Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Opodatkowanie darowizn / donacji!?

Napisany przez misterfinanz
Cześć,

mam pytanie z ciekawości:

Załóżmy, że ktoś tworzy stronę internetową, na której pisze Dotacje na tę stronę! (osoba prywatna, nie firma). Po 6 miesiącach odkrywa, że na swoim koncie z dotacjami ma 1 milion euro. Jak opodatkować te 1 milion euro?

Konkretnie: Od jakiej kwoty dotacje na strony internetowe (w Niemczech) są opodatkowane i w jakiej wysokości!?

Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
Hm.... Wydaje się, że nie wiesz, że potrzebujesz zgody na zorganizowanie zbiórki pieniędzy.

Prawdopodobnie będziesz musiał przekazać te miliony do organizacji charytatywnej.

Darowizna? Wikipedia

Pozdrowienia, N.

Napisany przez misterfinanz
Dziękuję za odpowiedź.

Mam jednak więcej pytań:

Jak to wygląda z linkami do dotacji w darmowych programach?
Jeśli wspieram program (który ktoś udostępnia za darmo i rozwija) poprzez dotację, czy państwo może po prostu podejść do programisty i powiedzieć To jest zbyt dużo, musisz teraz wszystko oddać!?

Trochę to dla mnie dziwne.

Jeśli ktoś osobisty podaruje mi pieniądze (załóżmy 1 milion), czy państwo też nie może po prostu odebrać mi tego i powiedzieć To teraz zostanie przekazane na cele charytatywne! - czy państwo ma prawo do tego pomimo wszystko???

Pozdrawiam

Napisany przez Reibold
Dzień dobry!

Dla obdarowanych osób prywatnych obowiązuje podatek od darowizn.

Dotacje mogą przyjmować jedynie stowarzyszenia, partie polityczne i inne instytucje posiadające na to zezwolenie. Tylko te organizacje mogą wystawiać potwierdzenia otrzymania darowizny, które darczyńca może odliczyć od podatku.

Prawidłowym sposobem dla producenta oprogramowania byłoby prawdopodobnie zarejestrowanie działalności gospodarczej i oficjalne zgłoszenie dochodów w urzędzie skarbowym.

Pozdrawiam

Alexander Reibold

Napisany przez Naseweis

Jeśli ktoś osobiście podarowałby mi pieniądze (załóżmy 1 milion), państwo nie mogłoby mi po prostu je zabrać i powiedzieć To teraz zostanie przekazane na cele charytatywne! - czy państwo mimo wszystko ma takie prawo???
Pozdrawiam

Nie powinno się mylić tych pojęć!

Zawsze istnieje ogromna różnica między darowizną a datkiem.

Pozdrowienia, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata