Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy należy mieć rachunek bieżący i kredyt w różnych bankach?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ właśnie zajmuję się porządkowaniem swoich finansów na nowy rok, chcę również rozejrzeć się za nowymi bankami, które mogą zaoferować mi lepsze warunki.
Ponadto chciałbym przenieść mój stary kredyt, który stał się zbyt drogi w moim obecnym banku.
Początkowo uważałem, że korzystniej jest wszystko mieć w jednym banku, ale znajomy doradził mi, że lepiej jest prowadzić osobne konta osobiste i kredytowe w różnych bankach.
Jeśli coś pójdzie nie tak z kontem osobistym, kredyt może zostać wypowiedziany, i na odwrót - również nie będzie to korzystne.
Czy to naprawdę jest prawda, czy raczej można uzyskać korzystne warunki, trzymając obie rzeczy w tym samym banku?

Pozdrowienia, Bennet

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

na konto osobiste to inny produkt niż kredyt... oznacza to, że jeśli coś pójdzie nie tak z kontem osobistym, ale kredyt zawsze był / będzie spłacany terminowo, nie ma podstaw do wypowiedzenia kredytu. Ogólnie jednak zalecałbym również korzystanie z różnych banków... nie mogę podać konkretnego powodu, ale to po prostu takie uczucie. Może jedynie zdarzyć się, że debet lub limit na karcie kredytowej będą niższe z powodu kredytu, jeśli wszystko jest w tym samym banku.

I nie, kredyt nie stanie się tańszy tylko dlatego, że masz już konto w danym banku, chyba że jesteś zaprzyjaźniony z doradcą, ale to inna sprawa. Produkty należy rozpatrywać oddzielnie, a każdy otrzymuje takie same warunki (w zależności od zdolności kredytowej / dochodu).

Czasami są oczywiście oferty dla klientów stałych, ale myślę, że oferty dla nowych klientów z reguły będą szeroko reklamowane.

Napisany przez erno

Ponieważ właśnie w nowym roku mam zamiar poukładać trochę moje finanse, chciałbym również zerknąć na nowe banki, które mogą zaoferować mi lepsze warunki.

Chciałbym także przenieść mój stary kredyt, który w moim obecnym banku stał się zbyt drogi.

Początkowo wydawało mi się korzystne mieć wszystko w jednym banku, ale znajomy doradził mi, aby prowadzić rachunek bieżący i kredyt w różnych bankach.

Jeśli coś pójdzie nie tak z rachunkiem bieżącym, kredyt może zostać umorzony, i odwrotnie, to też nie byłoby korzystne.

Czy to naprawdę ma sens, czy jednak otrzymuje się korzystne warunki dla obu usług, jeśli są prowadzone w tym samym banku?

Pozdrowienia, Bennet

U mnie sytuacja jest podobna!!!

Postanowiłem jednakże mieć oba konta w tym samym banku!!

Napisany przez delgado
Moje uczucie (nie jestem też ekspertem finansowym ;-)) mówi mi: jeśli już masz konto w banku, warunki kredytu będą lepsze. Ciekawe, co powiedziałby na ten temat specjalista.

Napisany przez 2Bolitho

Moje uczucie (Nie jestem też ekspertem finansowym ;-)) mówi mi: jeśli masz już konto w banku, warunki kredytu będą lepsze. Ciekaw jestem, co powiedziałby fachowiec na ten temat.

W swoim życiu nie miałem zbyt wielu kredytów. Ale kiedy finansowałem inwestycje, warunki oferowane przez inne banki zawsze były lepsze. Nawet po zaprezentowaniu ofert konkurentów, bank spółdzielczy nie chciał zgodzić się na negocjacje. Nie spodziewałem się tych samych warunków, ale różnice były już znaczne.

Napisany przez hups31
Dotychczas uważałem również, że domowy bank, w którym mam również swoje konto osobiste, będzie bardziej przychylny jeśli chodzi o warunki kredytu. Niestety, musiałem się tutaj przekonać, że jest inaczej. Kilka razy miałem debet na koncie, nie mogłem go spłacić na czas. Mój doradca finansowy zalecił mi szybko się tym zająć, w przeciwnym wypadku musieliby wypowiedzieć mi kredyt. Udało mi się wszystko naprawić. Zamknąłem konto i otworzyłem nowe konto osobiste w innym banku. Na szczęście wszystko się udało. Nowe konto ma znacznie lepsze warunki, mimo że jestem zupełnie nowym klientem, a w moim domowym banku byłem od młodości bez żadnych negatywnych zdarzeń. kredyt nadal funkcjonuje normalnie i w zasadzie zostanie spłacony za rok.

Napisany przez Maxi Underdog
U nas sytuacja jest taka, że jeśli więź między klientem a doradcą jest bardzo silna, to doradca zazwyczaj bardziej ustępuje warunki. Wszystko zależy także od prowadzenia konta (egzekucje, przekroczenie limitu itp.). Zazwyczaj nie jest zwykłe, żeby konto zostało zlikwidowane, jeśli związane jest z nim kredyt, i vice versa. Mimo to osobiście rozważyłbym wzięcie kredytu nawet w banku internetowym, ponieważ warunki tam są zazwyczaj nie do pobicia.

Napisany przez 2Escorpio
Dlaczego miałoby się zamykać konto osobiste, jeśli można zrównoważyć debet za pomocą kredytu? Nigdy nie słyszałem o czymś takim

Napisany przez Doso
Oczywiście, doradca może jeszcze nieco pokombinować z warunkami dla znanych klientów. Ale jeśli gdzie indziej jako nowy klient otrzymasz lepsze warunki, to nie ma to znaczenia.

Napisany przez fritzblitz
Osobiście nie potrzebuję związku z doradcą klienta..

Teraz znów nasz bank oszczędnościowy podnosi opłatę podstawową (nie wiem, czy jest to tylko regionalne czy też ogólnokrajowe..?!)

Uważam, że to skandal, że muszę za to płacić, żeby oni dostawali moje pieniądze. Naprawdę zastanawiam się teraz nad zmianą banku..

W niektórych bankach istnieje konto osobiste za darmo - dlaczego muszę płacić za swoje w banku oszczędnościowym? Tylko po to, aby ci dziwni ludki dzwonili do mnie 5 razy w roku i starali się wcisnąć mi ubezpieczenie??

Oczywiście, w innych bankach również płaci się za konta firmowe, ale tam też już ponownie podniesiono składki!
Przepraszam, jeśli zeszłam z tematu i osobiście się odezwałam do kogoś, ale ta frustracja musiała wyjść..

Uważam, że zawsze powinno się iść tam, gdzie warunki są najlepsze..
Dla konsumenta konkurencja zawsze jest najlepsza.. Wyszukaj w Google konto osobiste lub lokata - Banki wydają tam wydają miliardy euro miesięcznie na AdWords, aby sprzedać konto osobiste lub lokatę terminową/firmową..

Napisany przez jule07
Cześć, prawdopodobnie przeniosę się do banku, w którym jest to bezpłatne. Byłoby świetnie, gdybym dostał obie rzeczy (bezpłatne konto i opiekę personalną).

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=jule07">
Cześć, przesiądę się chyba do banku, gdzie jest darmowe konto. Byłoby super, gdybym miała obie rzeczy (darmowe konto i opiekę osobistą).
[/cytat]
W takim razie przychodzi mi do głowy tylko Sparkasse. W pozostałych bankach darmowe konta zazwyczaj są bez oddziałów.

Czasem jednak sparkassen i volksbanki (zależnie od regionu) oferują darmowe konta klienckie, jeśli np. wszystko odbywa się za pośrednictwem bankowości internetowej (czyli bez dokumentów papierowych).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata