Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Jak wysokie są koszty ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniem od ryzyka po 40 roku życia?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ kupiliśmy Dom późno i nie dysponowaliśmy tak dużym kapitałem, musimy teraz naprawdę wkładać każde euro w spłatę. Dlatego na początku nie mieliśmy ubezpieczenia na wypadek ryzyka. Teraz mamy jednak już 47 i 49 lat i chcielibyśmy wzajemnie się zabezpieczyć. Czy koszty, jakie musielibyśmy teraz ponieść za tego rodzaju ubezpieczenie, są w ogóle osiągalne i czy opłaca się to ubezpieczenie teraz jeszcze? W zasadzie byłbym wdzięczny za informację o tanich dostawcach. Pozdrowienia, Franzi

Re: Jak wysokie są koszty ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniem od ryzyka po 40 roku życia?

Napisany przez Reibold
Cześć Franzi!

Czy składka za takie ubezpieczenie jest dla Ciebie akceptowalna, nie jesteśmy w stanie zdecydować. Jednakże, jeśli podasz trochę więcej informacji, na pewno będziemy mogli dać Ci ogólny obraz składek. Ważne byłoby dla tego np. jaką kwotę jeszcze i na jak długo chcesz ubezpieczyć, oraz czy jesteś zdrowy i nie palisz.

Najlepiej jednak byłoby porozmawiać z niezależnym pośrednikiem finansowym i omówić z nim dostępne opcje.
Na przykład, możesz zmniejszyć sumę wypłaty w razie śmierci w ciągu lat, co pozwoli zaoszczędzić pieniądze i pomoże w spłacie kredytu.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach
Tel: 08431 90129

Napisany przez Naseweis
Cześć Franzi,

to dobry pomysł. Wzajemne zabezpieczenie zawsze ma sens.
Jeśli podasz mi następujące dane, podam Ci składkę na polisę na życie związaną z ryzykiem.

Suma ubezpieczenia lub pozostała kwota kredytu;
Okres trwania lub pozostały czas spłaty kredytu;
Data urodzenia;
mężczyzna/kobieta;
Czy jesteś niepalący ?
Czy paliłeś w ciągu ostatniego roku ?
Czy paliłeś w ciągu ostatnich 10 lat ?
Jaki jest Twój zawód ?

Chętnie również za pośrednictwem wiadomości prywatnej!

@Reibold,
jest jasne, że zawsze wskazujesz na niezależnych pośredników (brokerów). Ale który pośrednik jest naprawdę niezależny ?

Do tej pory nie spotkałem jeszcze brokera, który ma umowę ze wszystkimi firmami ubezpieczeniowymi.

Niezależny byłby ewentualnie doradca ubezpieczeniowy, ale nigdy broker.

Czy zawsze ma sens ubezpieczenie na życie z ryzykiem malejącym, to już każdy musi zadecydować sam. Ja odradzam.

Przykład: pozostały kredyt 100 000 € Okres kredytu 10 lat.
W takim przypadku suma ubezpieczenia na życie z ryzykiem maleje o 10 000 € każdego roku, niezależnie od pozostałego salda kredytu.

Bardziej sensowne byłoby zawsze kończyć rok z sumą ubezpieczenia odpowiadającą pozostałemu kredytowi, co zazwyczaj jest możliwe na mocy umowy.
Jednak zwykle brokerzy tego nie oferują, ponieważ jest to wymagające pracy.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Reibold
Hej Wścibski!

Jestem przekonany, że sprzedawca oferujący kilka marek jest lepszym partnerem dla klienta. To, że istnieje kilku dostawców, którzy nie współpracują z pośrednikami, nie stanowi argumentu przeciwko sprzedawcy oferującemu tylko jedną markę!

Nie mogę zgodzić się z Państwa sugestią, że rzekomo pośrednik unika dalszej pracy. Tak jak i Państwo, otrzymuję pieniądze za to, że opiekuję się klientami nawet po sfinalizowaniu transakcji. Cieszę się z każdego klienta, który sam się do mnie zgłasza!

Co do pytania merytorycznego:
Oczywiście, obniżenie sumy świadczenia z tytułu śmierci nie jest zawsze odpowiednie! Dlatego też poleciłem konsultację.
Jednakże nie jest to takie skomplikowane, jak Pan to przedstawia, nie we wszystkich przypadkach u wszystkich dostawców.
Na przykład, jeśli zajrzy Pan na strony internetowe Hannoversche Leben lub Europa, zobaczy, że oferują polisy na życie ryzykowne, które można dostosować do kredytu i które spadają w takim samym tempie jak saldo zadłużenia. Wystarczy podać tam oprocentowanie i wskaźnik spłacania kapitału.
Nie ma więc konieczności dokonywania późniejszych korekt.

Z poważaniem

Alexander Reibold

Napisany przez Naseweis

Jestem przekonany, że sprzedawca oferujący kilka marek jest lepszym partnerem dla klienta.

Cześć Reibold,

Od czego zależy Twoje przekonanie?
Od wiedzy fachowej czy od tytułu maklera?

Nie każdy makler ma wymaganą wiedzę fachową i wciąż czytamy tutaj na forum, że użytkownicy zostali oszukani przez tzw. agencje maklerskie.

Nie źle mnie zrozum. Nie mam nic przeciwko maklerom.

Jednakże tutaj na forum nie powinniśmy dyskutować o tym, kto jest lepszym sprzedawcą, ale starać się pomóc pytającym.

Niemniej jednak, jeśli będziesz kontynuował tę linię, będę w stanie odpowiednio zareagować.

Z najlepszymi pozdrowieniami!

N.

Napisany przez Luke
Muszę przyznać Naseweisowi rację. Żaden pośrednik nie jest niezależny i z własnego portfela stara się znaleźć dla klienta to, co najlepsze (oby). Dokładnie to samo robi również pośrednik związany, który zna swoje portfolio. Nie jestem jednym z krytyków pośredników, twierdzących, że pośredniczą tam, gdzie prowizja jest najwyższa. Jednak należy przyznać każdemu jego rację bytu i nie uważać, że pośrednik jest zawsze lepszą alternatywą. Pozdrowienia

Napisany przez sabine75
Cześć panowie Reibold i Naseweis,
obliczmy to wszystko na konkretnym przykładzie:
-Osoba ubezpieczona jest kobietą i urodziła się 12.06.1065
-Suma ubezpieczenia 200.000, okres obowiązywania 20 lat
-Zawód: pracownica biurowa, okres trwania umowy ubezpieczeniowej 20 lat
-Nigdy nie paliła, zdrowa, brak hobby generujących dopłaty do składki
-Oprocentowanie kredytu 4,3%, spłata 2%

Możesz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]