Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie rodzaje dochodów są uznawane?

Napisany przez Nochmieter
Cześć wszystkim!

Natrafiłem na to forum i mam jedno pytanie, które brzmi jak w tytule - jakie rodzaje dochodów są honorowane w celu uzyskania finansowania.

Moja druga połówka i ja już kilka miesięcy temu złożyliśmy wnioski o finansowanie, ale zostaliśmy odrzuceni ze wszystkich miejsc, ponieważ pewne źródła dochodów nie zostały uznane. Oznacza to, że łączna wysokość dochodu byłaby wystarczająca (także według banku), ale rodzaj dochodu nie został uznany.

Nasze dochody pochodzą z:

Umowa o pracę/odrębnej: Ja
Edukacja: Partnerka
Świadczenie rodzicielskie za dziecko partnerki
Świadczenie rodzicielskie dla partnerki samej, ponieważ jest jeszcze na naukę
Alimenty na dziecko
Pieniądze z taryfy za sprzedaż prądu z instalacji fotowoltaicznej, która ma być zainstalowana w nowym domu.

Jesteśmy więc trzyosobową rodziną.

Uznanymi dochodami były tylko świadczenia rodzinne i moja pensja.

A teraz prawdziwe pytanie, czy istnieją banki, które uznają inne rodzaje dochodów? Co mnie dziwi, to fakt, że taryfa za sprzedaż prądu nie jest uznawana, mimo że jest ona gwarantowana przez państwo.

Dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi.

Napisany przez Naseweis
Cześć,

Jak bank powinien uznać kwoty jako dochód,
dla których nie ma jeszcze dowodu/paragonu???

Masz już wyciąg z banku na ten cel?

Pozdrowienia, N.

Po prostu istnieje przeciętna prognoza tego, ile inwestycja przyniesie zysku. Bank może dodać dodatkowe 20% bezpieczeństwa, jeśli chce.

Napisany przez Naseweis
Do najemcy, po prostu odpuść, to nie zostanie uznane jako dochód. Pozdrowienia N.

I reszta?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Nochmieter,

jakie jest twoje dochodowe i jaki jest poziom zapotrzebowania finansowego?

Napisany przez Walter69
Cześć,

tylko dochody podlegające egzekucji mogą być zaliczone. Świadczenie dziecięce nie wchodzi w grę.

Napisany przez NaTwoim13
Świadczenie rodzinne jest oczywiście uznawane jako dochód do wyliczeń!!!

Chciałbym w tym miejscu najpierw podziękować wszystkim odpowiadającym, którzy poświęcili czas na napisanie tutaj, jednakże byłoby korzystne, gdyby brali udział tylko ci, którzy naprawdę się na tym znają, a ich wiedza nie opiera się tylko na domysłach.

@noelmaxim

Chcemy zbudować mały domek, który kosztuje 230 000 € z wszystkimi dodatkowymi kosztami.

Potrzebujemy na to 200 000 € kredytu.

Nasz dochód wynosi 2500 € netto plus 116 € miesięcznie z instalacji fotowoltaicznej.

Nasze pytanie brzmi właściwie, jak wyżej napisano, które banki uznają alimenty, wynagrodzenia za szkolenie zawodowe i/lub fotowoltaikę?

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Nochmieter,

czy istnieje możliwość przedstawienia swojego miesięcznego dochodu w formie listy.

Więc:
własny dochód netto,
dochód netto partnerki z wykształcenia,
zasiłek na dziecko partnerki,
alimenty

Jak już wspomniałem, w trakcie fazy budowy nie ma instalacji fotowoltaicznej - więc także brak dochodu i dlatego nie jest liczone.

Zasiłek na dziecko partnerki jest otrzymywany przez jej rodziców, więc również nie jest brany pod uwagę.
Ewentualnie można by zaakceptować potwierdzenie od rodziców, że oni miesięcznie płacą kwotę X jako dodatek.

Pozdrowienia N.

Własne dochody: 1300 € + świadczenia świąteczne i urlopowe zapewnione umową
Dochód z wykształcenia partnerki: 570 € + świadczenie świąteczne, określone przepisami tarifowymi
Dofinansowanie dziecięce dla dziecka: 184 €
Dofinansowanie dziecięce dla partnerki: 184 €
Alimenty: 225 €

Obliczona instalacja fotowoltaiczna: 116 €

Napisany przez Naseweis
Cześć,

zgadzam się z opinią Twojego banku.
Oznacza to, że w tej chwili nie udzieliłbym Ci kredytu.

Moja rada: nadal oszczędzaj i poczekaj najpierw na zakończenie nauki Twojej dziewczyny.

Pozdrowienia, N.

Proszę, po prostu odpowiedz na moje pytania, nie kierując się własnymi przekonaniami. Jeśli dla ciebie lub kogoś innego miesięczne dochody nie są wystarczające do finansowania czegoś, ponieważ ustalony jest zbyt wysoki standard życia, to jest to twój problem.

Z tymi wartościami finansowymi dostałbym kredyt, gdyby rodzaj dochodu był inny, nawet w moim banku! Co mi da oszczędzanie na biedaku, skoro mogę sfinansować Dom na miesięczną ratę 585€?

Obecnie potrzebujemy 1500€ z czynszem. Finansowo jest wystarczająco dużo miejsca na manewry.

Więc jeszcze raz bardzo konkretne pytanie: Który bank akceptuje wynagrodzenie za praktyki jako dochód?

Napisany przez Naseweis

Proszę, odpowiedz tylko na moje pytania, a nie na podstawie własnych przekonań.

Cześć Nochmieter,

To będzie moja ostatnia odpowiedź na ten temat!

Odpowiadam nie według moich przekonań, lecz zgodnie z wytycznymi banków, firm ubezpieczeniowych, banków hipotecznych i firm, dla których pośredniczę w udzielaniu kredytów.

Jeśli dla Pana/Pani lub dla kogoś innego miesięczne dochody itd. nie są wystarczające do sfinansowania czegoś, bo standard życia jest zbyt wysoki, to jest to Państwa problem.

Proszę podać odpowiedź, jaką chce Pan/Pani uzyskać. Tylko to nie pomoże Państwu dalej.

Według tych wartości finansowych otrzymałbym kredyt, gdyby rodzaj dochodu był inny, nawet w moim banku! Co mi da oszczędzanie, jeśli mogę sfinansować Dom za miesięczną ratę 585 €?

Aktualnie potrzebujemy 1500 € łącznie z czynszem. Finansowo jest wystarczająco dużo miejsca do maneewru.

Miesięczna kwota na utrzymanie dla 3 osób nie jest ustalana przez Pana/Panią, ale przez konkretnego kredytodawcę.

Więc jeszcze raz bardzo konkretne pytanie:

Który bank akceptuje wynagrodzenie za naukę jako dochód?

Żaden bank, którego znam!

To wszystko!

Nawet jeśli nie chcesz już na to odpowiadać. Mam gwarancję od mojego banku, że otrzymam zgodę na kredyt na tę kwotę, jeśli moje dochody będą się składać w inny sposób. Nie zdecydowałem nigdzie, ile bank ma wziąć prowizji, to było oświadczenie banku! W całym przekazie dostarczyłeś teraz wartościową odpowiedź. Moje pytanie dotyczyło tego, która bank mógłby uznać wynagrodzenie za praktykę zawodową. Nie znasz żadnego. To mogłoby być wspomniane już w pierwszym wpisie! Kropka.

Dla wszystkich innych, którzy być może chcieliby uczestniczyć w dyskusji w sposób konstruktywny lub którzy być może stoją przed podobnym problemem...

Wczoraj skonsultowałem się z firmą Interhyp i opisałem moje problem. Właśnie dostałem odpowiedź.

Cytat:

Nasi partnerzy finansowi zawsze uwzględniają miesięczne dochody netto do kalkulacji budżetu domowego, o ile umowa o pracę jest na czas nieokreślony.

Ponadto, zazwyczaj zarówno zasiłek rodzinny dla dziecka mieszkającego w domu, jak i alimenty dla tego dziecka (jeśli można udowodnić te płatności na podstawie wyroku sądu) są akceptowane przez naszych partnerów bankowych.

Ponieważ umowa o praktykę to umowa na czas określony, ten źródło dochodu akceptowane jest tylko przez bardzo ograniczoną grupę partnerów.

Zasiłek rodzinny, który otrzymuje dodatkowo (dla siebie) partner życiowy, nie może być uwzględniony, ponieważ prawem przysługuje on rodzicom partnera Państwa partnera życiowego.

Odpłata za sprzedaż prądu z instalacji fotowoltaicznej jest również uwzględniana jako dochód w kalkulacji budżetu domowego tylko przez bardzo ograniczoną grupę partnerów.

Koniec cytatu.

To oznacza dla mnie, że istnieją banki, które to robią, czy są one dobre czy złe, nie wiem. Ale przynajmniej istnieją. Być może ktoś mógłby mi w tej sprawie coś doradzić!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata