieścia lat temu ukończyłem szkołę bankową, ale od 1996 roku nie pracuję w sektorze bankowym. Wtedy miałem prawie same akcje i byłem „inspirowany” zaleceniami Stuttgarter Aktienclub podczas zakupów. Miałem wiele akcji z branży Nowego Rynku. W końcu przeszedłem na Fundusze inwestycyjne z powodu grożących strat, w których nadal pozostaję. Mimo wszystko miałem dotąd szczęście, ponieważ dobrze zdywersyfikowałem swoje inwestycje. Ale zaczynam zauważać, że rynek staje się coraz mniej przewidywalny. Z mojego doświadczenia unikam jednak wizyty w banku, ponieważ wiem, jak obiektywnie są tam doradzani ;-) Zanim narażę swoje ciężko zarobione pieniądze na ryzyko związane z błędnymi decyzjami, chcę zastanowić się, jak najlepiej je zachować i odnieść zysk, ale bez dużego ryzyka. Myślałem o funduszach emerytalnych lub pieniężnych. Te mają dość niewielkie wahania. Czy mogłem coś przeoczyć? Na razie nie znalazłem idealnych funduszy. Wspomniałeś o funduszach inwestycji nieruchomościowych. Z jakimi funduszami nieruchomościowymi masz najlepsze doświadczenia?

Dziękuję!

Pozdrowienia,

Marc.

Napisany przez soundjunk
Fundusze rynku pieniężnego i obligacji przynoszą niewiele zysku przynajmniej w niemieckim sektorze. Moja filozofia inwestycyjna zawsze polegała na osiągnięciu dochodu powyżej wskaźnika inflacji, dlatego od lat trzymam w portfelu Fundusze inwestycyjne w nieruchomości. W moim portfelu znajduje się Deka Immoblien Europa. Trochę lubię ryzykować, ale tylko pieniędzmi, których nie potrzebuję, a utrata których nie martwi mnie. Jestem pracownikiem banku, więc rozumiem problem, o którym mówisz, ale uwierz mi, większość ludzi nie radzi sobie z tym o wiele lepiej. Naprawdę, więcej niż radę nie dostaniesz, a w dzisiejszych czasach dokumentacji doradczej, gdzie konsument/klient powinien zawsze domagać się swobodnego tekstu od doradcy/sprzedawcy, nie widzę już takich dużych ryzyk. Pozdrawiam, Patrick

Napisany przez Marc1973
Cześć Patrick, pracujesz chyba w Sparkasse. Ja byłem w konkurencyjnej spółdzielni. U nas wszystko odbywało się za pośrednictwem Union Investment. Mój pierwszy fundusz tam to był UniAsia. W dziale azjatyckim nadal mam jedną trzecią swojego majątku w Fidelity (fundusz SoutheastAsia). Teraz zacznę szukać otwartych funduszy nieruchomości, o których wspomniałeś, oraz funduszy obligacji, w których udział akcji jest niski. Jeszcze jedno pytanie. Czy pozostawiłbyś portfel tak rozproszony (18 funduszy), czy skupiłbyś się na kilku?
Jeszcze raz dzięki!
Pozdrowienia,
Marc.

Napisany przez soundjunk
To chyba moje przebranie zostało zdemaskowane ? Tak, należę do grupy Sparkassen.
Ponieważ sam zarządzasz swoimi inwestycjami, powinieneś zastanowić się, czy chcesz regularnie monitorować 18 funduszy przy obecnej sytuacji na rynku. Moja odpowiedź byłaby jasna - nie robić tego. Ale które papierki teraz sprzedać? Czy lepiej byłoby trzymać jedno dłużej, a drugie sprzedać?

Decyzję musisz podjąć sam.

Na pewno twój intuicyjny instynkt już cię daleko zaprowadził. Możesz być dumny z ilości pieniędzy na swój wiek (o ile jesteś rocznik 73) - to nie przyszło od tak. W związku z tym jestem przekonany, że podejmiesz właściwe decyzje.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez EuroPaule

Co sądzicie o funduszach gwarancyjnych i jeśli tak, to jakich? Jaką radę mielibyście?

Cześć,

Jeśli chodzi o fundusze gwarancyjne, to mogę się tylko zgodzić z Soundjunk. Problem jest dość dobrze wyjaśniony tutaj:
Sens i korzyści z funduszy gwarancyjnych na przykładzie UniGarant. | finanzdeutsch

Cytat od Marc1973

FID.FDS-AMERICA A GL. 973280
FID.FDS-CHINA FOCUS A DL A0CA6V
FID.FDS-EM.E.,MID.EA.A EO A0MWZL
FID.FDS-EUR.SPEC.SIT.A EO A0M93W
FID.FDS-EUROP.GWTH A GL. 973270
FID.FDS-MUL.ASS.STR.A EUR A0LE0P
FID.FDS-PACIFIC FD A GL. 973285
FID.FDS-S.EAST ASIA A GL. 973276
BGF-GLOB.ALLOC .A2 EO HED A0D9QB
BGF-NEW ENERGY FD NAM. A2 630940
BGF-WORLD GOLD NAM.A2 974119
BGF-WORLD MINING NAM.A2 986932
HSBC GIF-LAT.AMER.E Q.M1 C A0J3HT
INVESCO PAN EUR.STR.EQU.A 796421
JB MULTIP.-SAM SM.ENER.B 913257
JPM-JF INDIA A DIS DL 974521
NORDEA 1-SEN.GEN.EQ.B P-DL 935934
PICTET-WATER NAM.P 933349

Nie sprawdziłem teraz poszczególnych numerów WKN, ale na pierwszy rzut oka jesteś bardzo zainwestowany w akcje. Musisz być w stanie znieść wahania na poziomie około 20%. W przeciwnym przypadku, niezależnie od obecnej sytuacji, musisz najpierw zredukować ryzyko do akceptowalnego poziomu.

Cytat od Marc1973

Teraz zajmę się poszukiwaniem funduszy inwestycyjnych z nieruchomościami, o których wspomniałeś, oraz funduszy obligacji, w których udział akcji jest niewielki. Ostatnie pytanie. Czy pozostawić portfel tak mocno zdywersyfikowany (18 funduszy) czy skoncentrować się na kilku?

Do funduszy nieruchomości:
Dopóki nie pojawiły się problemy z płynnością, otwarte fundusze nieruchomości Deka znajdowały się co najwyżej w środku stawki.
Zakładam, że najlepsi dostawcy bardzo szybko wprowadzą interesujące produkty zgodnie z nowymi zasadami.
Na razie lepiej nie marnować 5% opłaty manipulacyjnej. Lepiej trzymać proszek suchy.
Zwłaszcza że ponowne ochłodzenie gospodarcze (jako potencjalna konsekwencja problemów Grecji-Portugalii-Hiszpanii) w Europie mogłoby wywrzeć presję na czynsze w nieruchomościach komercyjnych, co obciążyłoby rentowność tych funduszy. I zazwyczaj z pewnym opóźnieniem - często gdy akcje już dawno rosną ... .

Co do funduszy obligacji:
Obligacje obecnie są bardzo trudnym tematem. Potencjał dalszego obniżenia stóp procentowych (=zysków z kursów) jest bardzo niski w przypadku emitentów o relatywnie bezpiecznym statusie, natomiast istnieje realne ryzyko wzrostu stóp procentowych.
To przy tle niskich stóp procentowych (Profesjonaliści lubią mówić kupony. To nie jest dobra podstawa dla funduszy obligacji. Trzeba patrzeć szerzej na ostatni rok.
Jeśli chodzi o fundusze w tym obszarze, warto wybrać ten z dużą elastycznością i zarządzaniem, które rzeczywiście ją wykorzystuje.

Ja głównie inwestuję w fundusze o strategiach zarządzania majątkiem i staram się łączyć bardzo zróżnicowane podejścia w portfelu, aby uniknąć ryzyka skupienia.

Liczba funduszy:
Dywersyfikacja nie zależy od liczby funduszy. Uważam, że możesz uzyskać taką samą dywersyfikację nawet z 6 - 8 funduszami.
Jest wiele pozycji w Twoim portfelu, które prawdopodobnie są silnie skorelowane. Być może to byłoby podejście do przeorganizowania Twojej struktury?

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Marc1973
Jeszcze raz dziękuję Ci za wszystko. Jesteś pierwszym pracownikiem banku, któremu chętnie powierzyłbym swoje oszczędności ;-). Chciałbym, żeby każdy doradca bankowy był taki jak Ty. Może mogę do Ciebie napisać ponownie, gdy będę miał pytanie...
Pozdrowienia,
Marc.

Napisany przez soundjunk
Dziękuję za opinie. Miło się tego słucha.
Aspekty Pauli są dobre, dziękuję za nie.

W razie pytań, śmiało możesz się do mnie zwrócić.

Pozdrowienia,
Patrick

Edycja: @Paule: Jakie nowe produkty możesz sobie wyobrazić zgodnie z nowymi zasadami?

Napisany przez Marc1973
Cześć Paule,

co dokładnie rozumiesz przez fundusze z strategią zarządzania majątkiem?

Pozdrowienia,
Marc.

Napisany przez Marc1973
Znalazłem teraz dobry fundusz w DEKA, a mianowicie Deka-Euroland Balance. Dostępny jest z końcówką TF lub CF. Co oznaczają te końcówki?
Dzięki!
Pozdrawiam, Marc.

Napisany przez soundjunk
Po prostu: cf= classicfonds -> wysokie opłaty agiowe, niższe koszty administracyjne
tf= tradingfonds -> brak opłat agiowych, ale wyższe koszty administracyjne

Napisany przez EuroPaule

Edycja: @Paule: Jakie nowe produkty możesz sobie wyobrazić w świetle nowych zasad?

Cześć,

Nic konkretnego nie wiem. Ale dostawcy funduszy, którzy szczególnie dobrze sobie poradzili przed problemami z płynnością i których zarządzanie nie było winne kryzysowi, nie zniknęli z rynku. Na pewno w ciągu tego roku pojawi się coś nowego...

Cytat od Marc1973

Co rozumiesz przez fundusze z doktryną zarządzania majątkiem dokładnie?

Są to fundusze, które nie są związane ze wskaźnikiem odniesienia i są zarządzane w relacji do niego, ale generalnie dążą do osiągnięcia dodatniego dochodu przy zaakceptowaniu określonego ryzyka. W jakich rynkach i z jakimi podejściami próbują tego dokonać (lub powinny), może być bardzo zróżnicowane. Spójrz na fundusze, w które inwestuje fundusz Greiff Elite UI. To dobre przykłady.

Cytat od soundjunk

Bardzo proste: cf= classicfonds -> wysokie Agio, niższe koszty zarządzania
tf= tradingfonds -> bez Agio, ale z wyższymi kosztami zarządzania

Może trzeba dodać, że sprawa Agio poza bankami (a zwłaszcza w przypadku spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych) praktycznie nie ma już znaczenia. Prawie każdy fundusz można teraz dostać w funduszowym dyskoncie bez Agio. Z wyjątkiem Deka i Union, które sztucznie utrzymują tę kwestię przy życiu. Jednakże ani Deka, ani fundusze Unii nie były dotychczas niezastąpione. Kilka kliknięć na stronie Morningstarfonds.de i można znaleźć alternatywę według własnych kryteriów. Na przykład ten:

Przykład z sierpnia 2011 pokazuje zresztą bardzo dobrze, że warto byłoby połączyć te dwa fundusze.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Cześć Paule,

czy uważasz jednak, że wielu prywatnych inwestorów może pozostać trwale przy funduszach, z którymi mieli najmniej kłopotów?
Ciężko mi sobie wyobrazić, że na przykład Credit Suisse przyciągnie wielu prywatnych inwestorów nowym konceptem.
Wiele inwestorów instytucjonalnych prawdopodobnie będzie unikać funduszy ze względu na ustawy o ochronie inwestorów.

Szczerze mówiąc wydaje mi się to dosyć trudne, ale potem jest się mądrzejszym.

Dzięki za wskazówkę dotyczącą Agio, bo faktycznie tak jest.
Klienci zawsze (o ile istnieje taka możliwość wyboru) otrzymują ode mnie zalecenie dotyczące TF. Moim zdaniem bank nie powinien dążyć do krótkoterminowych zysków, ale do długoterminowych.

Ładny wykres. Dziękuję!

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez EuroPaule

czy uważasz jednak, że wielu prywatnych inwestorów pozostanie na stałe przy funduszach, z którymi mieli najmniej kłopotów?
Czy uważasz, że Credit Suisse zdobędzie wielu prywatnych inwestorów dzięki nowej koncepcji?
Wiele inwestorów instytucjonalnych prawdopodobnie będzie unikać funduszy z powodu ustaw ochrony inwestora.

Cześć,

myślę, że ci, którzy teraz są w funduszach Deka lub Union-Immofonds, zostaną tam na stałe. O ile wyniki nie spadną całkowicie, albo ich doradca nie będzie potrzebował przychodów z innych źródeł.

Ci, którzy mają problemy z zamkniętymi (dawniej otwartymi) funduszami nieruchomości, prawdopodobnie nie wrócą już do nich. Ale inwestorzy dorastają. Bogactwo przemieszcza się, a dobra wydajność działa jak magnes.
Ponadto inwestor indywidualny potrzebuje klasy aktywów w postaci nieruchomości w kompaktowej formie. W innym przypadku nie może odpowiednio dywersyfikować portfela.
Instytucje mają zupełnie inne wymagania i rzeczywiście lepiej jest tutaj tworzyć specjalistyczne produkty, co w sumie już dawno się dzieje

Cytat od soundjunk

Uważam, że bank nie powinien dążyć do krótkoterminowych zysków, lecz do długoterminowych.

Miałbym nadzieję, że będziesz doradcą podczas corocznych planów strategicznych banków...

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Marc1973
Cześć,

w moim banku DAB zawsze płacę tylko połowę opłaty emisyjnej...

Znowu szukałem funduszy. Co sądzicie o tych?

NV Strategie Quattro Plus AMI P
[WKN: A0HGZZ / ISIN: DE000A0HGZZ4]

DWS Sachwerte
[WKN: DWS0W3 / ISIN: DE000DWS0W32]

GoldPort Stabilitätsfonds (P)
[WKN: A0M67Q / ISIN: LU0323357649]

UniRak
[WKN: 849104 / ISIN: DE0008491044]

Dziękuję z góry za Wasze opinie...

Pozdrowienia, Marc.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
pod jakim aspektem chcesz usłyszeć opinię?
Wydajność?
Ryzyko?
Jakość zarządzania?
Koszty?
Ocena rynku?
Spółka inwestycyjna?
.
.
.
.
Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Marc1973
Cześć Paule, przede wszystkim ryzyko, wyniki i ocena rynku... Pozdrowienia, Marc.

Napisany przez soundjunk
Pozwolę Pauleowi iść pierwszemu :-)

Napisany przez EuroPaule

Pozwolę Paule przejść na przód :-)

No dzięki!

Dzisiaj nie dam rady, a jutro może być naprawdę bardzo ciasno.
Proszę więc o odrobinę cierpliwości. Do tego czasu polecam informacje na stronie morningstarfonds.de dotyczące poszczególnych funduszy. Idą one naprawdę daleko.

Jeśli chodzi o ocenę rynku, to już wypowiadałem się na temat obligacji. Trudno mi się wypowiadać na inne tematy, ponieważ z mojego punktu widzenia sytuacja jest mniej jednoznaczna.
Ponadto moja ocena jest tak samo bezwartościowa jak każdej innej osoby.. .
Niestety nie dostaję za to pieniędzy. Być może też jest to szczęście.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

z powodu ograniczonego czasu oto pierwszy krok.
Istnieje wiele badań, które jednomyślnie wskazują, że wybór klasy aktywów ma znacznie większy wpływ na wyniki niż fundusz realizujący.
Często mówi się o 90% do 10%. W związku z tym nie ma dużego sensu wybieranie pojedynczych funduszy. Lepiej poświęcić ten czas na samą koncepcję.

Bez zgłębiania zawartości funduszy, spojrzenie na ich charakter.

Ten wykres nie ma być porównaniem, ale jedynie prezentacją cech poszczególnych funduszy.
Można zauważyć, że aktywa rzeczowe i Quattro Plus nie różnią się wiele. Korzystanie z tych dwóch funduszy w porównaniu z użyciem jednego z nich nie przynosi dużego efektu dywersyfikacji. Można więc spokojnie zrezygnować z jednego z tych funduszy.
UniRak i Goldport w połączeniu z jednym z pozostałych funduszy mają sens z tego punktu widzenia.

Na dzisiaj to tyle.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Naprawdę nie ma nic więcej do dodania. Program do tworzenia wykresów jest świetny. Czy można go używać za darmo? 

Pozdrowienia,

Patrick

Napisany przez EuroPaule
No cóż, nie mogę ocenić, czy Twój pracodawca wymaga od Ciebie takiej wiedzy na temat innych funduszy.

Ale jako osoba prywatna masz (bezpłatnie) prawo do zabawy z tym:
fondsweb.de - Wykresy/Porównanie wykresów

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Bardzo ważne jest, aby moi klienci byli zadowoleni ze mnie, nawet jeśli niestety nie mogę oficjalnie polecać innych funduszy klientom.

Dziękuję za wskazówkę :-)

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez EuroPaule

NV Strategie Quattro Plus AMI P
[WKN: A0HGZZ / ISIN: DE000A0HGZZ4]

Hallo,
jetzt habe ich doch schon etwas Zeit:

To jest jeden z tych funduszy, które miałem na myśli mówiąc zarządzający majątkiem. Moim zdaniem można go dobrze wykorzystać.

Cytat od Marc1973

DWS Sachwerte
[WKN: DWS0W3 / ISIN: DE000DWS0W32]

Ten fundusz został wyraźnie stworzony przez dział marketingu DWS (w przenośni). W czasie kryzysu finansowego tzw. aktywa trwałe były bardzo poszukiwane.
Ale co to takiego? Nieruchomości, surowce i w pewnych granicach również akcje.
A co jest w funduszu? 47% obligacji i 13% gotówki! Czyli przynajmniej 60% pieniędzy.
W jakim stopniu chce się traktować 23% akcji jako aktywo trwałe, można dyskutować.
DWS Sachwerte|ISINE000DWS0W32|Martin Schneider|DWS Investment GmbH|Mieszane fundusze EUR elastyczne
Jako inwestor czuję się oszukany. Z tego powodu bym go nie kupił.

Cytat od Marc1973

GoldPort Stabilitätsfonds (P)
[WKN: A0M67Q / ISIN: LU0323357649]

Można dodać do portfela, ale moim zdaniem nie należy nadmiernie go obciążać. Ryzyko jest ogromne, pasujące do obecnej wydajności. Złoto mogłoby być właśnie w trakcie tworzenia bańki spekulacyjnej. Zobaczymy jak to się potoczy.

Cytat od Marc1973

UniRak
[WKN: 849104 / ISIN: DE0008491044]

Dla Unii nie jest zły. Ale mimo wszystkich problemów z dużym wolumenem wolałbym preferować Carmignac Patrimoine. Na wykresie widać wyraźnie, że Carmignac lepiej radzi sobie szczególnie w okresach strat na rynkach akcji. Oznacza to zdecydowanie lepszy stosunek szans do ryzyka.

Uważam, że jeśli nie korzystasz z doradztwa, nie powinieneś płacić prowizji przy zakupie. Połowa to nadal za dużo. Po prostu poszukaj rabatów na fundusze.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Marc1973
Cześć Paule, sprawdziłem strony FondsDISCOUNT.de i www.avl-investmentfonds.de. Mam konta maklerskie w DAB i Comdirect. Nie do końca rozumiem, jak to działa. Czy mam przenieść swoje konta, czy tylko kupować i sprzedawać przez nie? Jak zarabiają pieniądze? Dzięki! Pozdrowienia, Marc.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, portfele są zakładane przez pośredników w bankach funduszy inwestycyjnych/platformach, takich jak ebase lub Frankfurter Fondsbank (teraz coś związanego z Fidelity International).Są to portfele, poprzez które są obsługiwane wyłącznie Fundusze inwestycyjne. Platformy te specjalizują się w handlu funduszami inwestycyjnymi, dlatego są tańsze niż DAB lub Comdirect itp., które obsługują również akcje, certyfikaty itp. poprzez swoje portfele.Brokerzy zarabiają na tzw. prowizji za aktywa (kickbacks), które i tak są wypłacane przez spółkę funduszy inwestycyjnych. DAB/Comdirect otrzymują je również.Prowizja oscyluje zazwyczaj między 1/3 a 50% opłaty zarządzania funduszem. Z tej kwoty około 90% trafia do pośrednika.Np.:Jeśli fundusz ma opłatę zarządzania wynoszącą 1,5% rocznie, wówczas spółka funduszu wypłaca np. 0,70% rocznie np. ebase.ebase przekazuje np. 90% tej kwoty, czyli 0,63% rocznie, do pośredników takich jak Ci, których wymieniłeś.To sprawdzone rozwiązanie. Partnerzy są profesjonalni i dotychczas godni zaufania. Jeśli chcesz mieć w portfelu wyłącznie Fundusze inwestycyjne, jest to najtańsza opcja.Jeśli chcesz mieć diabelskie rzeczy w portfelu (akcje, certyfikaty itp.), potrzebujesz prawdziwego portfela bankowego. W takim przypadku lepiej jest być klientem DAB, Comdirect itp.Pozdrawiam, Paule

Napisany przez SRvw
powinieneś ulokować pieniądze tam, gdzie pracują one dla ciebie w sensowny sposób, bez względu na to, jak sytuacja wygląda na zewnątrz gospodarki. Inwestycja powinna być jak najbardziej bezpieczna i przynosić Ci zysk. Jeśli jesteś zainteresowany, daj znać...

Napisany przez Marc1973
Cześć, o jaki rodzaj inwestycji Ci chodzi?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata