Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt w jakiś sposób możliwy?

Napisany przez Serina
Cześć,

jeden z moich dobrych przyjaciół potrzebuje pożyczki. Musi kupić nowy samochód, aby dostać się do pracy, ponieważ jego obecny samochód uległ awarii. Obecnie jeździ samochodem znajomego, ale nie jest to idealne rozwiązanie na dłuższą metę, zwłaszcza że utrzymanie tego auta (pożeracz paliwa) jest zbyt drogie. Ponadto chciałby spłacić istniejące raty/zadłużenie. Chciałbym wesprzeć go w jego planach, zbierając informacje i możliwości, które mogą mu pomóc w uzyskaniu kredytu, ponieważ sytuacja nie jest łatwa. Przyjaciel pracuje od listopada 2011 roku, nadal jest w okresie próbnym (6 miesięcy) i zatrudnienie jest czasowe (do końca października tego roku). Według informacji od jego szefa, umowa zostanie przedłużona, ale ponownie na rok. Takie praktyki są standardowe w firmie.

Wczoraj był w Norisbanku i złożył tam wniosek o kredyt, jednak został odrzucony z powodu negatywnego wpisu w SCHUFA. Do tej pory o tym nie wiedział. Przypomniał sobie, że kiedyś złożył oświadczenie o niewypłacalności (dokładne okoliczności nie są mi znane), ale nie jest pewny, czy to właśnie przez to jest taki wpis.

W Maxda także składał wniosek o kredyt, który mógłby otrzymać pod warunkiem przedstawienia poręczyciela, czego niestety nie może zrobić. Jego rodzina nie zbytnio interesuje się tym, jak sobie radzi ani tym, co robi (matka zadłużyła go, doszło nawet do procesu sądowego, itp.). Ja również odpadam jako poręczyciel.

Teraz pytanie brzmi, czy w ogóle istnieje możliwość, aby otrzymał kredyt, a jeśli tak, czy ktoś może podpowiedzieć, gdzie dokładnie powinien się udać (czyli która bank, itp.).

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Napisany przez soundjunk
Cześć Serina,

Czy wiesz, co to jest oświadczenie majątkowe, kiedy należy je złożyć i jaki obraz bank ma przed oczami przy opisaniu całej sytuacji?

Jeśli tak, to moim zdaniem mogłaś zaoszczędzić sobie pytania.
Ale może znajdzie się ktoś, kto zechce to zagrać. Nigdy nie mów nigdy - ale nie budź zbyt wielkich nadziei u swojego znajomego!

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Serina
@soundjunk
Przepraszam, nie, nie wiem dokładnie, co to jest oświadczenie majątkowe, ponieważ nigdy się tym bardziej nie zajmowałem (musiałem). Wiem jednak, że sytuacja nie jest zbyt różowa, dlatego zapytałem tutaj o możliwości.

Napisany przez Walter69
Nadal istnieją możliwości uzyskania kredytu, ale będzie to trudne. Może powinien spróbować kredytu bez sprawdzania w Biurze Informacji Kredytowej (Schufa).

Napisany przez Naseweis
Cześć Serina,

gdy brakuje pieniędzy, warto rozejrzeć się za innymi możliwościami.
Pomyślałbym o korzystaniu z transportu publicznego, takiego jak autobus czy pociąg. Alternatywnie można jeździć rowerem.

W tej sytuacji nie polecałbym po prostu brać kredytów na lewo i prawo.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Serina
Był teraz w swoim banku domowym i zapytał niezobowiązująco. Jak dotąd otrzymał zielone światło (bardzo uczciwie opisał swoją sytuację), niestety nie wspomniał o negatywnym wpisie w Schufa. Doradziłem mu, żeby to teraz wymienił, zanim to wyjdzie podczas składania wniosku kredytowego. Umówił się na spotkanie w tym celu na początek przyszłego miesiąca.

@Naseweis
Niestety, nie jest mu możliwe dojechanie do miejsca pracy pociągiem i/lub autobusem itp., ponieważ nie kursują tam środki transportu publicznego (takie miejsca jeszcze istnieją). Rowerem trasa nie jest przejezdna w mniej niż 2 godziny. I nie chce zadłużać się bezmyślnie, chce spłacić swoje długi i płacić (większą) ratę miesięcznie, co jest lepsze niż 20 małych rat (które łącznie są większe niż ta za kredyt).

Napisany przez Naseweis

I on nie chce zaciągać nowych pożyczek, chce je spłacić i płacić większe raty miesięcznie, co jest lepsze niż 20 mniejszych rat (które w sumie są większe niż ta dla kredytu).

Ups.... ale nie jestem już taka dobra w liczeniu proporcji.

Czy mógłbyś mi napisać rozwiązanie?

Ale spróbuję.

Twój przyjaciel bierze kredyt, aby spłacić go większą ratą (mimo braku gotówki).
Ale czy to jest lepsze niż 20 mniejszych rat???

Mam ból głowy.... ale nie rozumiem tego.

Napisany przez soundjunk
Ukrywanie oświadczenia przysięgowego przed bankiem moim zdaniem nie ma nic wspólnego z uczciwością.
Daleko od moralności i etyki, polecam Państwu lub Pańskiemu znajomemu przeczytanie tego artykułu.
Powinno być jasne, że prawie żaden bank nie chciałby mieć takiego zamiaru w swoich księgach.
Konsekwencje? Oświadczenie przysięgłe | Schulden24.com

Napisany przez GeorgPuetz
Serina, zapomnij o tym. Żaden poważny pożyczkodawca nie udzieli kredytu Twojemu znajomemu. Tylko lichwiarze i oszuści zajmują się takimi sprawami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata