Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy należy zgłosić ubezpieczycielowi wypadek z udziałem osoby niezidentyfikowanej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Przyjacielka popełniła głupstwo i teraz nie wie, jak się właściwie zachować. Podczas wyjeżdżania z parkingu uszkodziła auto zaparkowane za nią. Poczekawszy chwilę i nikogo nie zauważywszy, wstawiła karteczkę pod przednią szybę z własnymi numerami. Minęły dwa dni i do tej pory nikt się nie odezwał. Teraz nie jest pewna, czy mimo wszystko powinna zgłosić szkodę swojemu ubezpieczycielowi na wypadek, gdyby właściciel auta się jednak odezwał.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam, Berti786

Re: Czy należy zgłosić ubezpieczycielowi wypadek z udziałem osoby niezidentyfikowanej?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

Powinnaś jak najszybciej zgłosić właścicielowi uszkodzonego samochodu lub policji wypadek.

Na mojej wiedzy jest to ucieczka z miejsca wypadku, co jest karalne.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Gerd
W zależności od wielkości szkody, czas oczekiwania musi być odpowiedni. W przypadku drobnych szkód nie trzeba wezwać policji.

Napisany przez soundjunk
Krótki fragment z Wikipedii:

Okres oczekiwania

Jeśli osoba będąca w stanie ustalenia nie znajduje się na miejscu wypadku, ustawodawca nakłada obowiązek nieokreślonego okresu oczekiwania, co oznacza, że uczestnik wypadku musi czekać na osobę zdolną do ustalenia tożsamości na miejscu wypadku i dopiero wtedy spełnić swoje dalsze obowiązki. Sam okres oczekiwania nie jest uregulowany prawnie i jest ustalany przez sądy w każdym indywidualnym przypadku. Okresy oczekiwania ustalone przez orzecznictwo wahały się od 15 minut w przypadku drobnego wypadku do ponad dwóch godzin w przypadku wypadku z osobami poszkodowanymi. Decydujące są zarówno ciężar skutków wypadku, jak i czas i położenie miejsca wypadku. Jeśli uczestnik wypadku oddali się z miejsca zdarzenia po upływie okresu oczekiwania, to jego obowiązki w zakresie podjęcia działań zaradczych na pewno nie zostają zakończone. Ustawodawca wymaga raczej, aby uczestnik wypadku zgłosił się do posterunku policji i udzielił niezbędnych informacji. Ponadto musi podać swoje aktualne miejsce pobytu oraz miejsce, gdzie pozostawił pojazd, i być gotów do dalszych kontroli (rodzaj zaangażowania).

Późniejsze ustalenia

Jeśli osoba opuściła miejsce zdarzenia z uzasadnionego powodu, usprawiedliwionego powodu lub po upływie okresu oczekiwania, musi niezwłocznie (to znaczy bez nieuzasadnionego zwłoki, patrz § 121 BGB) umożliwić ustalenie zgodnie z § 142 ust. 2 Kodeksu karnego. Decydująca jest tu dogmatyka prawa karne-go. W uproszczeniu uzasadniony oznacza przede wszystkim istnienie podstaw usprawiedliwienia, jak np. zgodnie z § 34 Kodeksu karnego. Usprawiedliwiony oznacza przede wszystkim istnienie podstaw usprawiedliwienia zgodnie z § 35 Kodeksu karnego. Orzecznictwo Sądu Najwyższego, będące decydujące dla praktyki, zakładało aż do 2007 roku, że nawet nieumyślne oddalenie się objęte jest § 142 ust. 2 Kodeksu karnego. Jeśli kierowca nie zauważył na przykład wypadku i dopiero po powrocie do domu dostrzega świeże ślady krwi na zderzaku, należy go ukarać zgodnie z § 142 ust. 2 Kodeksu karnego, jeśli nie umożliwi niezwłocznie ustaleń. Taka praktyka została zakończona decyzją Federalnego Trybunału Konstytucyjnego z dnia 19 marca 2007 r. Odpowiadająca izba stwierdziła, że jest to sprzeczne z zakazem analogii Konstytucji (Artykuł 103 ust. 2 GG), jeśli pojęciu nieumyślności przypisuje się cechy uzasadniony lub usprawiedliwiony wbrew tradycyjnej doktrynie prawa karnego i ogólnemu rozumieniu słowa. Powinno to zależeć od ustawodawcy, aby konieczne było poprawienie. Jeśli uczestnik wypadku oddalił się z miejsca zdarzenia bez uzasadnienia lub usprawiedliwienia, może mieć zastosowanie § 142 ust. 4 Kodeksu karnego. Wówczas sprawca ma możliwość udzielenia niezbędnych ustaleń w ciągu 24 godzin od wypadku. Dotyczy to jednak tylko w sytuacji, gdy policja jeszcze nie rozpoczęła dochodzenia, wypadek nie miał miejsca w ruchu drogowym i nie powstała znaczna szkoda materialna. Znacząca szkoda materialna zgodnie z powszechną interpretacją prawa przyjmuje się, że wystąpi, gdy szkoda przekracza 1300 €. Sąd może w tych okolicznościach złagodzić karę lub zupełnie od niej odstąpić. Rejestracja w rejestrze centralnym drogowym we Flensburgu (Urząd ds. Transportu Drogowego) z pięcioma punktami nie zostaje przez to dotknięta.

Napisany przez Neukundenakq
Miałem podobną sytuację, ale podczas parkowania. Czekałem godzinę, nikt nie przyszedł. Musiałem udać się na pilny termin, zostawiłem tam notatkę. Po powrocie z terminu, samochód zniknął. Na radę znajomych skontaktowałem się z policją i od razu miałem postępowanie w sprawie ucieczki z miejsca zdarzenia na karku.

Postępowanie zostało jednak umorzone, ponieważ właściciel innego pojazdu skontaktował się ze mną, a następnie również z policją, zrezygnował z rekompensaty za szkody i zgłoszenia. W innym przypadku straciłbym prawo jazdy....

Napisany przez Christiane1978
Niestety, tylko częściowo postąpiła poprawnie. Czas oczekiwania po uderzeniu w samochód był właściwy. Jednakże obecnie zazwyczaj nie wystarcza po prostu przyklejenie notatki na szybie uszkodzonego pojazdu. Bezpieczniejsze i właściwsze byłoby skontaktowanie się z policją. W ten sposób uniknęłaby wszelkich zarzutów - również zarzutu ucieczki z miejsca zdarzenia (co w pewnych okolicznościach również może być interpretowane) - zostałyby one wyeliminowane lub z góry wykluczone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata