Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie nieruchomości z przestrzenią roboczą różni się od zwykłej finansowania nieruchomości?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drogie Forum.
Gdy chcę kupić Dom i zamieszkać w nim również jako osoba prywatna, finansowanie wydaje się dość proste.
Potrzebuję kapitału własnego i w rezultacie nie mogę odliczyć od podatku odsetek od kredytu hipotecznego.
Ale jaka jest sytuacja, gdy jako osoba prowadząca działalność gospodarczą kupuję Dom, w którym chcę też zamieszkać, ale będzie on zawierał również obszar roboczy?
Czy ma to znaczenie już na etapie finansowania, ponieważ mogę otrzymać inne wsparcie niż osoba prywatna za pośrednictwem KfW?
Czy mogę odliczyć część odsetek od podatku?
Czy możliwe jest to tylko w przypadku, gdy cały Dom jest wykorzystywany w działalności gospodarczej?

Pozdrowienia, Siri66

Re: Czy finansowanie nieruchomości z przestrzenią roboczą różni się od zwykłej finansowania nieruchomości?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Siri66,

powierzchnia mieszkalna zostanie odniesiona do przestrzeni roboczej, zgodnie z proporcjami procentowymi, rzeczywista przestrzeń robocza będzie odliczalna.

W KfW doszło do zmiany przepisów. W przeciwieństwie do poprzednich przepisów, gdzie 30% kosztów całkowitych mogło zostać użyte na kredyt KfW dla udziału mieszkalnego (maksymalnie 75 000 euro, wcześniej nawet 100 000 euro), dziś jest to jednorazowo 50 000 euro!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata