Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: doradca ubezpieczeniowy

Napisany przez Berghofer
Kochani Czytelnicy,

chciałem skonsultować się w kwestii mojego prywatnego zabezpieczenia emerytalnego, początkowo z organizacją ochrony konsumentów. Jednakże dowiedziałem się, że za taką 1,5-godzinną konsultację pobierane jest aż 170 €, a porady tam nie są tak informacyjne, albo że tam zasadniczo wszystkie oferty są często krytykowane. Z tego powodu zaczynam myśleć o skorzystaniu z usług doradcy ubezpieczeniowego i znalazłem stronę internetową versicherungsberater.de. Niemniej jednak nie podano tam informacji o wysokości wynagrodzenia. Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest realistyczna wysokość wynagrodzenia lub od jakiej kwoty można mówić o wyzysku?

Z poważaniem,
Berghofer

Napisany przez Naseweis
Cześć,

można również pomyśleć o skontaktowaniu się z doradcą ubezpieczeniowym i po prostu zapytać, ile to kosztuje.

Jednakże tutaj również nie ma gwarancji, że doradztwo będzie dobre, a ta osoba w ogóle dobrze się zna na produktach.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Reibold
Cześć Berghoferze!

Według Stowarzyszenia Niemieckich Doradców Honorowych, rzekomo największego stowarzyszenia w obszarze usług finansowych bez prowizji, jego doradcy pobierają między 160 a 190 € netto za godzinę konsultacji. Czytałem jednak również o modelach, w których opłaca się jednorazową stałą kwotę, na przykład 500 €, niezależnie od czasu trwania pierwszej konsultacji. Zazwyczaj jest to połączone z miesięczną opłatą, która zapewnia ciągłą opiekę. Na przykład funduszowe zabezpieczenie emerytalne powinno być regularnie analizowane.

Moim zdaniem taki doradca powinien być w stanie pozyskać także taryfy, które są kalkulowane całkowicie bez prowizji. W ten sposób opłacone honoraria można później zaoszczędzić, ponieważ zabezpieczenie emerytalne może być bardziej efektywne z niższymi kosztami.
Organizacje konsumenckie nie działają w tej kwestii rozsądnie. Ponieważ tylko doradzają, ale nic nie pośredniczą, klient po opłaconej konsultacji zazwyczaj udaje się do pośrednika, który otrzymuje prowizję za zawarcie umowy. To oznacza podwójne wynagrodzenie.

Może warto po prostu zadzwonić do kilku doradców i poprosić o wyjaśnienie ich modelu opłat. Są oni przyzwyczajeni do sprzedaży swoich usług doradczych.

Z poważaniem

Alexander Reibold
doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach (Makler)
Tel: 08431 901290

Napisany przez Geldbaum
Cześć Berghoferze!

Z Twojego wpisu wynika, że dla Ciebie ważne jest skorzystanie z niezależnego doradcy finansowego, czy to prawda?

W przypadku doradców honorarium może być dwojakie (choć temat był już często omawiany i wielu ma swoje własne zdanie na ten temat, zazwyczaj jednak mało o tym wie):

1. Doradztwo za honorarium
2. Doradztwo za honorarium + pośrednictwo w zawieraniu umów

W przypadku punktu 1. otrzymujesz opinię/rekomendację doradcy uwzględniającą Twoją analizę potrzeb (miejmy nadzieję, że również uwzględniającą inflację). Płacisz ustalone honorarium, a w zamian otrzymujesz ewentualne zalecenia dotyczące produktów czy strategii.

W przypadku punktu 2. doradca może/zwykle nalicza honorarium ze zdobycia prowizji, którą zarabia na zawieranych z Tobą umowach.

Średnio zarabia się około 5% od sumy zainwestowanej w produkt na starość. Co oznacza: Miesięczna składka*12 miesięcy*ustalony czas trwania umowy w latach=suma zainwestowana. Suma zainwestowana*5% daje prowizję.
Przedstawiciele działający wyłącznie na zasadzie prowizji mogą zarabiać mniej, jednak mają pewne wynagrodzenie od firmy...

Te kwoty pomogą Ci określić, ile około zapłacisz za doradztwo.

Chciałbym podkreślić, że niewiele zmienia się to, czy cały proces kosztuje Cię 1000 zł czy 2000 zł. Ważne jest, żeby po wszystkim, gdy odbierasz pieniądze czy też usługę od firmy, faktycznie osiągnąć swój zamierzony cel (potrzeby)!
Kupując usługę doradztwa, otrzymujesz również 30 lat odpowiedzialności doradcy oraz ubezpieczenie od odpowiedzialności finansowej. Należy to uwzględnić.

Bardzo dobrze, że zastanawiasz się nad kosztami doradztwa oraz w rezultacie nad kosztami produktu! Zadbaj o odpowiednią ilość czasu przy wyborze doradcy. Ważne jest również, abyś czuł się dobrze z wybranym doradcą...

Koszty doradztwa na pewno zostaną Ci transparentnie przedstawione. Koszty produktu, który nabywasz, to jednak inna sprawa!

Teraz poświęcę kilka linijek w tym wpisie dla pośredników w branży finansowej (którzy z dużym prawdopodobieństwem również czytają to tutaj):

Sam przez wiele lat prowadziłem działalność doradczą za honorarium i dlatego wiem, jak to wygląda w praktyce. Moje umowy nie pochodziły od żadnego stowarzyszenia, ale od prawnika.

Mój wpis nie ma na celu oczerniania kogokolwiek i jeśli masz coś do dodania, zrób to w interesie Berghofera, unikając otwierania dyskusji na ten temat. Dziękuję bardzo!

Napisany przez Naseweis

Przeciętnie zarabia się na produkcie emerytalnym 5% sumy wpłaty. Co to konkretnie oznacza: Miesięczna składka * 12 miesięcy * ustalony czas trwania w latach = suma składki. Suma składki * 5% daje prowizję. !

Cześć Geldbaum,

Przykład: miesięczna składka 200 € * 12 * 40 lat * 5 % = 4800 €

Agenci pracujący wyłącznie dla jednego ubezpieczyciela mogą zarabiać mniej, ale mają zapewnioną stałą pensję od firmy...

Muszę się sprzeciwić - agenci pracujący wyłącznie dla jednego ubezpieczyciela zazwyczaj są samodzielnymi agentami i nie otrzymują żadnej stałej pensji!

Zarobki po dokonaniu powyższego przykładowego obliczenia wynoszą około 2.500 €

Dodatkowa informacja - agenci pracujący wyłącznie dla jednego ubezpieczyciela mają także możliwość oferowania specjalnych stawek oraz umów z obniżoną prowizją.

A potem dziwimy się, dlaczego zarzuca się ubezpieczycielom, że dostają zbyt wysoką prowizję, podczas gdy z drugiej strony rzuca się pieniędzmi na ubezpieczeniowych doradców - jak pokazuje powyższy przykład.

Ta wielkość pozwala Ci zorientować się, ile około zapłacisz konsultantowi.

Chciałbym podkreślić, że dosyć nieważne jest, czy cały proces będzie kosztować Cię 1.000,- € czy 2.000,-€. Ważne jest, abyś po skorzystaniu z usług firmy otrzymał planowany rezultat (potrzebę)!
Wraz z usługą konsultacyjną kupujesz także 30 lat odpowiedzialności konsultanta oraz jego ubezpieczenie od szkód majątkowych. Powinieneś to wziąć pod uwagę.

Gdzie jest tutaj różnica?
Również ubezpieczyciel potrzebuje ubezpieczenia od szkód majątkowych i także ponosi pełną odpowiedzialność!

Bardzo dobrze, że zastanawiasz się nad kosztami konsultacji i ostatecznie nad kosztami produktu! Poświęć wystarczająco dużo czasu na wybór swojego konsultanta. Ważne jest także, abyś czuł się dobrze zaopiekowany przez wybranego konsultanta...

W tym miejscu się zgodzę. Ważny jest dobry konsultant lub pośrednik.
Niestety nie ma gwarancji, że wybrany konsultant jest lepszy od pośrednika.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Ciekawysiu,

Nie chciałem nikogo z branży finansowej oczerniać... Przedstawiciel w wyłączności otrzymuje na pewno prowizję stałą, ale nie każdy i nie wszyscy... Istnieją pośrednicy, brokerzy ubezpieczeniowi, doradcy finansowi, agenci ubezpieczeniowi, agenci wielokrotni, itp... Ale myślę, że tu nie chodzi o to, jakie są różnice w branży finansowej i jak dokładnie kto pracuje...

Na pewno interesująca byłaby szczegółowa tabela porównawcza wszystkich dostawców usług w branży finansowej, dzięki czemu różnice byłyby jasno widoczne.

Mam przyjaciół, którzy prowadzą agencje w wyłączności z lub bez prowizji stałej, z lub bez prowizji od portfela. Mam też przyjaciół jako agenci wielokrotni i brokerzy. Wiem, że wszyscy naprawdę chcą tylko tego, co najlepsze dla swoich klientów! Wiem jednak również, że istnieje naprawdę bardzo niewiele produktów (w obszarze inwestycji kapitałowych/emerytur), które rzeczywiście poprawiają sytuację finansową klienta...

Proszę napisz Berghofer swoje spostrzeżenia i konkretne doświadczenia odnośnie jego zapytania, co sprawi, że informacje dla pytającego będą bardziej przejrzyste.:-)

Napisany przez Naseweis

Proszę napisać Berghofer swoje spostrzeżenia i doświadczenia odnośnie jego zapytania, to sprawi, że informacje dla zapytającego będą bardziej przejrzyste.:-)

Cześć Geldbaum,

Początkowe pytanie Berghofera dotyczy doradcy ubezpieczeniowego, a nie brokera ani agenta wyłącznościowego.

Proszę więc trzymać się swojej własnej wskazówki.
Czy może nie jest Pan/Pani świadomy/a różnicy?

Pozdrowienia, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata