Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mieszkanie na emeryturze w innym banku niż kredyt hipoteczny jest możliwe/sensowne?

Napisany przez Palasim
Cześć wszystkim,

po tym, jak ja i moja narzeczona chcemy zbudować własny Dom, obecnie zajmujemy się kwestią finansowania.
Chcemy z jednej strony skorzystać z korzystnych warunków oferowanych przez banki bezpośrednie do finansowania, a z drugiej strony zawrzeć umowę na konto oszczędnościowe Wohnriester.
Ponieważ banki bezpośrednie same nie oferują kont oszczędnościowych Wohnriester, moje pytanie brzmi: Czy w zasadzie możliwe jest zawarcie umowy na konto oszczędnościowe Wohnriester w innej kasie oszczędnościowo-budowlanej/banku niż reszta finansowania?
Jeśli tak, czy jest to sensowne?

Alternatywnie możemy również założyć własną normalną umowę na konto oszczędnościowe Riester i stopniowo wykorzystywać zgromadzone środki do spłaty.
Jakie warunki dotyczą wykorzystania środków zgromadzonych na koncie oszczędnościowym do spłaty kredytów hipotecznych (na cele mieszkaniowe) z własnością użytkową?

Dziękuję za odpowiedzi!
PaLaSiM

Re: Czy mieszkanie na emeryturze w innym banku niż kredyt hipoteczny jest możliwe/sensowne?

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

byłoby to sensowne, ponieważ dzięki Wohn Riester szybciej pozbywasz się długu hipotecznego.
Jednak należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Mówisz, że chcesz zbudować Dom, więc oczywiście pojawia się pytanie, kiedy? i ile własnych środków będziesz mieć wtedy?

Należy również pamiętać, że nie każdy Wohn Riester może być pośrednio finansowany, a jeśli skorzystasz z pożyczki, musisz mieć wskaźnik obciążenia nieruchomości 72% wartości obiektu, w tym pożyczkę od banku bezpośredniego.

Rozważne może być także rozpoczęcie Wohn Riester z wymaganą kwotą, aby za 12 lat np. spłacić część długu hipotecznego poprzez pośrednie finansowanie (związek przyczynowy, aby zabrać ze sobą oszczędności z budowy).

Wiele pytań na temat złożonego zagadnienia i niestety nie mogę udzielić Ci zdaleka żadnej rekomendacji

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata