Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Johnson & Johnson WHEN JNJ)

Napisany przez ManfredBali
Wiarygodny tytuł w moim PF. Wartość, długoterminowo. Moje odejście od firmy GE w celu zaparkowania. Rosną powoli, ale systematycznie. Jako równowaga dla tytułów, które wymagają ścisłego monitorowania. Krótki fragment z wczoraj: Johnson & Johnson (JNJ) 64.93: W kwietniu argumentowaliśmy na korzyść Johnson & Johnson, uważając, że spadek ceny wynikający z wojny licytacyjnej z Boston Scientific (BSX) przyćmił tę wszechstronną firmę produkującą artykuły do zdrowia. Siedem miesięcy później jesteśmy o 13% bogatsi, podczas gdy BSX spadło prawie o 30%. Wiedza o tym, kiedy odejść od umowy z Guidant, była najlepszą decyzją, jaką JNJ mogło podjąć dla firmy. Jej dywersyfikacja w zakresie leków na receptę, urządzeń i diagnostyki oraz wiodących na rynku produktów do pielęgnacji zdrowia pozostają jej znakiem rozpoznawczym. Nasz pozytywny argument dotyczący stosunku ryzyka do zysku dla JNJ nadal się sprawdza. W trzecim kwartale zyski wzrosły o 8,7% dzięki szeroko zakrojonym wzrostom sprzedaży i zysków. Zysk netto wzrósł do 2,76 mld USD, czyli 94 centy na akcję, korzystając m.in. z niższego podatku i liczby akcji. Wyłączając po opodatkowaniu koszty nabycia badań i rozwoju wynoszące 115 mln USD, zysk na akcję wyniósł 0,98 USD, co było o pięć centów powyżej konsensusu. Kolejnym pozytywnym punktem było poszerzenie marży operacyjnej o 90 punktów bazowych w porównaniu z poprzednim rokiem do 27,3%, ponieważ zarządzanie kosztami było skuteczne. Dochody wzrosły o 8% do 13,29 mld USD, odzwierciedlając wyższą sprzedaż topowych leków na schizofrenię Risperdal, nowej wersji środka przeciwbólowego Tylenol oraz jednorazowych soczewek kontaktowych Vistakon. Było to pierwszy raz od drugiego kwartału 2005 roku, kiedy JNJ osiągnął wzrost dochodów z tytułu sprzedaży przekraczający 7%. Światowe działy urządzeń medycznych i diagnostycznych wzrosły o 7,1% do 5,0 mld USD, sprzedaż farmaceutyczna wzrosła o 7,8% do 5,9 mld USD, a sprzedaż segmentu konsumenckiego wzrosła o 10,1% do 2,5 mld USD. Sprzedaż stentów Cypher spadła o 6% w USA i o 3% w Europie do 627 mln USD na całym świecie, co stanowi 49% udziału w rynku światowym. Ogólnie był to solidny wynik ze strony JNJ. Nadal podoba nam się historia tej firmy ze względu na jej stabilny wzrost zysków i potencjalne korzyści wynikające z 10 nowych leków znajdujących się w późnej fazie rozwoju, w połączeniu z potężnym biznesem zdrowia i urody bez recepty. Akcje notowane są po multipleksie w przód 17,6 razy - czyli z 24% rabat w stosunku do pięcioletniej średniej.

Napisany przez richard100
Odnaleziony kolejny post od JNJ dzięki Manfredowi ? Cena dzisiaj spadła poniżej 60$. Cena zakupu? Jak mówi przysłowie: kupować, gdy wszyscy sprzedają, sprzedawać, gdy wszyscy kupują. Ale właśnie teraz trzeba przełamać się i zrobić zakupy w tych czasach. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez 2cybercrash
Też miałem tego dinozaura podczas recesji, trzymał się stabilnie w stratach książkowych, potem po wielu latach z wysiłkiem dostał się do strefy zysku, gdzie wreszcie się go pozbyłem, a następnie z ulgą jeszcze trochę podniósł dolary. Zdecydowałem się ostatecznie unikać tej wartości tak samo jak Pfizera. Jest prawie tak źle jak w przypadku Novartis. Wolę Roche, Alcon, Amgen blisko 54$ lub coś w tym stylu.

Napisany przez ManfredBali
Cześć Rich, od momentu mojego zakupu tytuł spadł o -7% w PF. Obecnie znajduje się na najniższym poziomie od 52 tygodni. Jest tani, ale niekoniecznie opłacalny. To kolejny tytuł, który kiedyś był świetny. W przyszłości będę bardzo ostrożny w stosunku do (dawnych) IKON. Podobnie jak AMGN, który obecnie ciągle jest pod presją: Ostatnie 5 dni: Ostatnie 6 miesięcy: Ostatnie 12 miesięcy: Widzisz: martwe kapitały. Starsze doniesienie (z 19.07.): FDA będzie prowadzić konsultacje dotyczące bezpieczeństwa AMGN i JNJ 11 września. https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/johnson-johnson.asp Poczekam na to i zastanowię się nad dodatkowym zakupem. Ale tylko po to, żeby wyjść z pozycji.

Napisany przez richard100
Dziękuję za informacje. Chyba lepiej trzymać się z daleka. Nawet dywidendy nie są zbyt porywające. :cry: Już mam dość PFE. Udało mi się pozbyć GE tylko z trudnością. Możliwe, że kurs NOVN jest podtrzymywany przez program skupu akcji. Kiedy rynek rośnie, ich wartość stoi w miejscu, ale gdy spada, przynajmniej nie tracą zbyt wiele. Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata