Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Proszę o radę! Wymiana dolarów na złoto!

Napisany przez Mephisto
Cześć ludzie,

jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie.

Posiadam kwotę w wysokości kilku tysięcy dolarów i chciałbym ją zamienić na złoto ze względu na silną deprecjację wartości.

Chciałbym się dowiedzieć: Czy to ma sens? Jeśli tak, gdzie mogę to wymienić?

Jak już wspomniałem, kompletnie się na tym nie znam.

Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
nikt nie może solidnie prognozować, czy wymiana będzie opłacalna.
Istnieją różne opinie i argumenty w tej sprawie. Dotyczy to wszystkich opinii we wszystkich kierunkach.

Temat staje się skomplikowany, ponieważ zawsze masz dwie komponenty:
1. Cenę złota (ustalaną na światowym rynku w dolarach amerykańskich).
2. Kurs wymiany między euro a USD.

Ogólnie rzecz biorąc, radzę inwestować tylko niewielką część całkowitej kwoty inwestycyjnej w pojedynczą klasę aktywów.
Jeśli ta wysoka pięciocyfrowa kwota stanowi kilka procent twojego majątku, to złoto jest opcją (jedną z wielu).
Jeśli jest to duża część twojego majątku, to nie ma znaczenia, jak obecnie jest zainwestowana. W takim przypadku potrzebna jest rozsądna, szeroko zróżnicowana struktura, dopasowana do twojego poziomu ryzyka.
Konieczna jest również strategia radzenia sobie z ryzykiem!

Wszelkie inne działania prawdopodobnie doprowadzą do katastrofy...

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez desertstrike
Złoto z pewnością stanowi dobry sposób na zachowanie i zwiększanie wartości w długim okresie. Należy jednak być tego świadomym przed podjęciem ryzyka.

Napisany przez Heiko85

Złoto z pewnością stanowi dobrą możliwość zachowania wartości i zwiększenia jej w długim okresie. Jednak przed podjęciem ryzyka należy być tego świadomym.

Ale czy można wiele złego zrobić inwestując w złoto? Osobiście inwestuję w złoto i srebro ...

Napisany przez Lumo

Cytat: desertstrike
Złoto zdecydowanie stanowi dobrą możliwość zachowania wartości i potencjalnego wzrostu na dłuższą metę. Warto jednak być tego świadomym przed podjęciem ryzyka.

Ale czy można dużo zepsuć inwestując w złoto? Ja osobiście inwestuję w złoto i srebro...

Złoto i inne metale szlachetne są mocno poszukiwane w czasach kryzysu. Wtedy cena złota gwałtownie rośnie (lub papierowe pieniądze tracą zaufanie i wartość).
Jednak nikt nie wie, jak będzie rozwijała się cena złota w najbliższych latach. Jak już wspomniał Europaule, istnieją różne opinie. Jeśli Europa się nie podniesie, a problemy gospodarki światowej się pogłębią, to cena złota (prawdopodobnie) będzie dalej rosła.
Jeśli kryzys strefy euro się zakończy (czyli powrót zaufania, ponieważ wszyscy myślą, że parasol ratunkowy jest wystarczająco duży i gospodarka światowa zaczyna się ożywiać), to cena złota (prawdopodobnie) spadnie.

Dla mnie największą wadą inwestycji w złoto jest brak wypłat. Zysk można osiągnąć tylko przez zmianę kursową, która może być korzystna lub niekorzystna. Nie otrzymuje się odsetek, czynszów ani dywidend. Dopiero przy sprzedaży można zyskać. W innych formach inwestycji można co roku (lub częściej) otrzymać już pewną kwotę zwrotu.

W złocie (szczególnie przy jego znacznym wzroście cen w ostatnich latach) zawsze zalecałbym inwestować tylko małą część swojego majątku. Mały zasób na wypadek (nagłej) katastrofy ekonomicznej. Wtedy najlepiej inwestować w fizyczne złoto, a nie w ETF-y czy fundusze. Jednak to również (moja) opinia.

Dla tych, którzy chcą spekulować, mogą śmiało inwestować w złoto. Pozostałym, którzy chcą inwestować długoterminowo, zalecam inwestowanie tylko niewielkiej części swojego majątku w metale szlachetne. Nigdy nie stawiać wszystkiego na jedną kartę. Może to się udać, ale niekoniecznie...

Napisany przez Ralfes
Ja, miałem podobne doświadczenia, zwłaszcza kiedy półtora roku temu cena złota była tak wysoka, sprzedałem moje stare kruszce i nie zrobiłem z tego zbyt dużego zysku w porównaniu do ceny zakupu. Ja na twoim miejscu również rozdzieliłbym inwestycję na różne poziomy.

Napisany przez Rav3n
Jak już zostało wspomniane, rozproszenie ryzyka jest tutaj najbardziej sensowne. W ten sposób popełnisz mniej błędów niż wtedy, gdy postawisz wszystko na jedną kartę (złoto). Nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak będzie rozwijała się cena złota.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata