Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy posiadacze ubezpieczenia od wypadków nie potrzebują już ubezpieczenia od niezdolności do pracy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

wielu lat temu wykupiłem dla siebie i mojej rodziny ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków. Dotąd nie musieliśmy z niego korzystać. Ostatnio jednak zaczęliśmy zastanawiać się nad sensownością ubezpieczenia od niezdolności do pracy, zwłaszcza w związku z naszym domem. Jako główny żywiciel rodziny chciałbym być w miarę dobrze zabezpieczony. Ubezpieczenia od niezdolności do pracy są jednak również bardzo drogie, dlatego zastanawiamy się, czy równie drogie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków nie wystarczą do tego celu. Co mówią specjaliści na tym forum?

Dzięki za informacje, Ronnie

Re: Czy posiadacze ubezpieczenia od wypadków nie potrzebują już ubezpieczenia od niezdolności do pracy?

Napisany przez soundjunk
Cześć Ronnie,

Jaki jest Twój plan w przypadku wystąpienia niezdolności do pracy, jeśli nie jest ona spowodowana prywatnym wypadkiem?
To, że składka jest droższa, powinno faktycznie pokazywać, że to ryzyko z punktu widzenia ubezpieczyciela występuje częściej. Istnieje wiele chorób, które występują często niezależnie od branży, w której pracujesz.

Najlepszym przykładem jest choroba nowotworowa - w mojej rodzinie spowodowała niezdolność do pracy u 2 osób. Jedna miała szczęście urodzić się w 1960 roku, a druga niestety nie, dzięki czemu również świadczenia państwowe są ograniczone.

Uważam, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest coraz ważniejsze niż ubezpieczenie od wypadków. Gdyby sytuacja była odwrotna (czyli istniejące ubezpieczenie od niezdolności do pracy i zastanawianie się nad zawarciem ubezpieczenia od wypadków), mogłyby powstać interesujące dyskusje, ale ryzyko niezdolności do pracy zawsze bym ubezpieczał.

Co z tego, że masz najlepsze zabezpieczenie emerytalne (w Twoim przypadku własny Dom), jeśli kiedyś przed przejściem na emeryturę nie będziesz w stanie wiązać końca z końcem?

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Naseweis
Cześć Ronnie,

Czy mógłbyś podać mi swój wiek oraz zawód,
to mogę dostarczyć Ci odpowiednich informacji.

Bo jak na razie, nie mogę powiedzieć, czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest wystarczające, możliwe, czy sensowne.

Pozdrowienia!

N.

Napisany przez sabine75
Zawód nie może być poważnym kryterium sensowności niezdolności do pracy!! Wiek i zawód, to nie na serio, żeby chcieć wydać choćby tylko półseriozny osąd!! Czyżby jednak
Spontanicznie przychodzi mi na myśl także dość istotny stan zdrowia, dostępny co miesiąc budżet, czy cokolwiek innego...

Napisany przez Naseweis
Cześć Sabine, Wydaje się więc, że można rozpoznać, czy ubezpieczenie rentowe zabezpiecza wystarczająco bez podawania zawodu. Hm.... w takim razie musisz mieć zdolności jasnowidza. Warto zastanowić się tutaj nad urzędnikami (niezdolność do służby) lub także nad zawodami takimi jak kierowca wyścigowy Formuły 1. Nie znam ubezpieczyciela, który oferuje ubezpieczenie rentowe na ten cel. Istnieje jednak inna możliwość zabezpieczenia. Pozdrowienia N.

Napisany przez sabine75
Chętnie odbiorę piłkę. Kto uważa, że podanie zawodu i wieku wystarczy do fachowej, poprawnej i wiarygodnej oceny, ten posiada nie tylko zdolności jasnowidzenia, ale mam nadzieję, że również - w interesie klienta - rozsądną znajomość na temat ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Albo pracuje wyłącznie. Wtedy z gronem doradców nie ma wiele wspólnego. A oczywiście, kierowca Formuły 1 na pewno zwróci się do tego znakomitego forum finansowego, aby zapytać ekspertów o radę. A co do urzędników, nie ma sensu tu o nich mówić, bo urzędnik to nie jest zawód, a wiek nie ma z nimi zupełnie nic wspólnego. A jednak to były twoje dwie kryteria. I to zdecydowanie nie wystarcza do dokonania oceny. Przyznaj to. Ta ocena nie mieści się w granicach rozsądku i mogłaby pochodzić nawet od głowy", która najlepsze ubezpieczenie zdrowotne na świecie za 59€ ma w bagażu. Z pewnością nie chcesz zostać zrównany z nimi. Zatem zadawaj bardziej precyzyjne pytania.

Napisany przez Naseweis

Oto piłka, którą chętnie odbijam. Kto uważa, że informacje o zawodzie i wieku wystarczą do fachowej i rzetelnej oceny, ten posiada nie tylko zdolności jasnowidzenia, ale mam nadzieję, że ma również rozsądne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w interesie klienta. .

Cześć Sabine,

rzut piłką jest tutaj w forum miłym odstępstwem.

Niezupełnie prawda. Jednak na podstawie wieku i zawodu można raczej ocenić, na jakie informacje należy zwracać uwagę.

A może pracuje w wyłączności. wtedy z poradą i tak nie jest za dużo.

Czy miała Pani takie złe doświadczenia?
Cóż, przy tak wielu amatorach w tej branży - nic dziwnego.
Jednak trzeba także oddzielić ziarno od plew wśród pośredników ubezpieczeniowych.

I oczywiście, kierowca wyścigowy Formuły 1 z pewnością zjawi się na światowej sławy forum finansowym, aby zasięgnąć rady u zebranych tu ekspertów.

Ojej... Nie dostrzegła Pani, że było to tylko przykładowe zajęcie.
Ale mogę wymienić jeszcze więcej takich zawodów:
np. aktorka filmów dla dorosłych; dziewczyna do towarzystwa; nurek głębinowy; itd. itd.

A o urzędnikach nie muszę tutaj myśleć, ponieważ być urzędnikiem to nie zawód i na pewno nie ma związku z wiekiem. To były jednak Pani kryteria.

zgodnie z Pani spostrzeżeniem - urzędnik to nie zawód - jednak istnieje wiele tytułów zawodowych, takich jak nauczyciel, technik telekomunikacyjny, prawnik,
ekonomista administracji publicznej, itp., którzy mogą być urzędnikami.

I to w żadnym wypadku nie wystarczy do oceny. Przyznajmy to sobie. Ta ocena przekracza granice i mogłaby pochodzić nawet od strukiego, który ma w bagażu najlepsze prywatne ubezpieczenie zdrowotne na świecie za 59€. I na pewno nie chciałaby Pani być zestawiana z nimi. Zadawaj więc bardziej precyzyjne pytania.

Teraz jednak muszę się naprawdę zdziwić!

Zakładam, że nie należy Pani do tych struków,
więc nie tylko powinna Pani krytykować,
ale również starać się pomóc pytającemu.

Na podstawie dotychczasowych wpisów można przypuszczać,
że posiada Pani odpowiednią wiedzę fachową.

Pozdrowienia N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata