Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Spam na forum?

Napisany przez petethefarmer
Czy to tylko moje wrażenie, czy to forum jest dość mocno nadużywane do spamowania? Pojawiają się bezsensowne posty, w których celowo umieszcza się linki do słowa wkłady do drukarki, a inne linkują pojedyncze litery do podejrzanych stron. Budowanie linków jest ok, ale wtedy proszę stworzyć wartość dodaną i publikować treści związane z tematem. Osobiście nie mam nic przeciwko stroną niszowym/afiliacyjnym, ale gdzieś powinna być przekazywana pewna wartość dodana, prawda?

Czy ma to sens, aby zgłaszać posty tutaj, gdzie cała sprawa jest naprawdę zbyt oczywista? Uważam, że to forum jest naprawdę interesujące, ale pewien minimalny standard jakości i sensowności powinien być zachowany.

Napisany przez 2Bolitho
Zgłaszaj po prostu te wpisy, które budzą twoje podejrzenia. Moderatorzy zazwyczaj reagują w odpowiedni sposób.

Napisany przez MDB-Support
Wspomniana problematyka zawsze pojawia się na forum, gdy posty nie są redakcyjnie sprawdzane. W jednym z naszych forów zatrudniliśmy wolontariuszy moderatorów i ogólnie sprawdza się to całkiem dobrze, ale czyste środowisko nie jest możliwe prawie w żadnym forum.

Zazwyczaj spam w NoFollow nie przynosi żadnego efektu w budowaniu linków?!

Zazwyczaj jednak są to tutaj linki dofollow, co z pewnością przyciąga odpowiednie osoby. Sam też nie mam nic przeciwko linkom dofollow i nagradzaniu dobrych wpisów nimi, ale jak już wspomniałem: bezwartościowe udostępnianie linków uważam za głupie! Tak! :-)

Napisany przez 2Escorpio

Z reguły są to linki dofollow, co z pewnością przyciąga odpowiednie osoby. Nie mam nic przeciwko linkom dofollow i nagradzaniu dobrych postów nimi, ale jak już powiedziałem: bezwartościowe wrzucanie linków mi się nie podoba! Tak więc! :-)

Hey,

jak już napisał Bolitho, proszę zgłaszać posty poprzez kliknięcie na znak ostrzegawczy pod postem.

Niestety nie jest możliwe dokładne kontrolowanie każdego posta, a zatwierdzanie postów po sprawdzeniu nie jest opcją dla zarejestrowanych użytkowników, ponieważ mogliby pisać tylko wtedy, gdy jest moderator. Ponadto prowadziłoby to do rozczłonkowania całego kontekstu lub powstawania podwójnych odpowiedzi.

Ponadto podejmujemy kroki przeciwko spamowi... wiele krajów jest zablokowanych, z których pochodzi tylko spam, posty od niezarejestrowanych użytkowników są zatwierdzane dopiero po sprawdzeniu, użytkownicy mogą tworzyć sygnaturę dopiero po opublikowaniu 20 postów itd. itd.

Nie jest możliwe sprawdzenie wszystkiego w 100%, dlatego istnieje przycisk Zgłoś pod każdym postem.

Pozdrawiam, escorpio

Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to zarzut przeciwko Wam, ale raczej obserwacja! 100% sprawdzenie nie byłoby dobre ;-) Dzięki & Pozdrowienia, pete

Napisany przez 2Escorpio
Problem polega na tym, że każda kolejna decyzja ogranicza użytkowników... można na przykład zablokować wszystkie linki, ale co w sytuacji, gdy chcemy podlinkować coś sensownego?

Błędne koło

Napisany przez Wilhelm
lub po prostu załóż wątek, gdzie ludzie mogą wrzucać swoje linki. Nikomu to naprawdę nie przeszkadza i nie trzeba sprzątać tak często, jak zwykle...czy coś mi umknęło?

Napisany przez 2Escorpio

albo po prostu zakłada wątek, gdzie ludzie mogą wrzucać swoje linki. Nikomu to naprawdę nie przeszkadza i nie trzeba tak często sprzątać, jak ma to zazwyczaj miejsce...czy coś przeoczyłem?

Sądzę, że ten post będzie mniej interesujący dla użytkowników, którzy piszą tutaj tylko dla reklamy

Napisany przez chicago
Problem polega na tym, że niektórzy spamowacze to po prostu boty, które przeszukują jedno forum za drugim, aby zamieszczać linki do stron niskiej jakości...

Napisany przez Naseweis
Jakie masz pomysły!Od teraz linki partnerskie są dozwolone wyłącznie w sygnaturze.Niemniej jednak użytkownicy muszą podać operatorowi forum pełny adres firmy oraz numer rejestracyjny IHK lub numer podatkowy.Pozdrowienia, N.

No cóż, czyste linki reklamowe zazwyczaj są dość łatwe do zidentyfikowania, więc można je również łatwo i szybko zgłosić. Procedura jest w porządku. Zwłaszcza, jak już wspomniałem: jeśli ktoś przynosi wartość dodaną dla pytającego lub ogólnie dla wątku, nie ma niczego złego. Staje się bezsensowne tylko wtedy, gdy ktoś zakłada wątek na temat inwestycji finansowych, a nagle pojawia się link do strony z pokera lub czegoś podobnego.

Napisany przez admin
Szanowni użytkownicy forum,Linki w forum mogą być używane wyłącznie związane tematycznie. Linki, które nie mają bezpośredniego związku z tematem lub które ostatecznie służą promocji innych stron internetowych, zostaną natychmiast usunięte bez komentarza. Odpowiedzi zawierające wiele linków będą traktowane jako spam i użytkownik zostanie natychmiast zbanowany z forum.Od teraz zamieszczanie linków będzie dozwolone tylko dla absolutnych stałych użytkowników, którzy napisali co najmniej 50 postów.Ostatnio zauważyliśmy, że niektórzy użytkownicy (najczęściej nowicjusze) piszą jednocześnie kilka postów na różne tematy. Następnie po kilku dniach edytują je lub zmieniają, zamieniając w celowo stworzony spam! Tacy spammerzy zostaną natychmiast zablokowani!Podanie adresu strony internetowej w profilu jest tolerowane dla stałych użytkowników, jednak bez gwarancji. Jeśli zauważymy, że wciąż pojawia się więcej sygnatur niż komentarzy związanych z tematem, będziemy musieli zlikwidować takie nadużycia.Proszę o zrozumienie. To forum jest miejscem do wymiany wiedzy specjalistycznej, a nie do promocji!!Każdy użytkownik jest odpowiedzialny za zgłaszanie nadużyć reklamowych na forum do mnie oraz moderatora.Pozdrawiam, Administrator

To ograniczenie do jednego linku na wpis wydaje mi się trochę zbędne, ale poza tym to dobry pomysł!

Napisany przez adalbert64
Oczywiście, spam jest irytujący, ale zakazywanie linków w ogóle, nawet jeśli są one komercyjne, jest dość drastyczne. Załóżmy, że zapytałbym tutaj, gdzie można znaleźć tanie samochody, to prawdopodobnie ktoś podałby link do autoscout lub innej strony, co byłoby dla mnie w porządku. Rozumiecie, o co mi chodzi?

Napisany przez GinanzFuru
Rozumiem dokładnie. Czyli jeśli napiszesz: Gdzie mogę kupić tanie auto? a odpowiedź brzmi: Kasety drukujące na stronie weww.xyz.de są tanie, to ci nic nie pomoże... ale jeśli ktoś zna stronę, gdzie naprawdę można kupić tanie auta, to może również podać odpowiedni link... czy tak mniej więcej?

Napisany przez DustinDepot
Tutaj są bezsensowne wpisy, w których celowo linkowane jest słowo drukarki atramentowe.
To klasyczna budowa linków, najlepiej zgłosić natychmiast.

Napisany przez Dahut
Czasami jednak zdarza się, że nieświadomie pobieramy rozszerzenie do pobierania filmów (lub inne), które automatycznie wyszukuje charakterystyczne słowa na aktualnie czytanej stronie internetowej i wyświetla odpowiednie reklamy. W takich sytuacjach forum nie ma na to wpływu.

Napisany przez Just
Jak to masz na myśli? Jaki konwerter wideo?

Napisany przez ThinkPad

Czasami po prostu pobieramy nieświadomie rozszerzenie do pobierania filmów (lub inne), które automatycznie wyszukuje na aktualnie czytanej stronie internetowej charakterystyczne słowa i wyświetla odpowiednie reklamy. Wtedy forum nie ma na to wpływu.

To pierwszy raz, gdy o tym słyszę. Możesz to bardziej wyjaśnić?

Napisany przez Dahut
Jeśli w przeglądarce Firefox w ustawieniach Dodatki / Rozszerzenia zostanie aktywowane rozszerzenie o nazwie VideoDownloader, lub w przeglądarce Internet Explorer w ustawieniach Dodatki / Paski narzędziowe i rozszerzenia będzie zainstalowane rozszerzenie o nazwie VideoDownloader autorstwa Bit Cocktail Ltd., to na stronach internetowych będą wyświetlane reklamy powiązane z istotnymi pojęciami. Istnieją pewnie inne rozszerzenia, które to robią, ale na pewno są przynajmniej te. Te rozszerzenia są instalowane nieświadomie, na przykład gdy oglądamy określone filmy na Facebooku. W takim przypadku to samo jest odpowiedzialne za wyświetlanie reklam, a nie sama strona internetowa, a jedynie to rozszerzenie przeglądarki.

Napisany przez ThinkPad

Gdy w przeglądarce Firefox aktywuje się rozszerzenie o nazwie VideoDownloader w menu Narzędzia/Dodatki/Rozszerzenia lub w przeglądarce Internet Explorer w menu Narzędzia/Dodatki/Paski narzędziowe i rozszerzenia, której nazwa brzmi Bit Cocktail Ltd. VideoDownloader, na stronach internetowych wyświetlana jest reklama związana z istotnymi pojęciami. Istnieje pewnie więcej rozszerzeń, które działają w ten sposób, ale na pewno znam te. Te rozszerzenia instaluje się nieświadomie, na przykład podczas przeglądania konkretnych filmów na Facebooku. Wówczas to nie jest wina samej strony internetowej, ale właśnie tego rozszerzenia przeglądarki.

A na jakiej przestrzeni wyświetlana jest reklama? Na oryginalnej przestrzeni reklam Google AdSense?

Napisany przez Ellyfee
Chciałem teraz odpowiedzieć na pytanie w tym forum dotyczące stanu prawnego pewnego tematu. W internecie znalazłem odpowiedni tekst prawa z przykładami i chciałem się do niego odnieść. Linkowanie nie było zatwierdzone, co uważam za zrozumiałe, nikt nie może w końcu wiedzieć, czy ja, jako nowy użytkownik, nie próbuję tylko spamować. Niemniej jednak uważam, że nie jest w porządku, że nawet nie ma możliwości podania adresu URL w formie tekstowej bez linkowania. Nawet po odznaczeniu opcji Automatycznie przekształć linki i tak jest się oznaczanym jako spammer. To jest naprawdę słabo rozwiązane i szczerze mówiąc odechciewa mi się tutaj być aktywnym, gdy nie mogę nawet odnosić się do materiałów zewnętrznych, a muszę wszystko skopiować ręcznie (oprócz tego, że nie mogę podać źródła).

Napisany przez 2Escorpio

Chciałem teraz odpowiedzieć na pytanie tutaj na forum, dotyczące kwestii prawnej. W internecie znalazłem odpowiedni tekst prawniczy z przykładami i chciałem się na niego odnieść. Linkowanie nie zostało zatwierdzone, co uważam za słuszne, nikt nie może wiedzieć, czy jako nowy członek nie chcę po prostu spamować. Jednak nie uważam za właściwe, że nawet nie ma możliwości podania adresu URL w formie tekstowej bez linkowania. Nawet jeśli odznaczymy pole Automatycznie konwertuj linki, i tak zostaniemy oznaczeni jako osoby spamujące.
To naprawdę słabo rozwiązane i szczerze mówiąc, odechciewa mi się być tutaj aktywnym, skoro nie mogę odnosić się do zewnętrznego materiału, tylko muszę żmudnie kopiować wszystko z internetu (przy czym również nie mogę podać źródła).

Hej,

Rozumiem Cię w pełni i uważam, że są rzeczy, gdzie konieczne jest umieszczenie linku w pierwszym poście.

Jednak przeszłość pokazała, że obecne rozwiązanie opłaca się stosunkiem kosztów do korzyści. Nie ma takiego rozwiązania, które byłoby w 100% zadowalające dla wszystkich użytkowników.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez Janina27
Czy się mylę, czy FinanzGuru naprawdę napisał tylko jeden post i akurat w tej dyskusji wstawił link?
Nie da się tego lepiej wymyślić...

Napisany przez 2Escorpio

Czy się mylę, czy FinanzGuru naprawdę napisał tylko jeden jedyny post i akurat w tej dyskusji wstawił link?
Nie może być śmieszniej...

W jakim poście?

Napisany przez Janina27
Dziwne, teraz link nie jest już wyświetlany.

Czy stałem się ofiarą adware? W takim razie powinienem mieć ten sam problem na innych stronach.

Przepraszam!

Napisany przez 2Escorpio

Dziwne, teraz link już nie jest wyświetlany.

Czy mogłam paść ofiarą adware? W takim razie powinnam mieć ten sam problem na innych stronach.

Przepraszam!

hm... nie mam pojęcia.

Napisany przez McFinanz
Problem spamu jest prawdopodobnie tak samo duże lub podobne we wszystkich forach. Dlatego uważam, że wprowadzenie możliwości dodawania linków dopiero po opublikowaniu 50 postów jest dobre. To powinno odstraszyć !!!

Napisany przez Nastia
Oczywiście! ;-)

Napisany przez DagobertDuck
To, że ogranicza się znaczenie linków jako ważnego narzędzia do dystrybucji informacji, moim zdaniem nie ma zbyt wiele sensu... zamiast tego uważam, że ważne jest, aby moderatorzy działali szybciej, chociaż muszę powiedzieć, że poza kilkoma postami jakość na forum jest bardzo wysoka, jestem przyzwyczajony do znacznie gorszych rzeczy.

Napisany przez Clavis
Tak naprawdę uważam, że te linki są świetne.
To przecież linki sprawiły, że internet stał się wielki, prawda?

Nie sądzę, żeby tutaj pojawiły się boty.

Napisany przez Blue
Tak naprawdę uważam, że te linki są świetne. Linki sprawiły, że Internet stał się taki duży, czyż nie? Nie sądzę, żeby tu były jakieś boty. Walczyć ogniem z ogniem i spamem z spamem, czyż nie? Osobiście nie widzę tutaj w forum problemu, choć ewentualne ograniczenia też nie wydają mi się szczególnie złe.

Napisany przez finanzfranz

Zazwyczaj spam nie ma skutku w budowaniu linków NoFollow?!

Linki NoFollow nie są brane pod uwagę w rankingu w Google. Jednak dla Google jest podejrzane, gdy istnieją tylko linki follow, dlatego potrzebne są także linki nofollow.
Ponadto przynoszą one ruch na twoją stronę

Napisany przez geld-presse.de
Hej wszystkim :wink: Chciałem najpierw powiedzieć cześć i poprosić Was o wskazówki! Mam swoją stronę internetową z blogiem i chciałbym poznać Waszą opinię na jej temat oraz propozycje poprawek... Nie jest jeszcze doskonała, ale nie chcę też zatruwać mojej strony reklamami... myślę że już teraz jest ich trochę za dużo... Chciałbym również otworzyć tutaj oddzielną stronę tematyczną, gdzie moglibyście podzielić się ze mną pomysłami na udoskonalenia... Jednak nie mam pojęcia jak... Pozdrowienia a.j.f

Napisany przez EngelMarco
Każdy webmaster lub specjalista SEO powinien mieć jasne, czym na pewno NIE są fora: Fora to nie są strony SPAM – dlatego nie powinno się ich jako takie nadużywać, fora nie są bezpłatnymi nośnikami reklam, gdzie można szybko umieścić reklamę lub link, aby poprawić ranking w Google, fora nie są opuszczonymi stronami internetowymi, należą do realnych ludzi, stanowią część środowiska społecznego, są częścią społeczności użytkowników: którzy chcą być traktowani poważnie jako ludzie, którzy chcą treści wartościowe i pouczające wymiany zdań między sobą - i zdecydowanie nie chcą być zasypywani bezsensownymi reklamami! Tak to właśnie wygląda...

Napisany przez Herbert34

Czy to tylko mi się wydaje, czy to forum jest dość często wykorzystywane do spamowania? Jest tu wiele bezsensownych postów, w których celowo łączone jest słowo tusze do drukarek

to nie tylko twój przypadek ...

Napisany przez admin
Cześć drodzy użytkownicy forum,

jak się tu bawimy z niektórymi spammerami,
to jest dość zabawne, ale..
to jest dokładnie złe podejście!
Karmimy ich uczestnictwem - poprzez posty i kliknięcia,
i to właśnie jest to, czego chcą spammerzy.
To, co powinniśmy zrobić, to po prostu ich ignorować,
nie odpowiadać; nawet nie klikać;
...najlepiej poinformować administratora, aby usunąć użytkownika wraz z postami.

Napisany przez 30Dollar
Trochę mnie to też irytuje. Jeśli jest to pomocne, nie ma przeciwko, ale w innym przypadku...

Napisany przez Fifranz
Cześć wszystkim,
dziś dołączyłem do was na forum - dokładnie z tego powodu - ponieważ od pierwszego rzutu oka znalazłem bardzo wiele pomocnych postów i znacznie mniej irytujących spamów.
W innych forach problemy z tym są znacznie większe.
Pozdrowienia

Napisany przez Bombbu
Myślę, że nie ma nic złego w tym, jeśli te linki dodają wartości. Jednak tworzenie bezsensownego zdania i umieszczanie w nim linku w poście uważam też za dość puste.

Napisany przez Dante
Coraz bardziej staje się to tu naprawdę irytujące. Prawie codziennie pojawi się spammer, który wchodzi wszędzie i irytuje mnie dość mocno. Czy nie da się z tym jakoś uporać, na przykład wymagając, aby każdy nowy użytkownik skontaktował się z administratorem w celu autoryzacji?

Napisany przez 2utopus
Czy może na początku pozwolić tylko na 1 post na godzinę?
A pierwsze 10 postów bez e-maili i adresów URL?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata