Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: DLatego kobiety z klasą podatkową 5 muszą płacić różne wysokości podatków?

Napisany przez ADMCI4
Wczoraj moja żona prawie dostała zawału - i w końcu ja też. Od swojego pracodawcy otrzymała specjalną premię w wysokości 400 euro, poza terminem i tak naprawdę jako uznanie za dobrą pracę. Ona i jej koledzy otrzymają tę kwotę oczywiście wraz z wypłatą za luty. Wczoraj wieczorem sprawdziliśmy przy użyciu kalkulatora wynagrodzeń, ile netto wyniesie, i byliśmy naprawdę zszokowani. Z tych 400 euro brutto moja żona dostanie netto zaledwie 80 euro. Ze względu na klasę podatkową 5 płaci już wiele podatków, ale to jest naprawdę trudne do uwierzenia! Dlaczego odliczenia są teraz tak wysokie? W takim razie premia wcale się nie opłaca. Pozdrowienia, Ronnie

Napisany przez soundjunk
Cześć Ronnie,

być może ktoś zaraz mnie poprawi, ale powinieneś był zdawać sobie sprawę z wysokich potrąceń u Twojej żony po podjęciu decyzji o wyborze klasy podatkowej 3 dla Ciebie i 5 dla Twojej żony!?

Musiał być jakiś powód, dla którego oboje nie zdecydowaliście się na 4 i 4, prawda?

Pozdrawiam

Patrick

Napisany przez 2Bolitho
Podatek za rok rozliczeniowy w końcu się zrównoważy.

Napisany przez Theo-Retisch
Ponadto pracodawca nie ma zainteresowania tym, ile z tych 400€ faktycznie trafia na konto.

Napisany przez Naseweis

Ponadto pracodawcy nie obchodzi, ile z tych 400€ faktycznie trafia na konto.

Nie mogę sobie wyobrazić, że pracodawca wybrał klasę podatkową.

Napisany przez Theo-Retisch
Nie, pracodawca postanowił wypłacić premię w wysokości 400 €. Dla jednego pracownika będzie to więc 80 € netto, dla drugiego 200 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata