Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Szansa na finansowanie

Napisany przez fricko17
Cześć wszystkim!

Moja dziewczyna (29 lat) i ja (32 lata) kupiliśmy działkę budowlaną za 39.500 € latem 2010 roku i całkowicie sfinansowaliśmy ją poprzez kredyt annuitetowy (bez dodatkowych kosztów zakupu). Właściwie planowaliśmy zaczekać z budową, aż większość tego kredytu zostanie spłacona i zgromadzony zostanie pewien kapitał własny. Ale ze względu na tak korzystne oprocentowanie, zaczyna nas kusić.

Czy mamy szansę na odpowiednie sfinansowanie małego domu jednorodzinnego, mając niewielki kapitał własny i istniejący kredyt? Oto kilka ramowych danych:

Koszty
- szacowane koszty budowy: 195.000 € z kosztami dodatkowymi (oferta od wykonawcy 169.000 € pod klucz + 26.000,00 € na inne i rezerwę)

Istniejący kredyt (zabezpieczenie hipoteczne o wartości 39.500 €)
- aktualna pozostała kwota kredytu z zakupu działki: 32.500,00
- okres kredytowania i okres oprocentowania do lata 2018 (pozostałe zadłużenie wtedy 0),
- miesięczna rata odsetkowa i spłaty 480,00 €
- czynsz: 400,00 € czynszu zimnego
- Oszczędności: 330,00 na koncie oszczędnościowym

Dochody:
Ona: 1.245,00 € netto
Ja: 1.500,00 € netto
Dziecko planowane jest najwcześniej za 2 lata.

Kapitał własny:
- około 7.000,00 € na 2 umowach oszczędnościowych budowlanych (20.000,00 € z oprocentowaniem kredytowym 4%, 40.000,00 € z oprocentowaniem kredytowym 3,75%).
- około 5.000,00 € wartości 2 ubezpieczeń na życie
- około 5.000,00 € na koncie oszczędnościowym obecnie

Mam nadzieję, że nic istotnego nie pominąłem. Co sądzicie, czy mamy szansę, czy może lepiej kontynuować spłatę działki i dalsze oszczędzanie? Jak działka jest uwzględniana w kapitale własnym? Dziękuję za Waszą ocenę.

Napisany przez Walter69
Cześć,

Finansowanie jest z pewnością możliwe, ale może być trochę kłopotliwe. Oczywiście, 330 euro na konto oszczędnościowe na pewno byłoby dostępne co miesiąc na spłatę. Kapitał własny jest raczej niski. Powiedziałbym, że jest na granicy - zależy od banku.

Pozdrowienia,

Walter

Napisany przez marlon45
Możecie mi pomóc? Jaki był jeszcze raz nazwą tego Państwowego Banku Rozwoju, zastanawiam się cały czas i nie mogę sobie przypomnieć. To były trzy litery. Bank do Odbudowy i... czy jakoś tak. Jak tylko nazywa się ten bank?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć marlon45, KfW, Kreditanstalt für Wiederaufbau!!!! Bank, która towarzyszy twojej finansowaniu, może skorzystać z programów pomocowych jako instytucja kredytująca. Bezpośrednie złożenie wniosku nie jest możliwe, w Obilgo zawsze widnieje instytucja kredytująca, czyli bank, który reprezentuje całościowe finansowanie!

Napisany przez Moneyman22
Myślę, że zaczekałbym, aż istniejący kredyt zniknie. Ostrożność nie zaszkodzi, a przecież nieruchomość się nie zgubi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata