Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy osoby wynagradzane na zasadzie umowy zlecenia mogą być członkami publicznego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, od kilku tygodni pracuję jako nauczyciel na zasadach honorariatu.
Ponieważ prowadzę zajęcia w ośrodku edukacji rodzinnej, nigdy dokładnie nie wiem, jak będzie wyglądało moje wynagrodzenie pod koniec miesiąca.
Do niedawna byłam ubezpieczona przez męża, ponieważ przebywałam na urlopie rodzicielskim.
Teraz dowiedziałam się, że jako osoba pracująca na zasadach honorariatu muszę ponownie być ubezpieczona samodzielnie.
Czy wystarczy, jeśli wrócę do mojego dawnego ubezpieczenia w publicznym systemie zdrowia, czy muszę koniecznie jako samodzielny pracownik na zasadach honorariatu przejść na prywatne ubezpieczenie zdrowotne?

Pozdrowienia, Lioba

Re: Czy osoby wynagradzane na zasadzie umowy zlecenia mogą być członkami publicznego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Naseweis
Cześć Liobo,

Możesz również pozostać dobrowolnym członkiem GKV jako osoba samozatrudniona.

Pozdrowienia N.

Napisany przez 2Bolitho
To brzmi jak praca dodatkowa. Warto to sprawdzić, ponieważ jeśli tak jest, ubezpieczenie rodzinne może pozostać w mocy na męża. Wystarczy porozmawiać z ubezpieczycielem. (i negocjować. Mają pewien zakres swobody decyzyjnej, moim doświadczeniem.)

Napisany przez Reibold
Cześć Lioba! Prawo do ubezpieczenia rodzin­nego kończy się, gdy zauważysz, że twój średni zysk miesięczny wynosi powyżej 375 €. Możesz pozostać dobrowolnie w kasie ubezpieczeń społecznych. Tam twoje dochody z pracy będą brane pod uwagę przy obliczaniu składki, a także wszystkie inne dochody, np. z odsetek czy z wynajmu. Minimalna składka dla osób wykonujących działalność gospodarczą dorywczą (praca do 17 godzin tygodniowo) wynosi obecnie 147,44 € miesięcznie. Jeśli jesteś osobą wykonującą działalność gospodarczą zawodowo, płacisz co najmniej 343,55 € miesięcznie. Granica górna wynosi 667,47 €. (Składki, wliczając ubezpieczenie pielęgnacyjne w 2012 roku oraz zasiłek chorobowy) Możesz także przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli np. nie jesteś zadowolona z usług oferowanych przez ubezpieczenie publiczne. Wówczas mógłbyś wybrać swoje usługi ubezpieczeniowe w PKV. Przy niskich dochodach składka w PKV zwykle jest wyższa niż w ubezpieczeniu publicznym. Jeśli jesteś zainteresowany zmianą, powinieneś skorzystać z kompleksowego doradztwa. Istnieje bardzo wiele różnych dostawców i ofert! Pozdrowienia Alexander Reibold doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata