Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Hiperinflacja - Jakie krótkoterminowe inwestycje pieniężne są bezpieczne?

Napisany przez Quetzalcoatl
Mam następujący problem:
Planuję zakup działki.

Moim problemem jest obawa, że pieniądze mogą stopić się przez osłabienie euro do tego momentu.

Czy ktoś mógłby mi doradzić, gdzie krótkoterminowo mogę ulokować pieniądze? (metale szlachetne, fonty, akcje?)

A może ktoś wie, jaki jest maksymalny możliwy poziom inflacji euro?

(Muszę być w stanie wymienić je na gotówkę w dowolnym momencie, aby zakupić działkę.)

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Napisany przez 2Bolitho
Stopa inflacji może wynosić 3%, ale w gazecie czytam obecnie raczej 2%. Jednak nie wyraża to, co oznacza to osobiście, czyli z jakim wzrostem cen mamy do czynienia. Myślę, że wartość ta jest znacznie wyższa. Jeśli można byłoby to przewidzieć, byłoby się bogatym. Niestety przyszłość jest niepewna. Wszystko jest spekulacją. Ale oczywiście możliwa jest także hiperinflacja. Mogą wystąpić stawki wzrostu cen rzędu 1000%. Nie w skali rocznej, ale dziennie. Nie mogę powiedzieć, jakie jest to prawdopodobieństwo.

I dopiero po fakcie wiedzielibyśmy, które inwestycje są bezpieczne. Wiele osób przysięga na złoto i inne metale szlachetne. Inni na udziały w firmach lub nieruchomości.

I jakie inwestycje są bezpieczne, tego można było dowiedzieć się dopiero potem. Wiele osób przysięga na złoto i inne metale szlachetne. Inni na udziały w firmach lub nieruchomościach.

Dziękuję.

Cena złota jest obecnie dość wysoka. Czytałem, że Chiny nabyły w ostatnim czasie ogromne ilości złota.

Moim obawą jest to, że jeśli teraz zainwestuję swoje pieniądze w złoto, może się zdarzyć, że pęknięcie bańki nieruchomościowej w Chinach stanie się problemem.

Gdyby Chiny musiały sprzedać swoje zapasy złota, aby ponownie być w stanie zapłacić swoje zobowiązania, cena złota mogłaby gwałtownie spaść.

Jakie inne metale szlachetne byłyby godne polecenia? (i dostępne w wystarczających ilościach?)

Napisany przez 2Bolitho
Spójrz, masz już pewien model. To już coś. Oczywiście, możesz wydrukować wykres cen złota do 2005 roku i ocenić cenę w 2005 roku. Wiele osób już wtedy mówiło o wysokiej cenie złota. Nasze oceny czasami opierają się na przeszłości. Nie jest to jednak miara oceny. Ceny i wartości kształtują się na podstawie podaży i popytu. O to chcesz przecież celować w swoim poście, ale eksperyment jest bardzo pouczający. W przeciwnym razie jest jeszcze srebro, platyna i wszystko inne, co jest dostępne wszędzie. Po prostu zajrzyj do ProAurum.

Dziękuję.Przeczytałem, że srebro jest obecnie również znacznie przecenione.Opcją, na którą dzisiaj zwróciłem uwagę, jest po prostu zmiana waluty.Ponieważ potrzebuję pieniędzy na zakup ziemi, ważne jest dla mnie, aby inwestycja umożliwiła mi bezproblemowy zakup działki.Dlatego sądzę, że szwajcarski frank byłby dla mnie dość dobrym wyborem.Jeśli euro zostanie znacząco osłabione, franki szwajcarskie pozostaną stabilne. (tak przynajmniej mam nadzieję)Czy taki rodzaj inwestycji jest bezpieczny, czy istnieją lepsze opcje?

Napisany przez 2Bolitho
[cytat=Quetzalcoatl">
Przeczytałem, że srebro jest również obecnie mocno przewartościowane.
[/cytat]
a co ty na to? ;-)

Czy ten sposób inwestowania jest bezpieczny, czy może są lepsze opcje?

Pewne jest, że frank szwajcarski pozostanie frankiem szwajcarskim. Chyba że dojdzie do reformy walutowej w Szwajcarii. I być może otrzymasz odsetki od CHF. Wszystko inne jest niepewne. Oczywiście wcześniej trzeba ustalić, co dokładnie rozumiesz przez bezpieczne...

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
generalnie martwisz się zbyt bardzo o rzeczy, których ze względu na swoją złożoność nie da się przewidzieć.
Są ludzie, którzy udają, że potrafią to zrobić, ale w istocie żyją tylko z tego, że sprzedają swoje zdanie.
Więc nie daj się zwariować przez rzekome bańki, przewartościowania i tak dalej. To wszystko są tylko opinie. Nikt naprawdę nic nie wie.

Jeśli spojrzymy na przeszłe hiperinflacje, warunki wyjściowe były zupełnie inne. Zawsze spirala wzrostu płac i cen była jednym z ważnych czynników inicjujących. Jednak obecnie wydaje się, że jesteśmy od tego dość daleko.

W Twojej sytuacji poleciłbym aktualnie poszukiwać dobrych ofert lokat terminowych i zwrócić uwagę, czy Twoje inwestycje podlegają ochronie depozytowej według niemieckiego prawa.
Jeśli inflacja rośnie, rośnie poziom procentowy, a tym samym zyski z ofert lokat terminowych.

Pozdrowienia, Paule

Patrząc na przeszłe hiperinflacje, warunki wyjściowe były zupełnie inne. Zawsze spirala wzrostu wynagrodzeń i cen była jednym z ważnych wyzwalaczy. Jednakże obecnie wydaje się, że jesteśmy od tego dość daleko.

Brzmi przekonująco. Według tego hiperinflacja jest raczej mało prawdopodobna, a jedynie umiarkowane zwiększenie inflacji jest możliwe.

Cytat od EuroPaule

W tej chwili, na twoim miejscu, zacząłbym szukać dobrych ofert lokat terminowych i zwróciłbym uwagę, czy twoja lokata podlega systemowi ochrony depozytów na mocy niemieckiego prawa.
Gdy inflacja rośnie, rośnie poziom odsetek i w konsekwencji oprocentowanie lokat terminowych.

Dziękuję. Brzmi bardzo interesująco. Według tego straty związane z inflacją zostałyby zrekompensowane przez odsetki.

Postaram się jak najszybciej poczytać więcej na ten temat.
lokaty terminowe - pokonaj inflację 15.05.2011 | Wiadomość | finanzen.net

Być może byłoby to nawet bezpieczniejsze i łatwiejsze niż lokowanie pieniędzy w frankach szwajcarskich.

Napisany przez Lumo
Kwoty, które będą potrzebne w krótkim lub średnim okresie (w Twoim przypadku na zakup nieruchomości), nigdy nie powinny być lokowane w kruszce ani obcej walucie (lub innych rzeczach, których cena ustalana jest na rynku).

Kilka dni temu cena złota nagle spadła o 100 USD. W krótkim okresie na rynek zostało wyrzucone masowo złoto, więc jeśli w dniu takim lub kilka dni później będziesz potrzebować swoich pieniędzy na zakup nieruchomości, to będziesz miał pecha. To są po prostu spekulacyjne transakcje, bardzo interesujące, ale tylko z pieniędzmi, które można przedłużać przez długi czas lub które naprawdę nie są potrzebne...
Problem polega na tym, że zawsze istnieją dwie strony medalu.

W przypadku lokaty terminowej lub rachunku oszczędnościowego przynajmniej wiesz na pewno, ile będziesz mieć na koncie po x miesiącach. Jeśli inflacja rzeczywiście wymknie się spod kontroli, z pieniędzmi z rachunku oszczędnościowego zawsze możesz szybko zareagować.

Dziękuję

Wreszcie pozbyłem się zmartwień.

Nadal będę czytać forum dalej. (Mam jeszcze kilka luk w wiedzy do uzupełnienia.)

Napisany przez EuroPaule

Dziękuję. Brzmi bardzo interesująco. W rezultacie straty z inflacji zostałyby zrównoważone przez odsetki.

Cześć,

Można to mniej więcej tak interpretować. W zasadzie dziennych obligacji rządowych lub funduszy rynku pieniężnego byłoby dobrym narzędziem w tym celu. Ale obecnie oprocentowanie niemieckich obligacji państwowych jest znacznie poniżej wskaźnika inflacji. Świat odsetek obecnie po prostu szaleje.
Dlatego w obecnym czasie najlepiej zrównoważyć inflację poprzez wybór interesujących ofert terminowych lokat bankowych o krótkim okresie, unikając nieobliczalnych ryzyk.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez Geldbaum
Cześć Quetzalcoatl!

Jeśli nadejdzie hiperinflacja, nie będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby móc zareagować na czas. Informacje takie nie są wcześniej ogłaszane, aby każdy mógł ratować swój kapitał, na przykład przechodząc do potencjalnie bardziej stabilnej waluty.

Udaj się do sądu rejonowego w pobliżu, zapytaj o nieruchomości przeznaczone do przymusowej licytacji i kup jedną!
W ten sposób przynajmniej ulokujesz pieniądze w dobry majątek rzeczowy, co również planujesz.
Niemniej jednak nie ochroni cię to przed nałożeniem przymusowej hipoteki w przypadku bankructwa państwa!

Widzisz, można ciągle rozmyślać i martwić się o obawy i niepewności... :-)

Napisany przez Theo-Retisch
Niemiecki Bundesbank zakłada, że inflacja w tym roku spadnie do 1,8%. Jednak patrząc na rozwój z ostatnich lat, uważam, że jest to bardzo optymistyczne.

Krótkoterminowo poleciłbym ulokować pieniądze na rachunku oszczędnościowym. Dzięki temu jesteś zawsze elastyczny, a większość banków oferuje oprocentowanie wyższe od inflacji - więc jesteś względnie niezależny od rynku. Banki niechętniej pożyczają sobie pieniądze, dlatego klienci indywidualni są dobrym źródłem - uważam, że to może podnosić oprocentowanie dla inwestora.

Napisany przez EuroPaule

Banki coraz mniej chętnie pożyczają sobie wzajemnie pieniądze, dlatego prywatni klienci są dobrymi źródłami - wydaje mi się, że to podnosi oprocentowanie dla inwestora.

Cześć,

dopóki EBC rozdaje pieniądze, ten związek pomiędzy podażą a popytem powinien pozostać w tle.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez roland
Ponieważ można polegać tylko na wartościach oczekiwanych i tendencjach, ta branża pozostaje i pozostanie niepewna. Moim zdaniem krótkoterminowość w obecnym momencie generalnie nie jest dobrym rozwiązaniem.
Zobaczmy, jak wszystko się potoczy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata